Sanders váratlanul meglepte Clintont

2016.03.09. 09:21 Módosítva: 2016.03.09. 10:58
 • A demokrata elnökjelöltségért harcoló Bernie Sanders eddigi legnagyobb győzelmét aratta Michiganben. Bár csak kevesebb, mint két százalékkal előzte meg Clintont, de az összes felmérés a volt first lady kétszámjegyű előnyét vetítette előre.
 • Sandersnek kellett egy ehhez hasonló fordulat, hogy maradjon esélye, és a szimbolikus győzelem mellett az is fontos volt a vermonti szenátor szempontjából, hogy javítani tudott az államban a fekete szavazók között.
 • Clinton azonban nagy fölénnyel besöpörte Mississippit, és összességében még növelte is előnyét az elnökjelöltséghez szükséges delegáltakban. Már most akkora az előnye, amit csak nehezen lehet behozni, viszont a michigani vereség intő jel is lehet neki.
 • A republikánusoknál Donald Trump a pártelit oldaláról indított támadások ellenére megint három államot, köztük a nagyon fontos Michigant megnyerte, de Ted Cruz texasi szenátor is örülhetett.
 • Marco Rubio floridai szenátor lejtmenete viszont folytatódik, három államban sem kapott egyetlen delegáltat sem. John Kasich ohiói kormányzóval együtt mindenképpen meg kell nyerniük saját államukat jövő kedden, hogy versenyben maradhassanak.

A demokratáknál nagy meglepetést hozott a michigani előválasztás, ahol a felmérések egyértelműen az elnökjelöltségre nagy esélyes Hillary Clinton győzelmét jelezték, végül azonban hajszállal kihívója, Bernie Sanders vermonti szenátor tudott nyerni. A republikánusoknál viszont a várakozásoknak megfelelően szerepelt Donald Trump, rajta kívül csak az elmúlt szavazásokon első számú ellenfelévé előlépő Ted Cruz texasi szenátor nyert államot.

Mindkét oldalon nagyon fontos volt a keddi eredmény az egy hét múlva következő államok, többek között Florida, Ohio és Illinois előtt, azok ugyanis már sok mindent eldönthetnek.

Voltak itt már meglepetések

A FiveThirtyEight szerint legutóbb 1984-ben volt akkora meglepetés egy előválasztáson a felmérésekhez képest, mint most a demokratáknál. Akkor Walter Mondale 17,1 százalékkal vezetett New Hampshire-ben, mégis kikapott Gary Harttól, most Clinton előnye 21,3 százalékról olvadt el. Persze Michiganben megvan a maga története a nagy meglepetéseknek – például amikor John McCain megnyerte a republikánus előválasztást 2000-ben, vagy a semmiből jött fordítás döntött az 1992-es kormányzóválasztáson –, és az állam demográfiáját, választói összetételét tekintve sem tűnt ennyire egyértelmű Clinton-győzelemnek, ezért Sanders jól érezhette, hogy lehet esélye.

Eddig így állnak a delegáltakban

Demokraták (jelöltséghez kell 2383)

 • Clinton 766 (+szuperdelegáltak)
 • Sanders 549

Republikánusok (jelöltséghez kell 1237)

 • Trump 461
 • Cruz 360
 • Rubio 154
 • Kasich 54

(CNN alapján)

Mindketten sokat kampányoltak az államban, ami a szuperkedden szavazó Texas után az eddigi legtöbb elnyerhető delegáltat – a jelöltek az egyes államokban olyan küldötteket nyernek el, akik aztán majd a júliusi jelöltállító konvención mellettük szavaznak – kínálta fel. A magát demokratikus szocialistának valló Sanders a nehéz gazdasági helyzetbe került területeken, többek között a csődbe ment Detroitban és az állam minden pontján a gazdasági egyenlőtlenségek felszámolását ígérő üzenetével kampányolt, de szűk, 49,9-48,2-es győzelméhez alapvetően hozzájárult, hogy

 • Clinton ezúttal nem tudott annyival nyerni az itt élő fekete szavazók között, mint a déli államokban
 • az exit pollok alapján tízből nyolcan mondták, hogy egy jelölt tapasztalata többet nyom a latba náluk, mint hogy kívülálló legyen, mégis csak alig több mint felük szavazott Clintonra,
 • nyílt előválasztás volt, vagyis a regisztrált demokratákon kívül függetlenek (és republikánusok is) szavazhattak, köztük pedig nagy arányban Sanders nyert. Azt nem tudni, ez kinek kedvezett, de egyébként 7 százaléknyi demokrata pedig átszavazott a republikánus előválasztásra.

Az elején elsősorban a fehér, liberális szavazókra építő Sanders Michiganben bebizonyította, hogy sokszínű, számos különböző választói csoportból álló államban is tud nyerni, és máris hasonló nagy fordításokat ígért országszerte. Abba is kapaszkodhat, hogy egy fokkal közelebb került a feketék között Clintonhoz, miközben Nevadában már látszott, hogy a demokraták másik fontos választói bázisát adó latinók között kompetitív tud lenni a volt first ladyvel. Végső soron pedig Michigan után érvelhet azzal, hogy Clinton olyan déli államokban nyert nagyot, amik a november 8-i elnökválasztáson úgyis mindenképpen a republikánusokat erősítik majd.

Clinton kapta a több delegáltat

Delegáltakban azonban Clinton zárta jobban a keddi fordulót, hiszen pont egy déli államban, Mississippiben tönkreverte Sanderst (82,6-16,5), és ezzel tovább növelte egyébként is tetemes előnyét. A helyzet továbbra is az, hogy alapvető fordulat nélkül Clinton nagyon jó úton van a jelöltség felé, hiszen Barack Obama 2008-ban alig száz delegáltas előnnyel zárt, mégsem volt reális esélye a felzárkózásra a volt first ladynek.

Most Clinton előnye már 200 delegált körül van.

Sandersnek viszont azért is nagyon kellett a fordítás Michiganben, mert enélkül Clinton matematikailag ugyan nem, de valójában nagyon közel kerülhetett volna a jelöltség megszerzéséhez az egy hét múlva szavazó Floridában, Észak-Karolinában, Ohióban, Missouriban és Illinois-ban. Ezek mind fontos államok, és a felmérések a legtöbben a volt first lady biztos előnyét jelzik. Ha kedden mindkét államban nyer, akkor hatalmas előnnyel fordulhatott volna rá március 15-re.

Sanders most egyrészt abban reménykedhet, hogy Michigan után ezekben is tud javítani, az utolsó háromra nézve ugyanis biztató lehet a keddi eredménye. Másrészt az utána következő hetekben már neki kedvezőbb államok jönnek. Ettől még mindig Clinton maradt a toronymagas esélyes, viszont figyelnie kell például a következő tévévitán is, és új helyzetet jelent, hogy a tisztán neki kedvező déli államok már leszavaztak.

Trump négyből hármat elhozott

A republikánusoknál nem volt a demokratákéhoz hasonló fordulat, Donald Trump könnyedén nyerte meg a két legfontosabb államot, Michigant és Mississippit, és bónusznak még a hawaii kaukuszt is behúzta. A szombati szavazásokból Ted Cruz texasi szenátor jobban jött ki a milliárdosnál, azonban Trump kedden bizonyította, hogy hiába várta ezt a pártelit, szó sincs semmilyen megingásáról. Miközben riválisai már egyre kétségbeejtőbb forgatókönyveken is gondolkoznak – hogyan lehet megpuccsolni a milliárdost akár a júliusi jelöltállító konvención –, Trump így továbbra is menetel előre a republikánus elnökjelöltséghez vezető úton, a támadásokkal pedig nem találnak rajta fogást. A CNN egyik elemzője az X-men: Az elsőkből hasonlította Kevin Bacon főgonosz karakterének speciális képességéhez:

Minél erősebben ütöd, annál erősebb lesz

– mondta.

A republikánus pártvezetés szörnyülködve figyeli térnyerését, és próbál kitalálni valamilyen ellenszert a milliárdos ellen, eddig azonban kevés sikerrel. A szuperkedden elért győzelme után támadást indított ellene a republikánus pártvezetés egy része, Mitt Romney 2012-es elnökjelölt élesen kiosztotta a milliárdost, erről azonban azóta kiderült, hogy kontraproduktív volt. A napokban most arról is érkeztek hírek, hogy a techvilág vezetői közül is többen találkoztak egy magánszigeten tartott titkos megbeszélésen republikánus vezetőkkel. Állítólag arról volt szó, hogyan állíthatnák meg a leghatékonyabban Trump diadalmenetét.

Az ellenzőinek is odaszóló Trump megint inkább elnöki körítésű sajtótájékoztatót tartott, nem győzelmi partit, de azért lenyomott egy vérbeli Trump Show-t is Trump steakkel, a saját ásványvizével, beszélt a golfpályáiról és a hírhedt Trump Egyeteméről is. Egyébként viszont

megint a nagy pártegyesítő és árokbetemető szerepében próbált feltűnni ,

amikor arra sürgette támogatóit, hogy válasszák újra a novemberben újrainduló republikánus kongresszusi képviselőket, és szenátorokat. A pártelit felé nyitás jegyében nagyon dicsérte Paul Ryan házelnököt is, akivel telefonon beszélt, szerinte nem is lehetett volna kedvesebb, és nagyon tiszteli. „Meg kellene ölelnünk egymást, és egyesítenünk kéne a pártot" – mondta a több fontos republikánus, például Chris Christie New Jersey-i kormányzó támogatását már megszerző milliárdos.

A keddi nagy győzelmeivel – Michiganben Trump szinte minden választói csoportban, és az állam mindegyik részén jól tudott szerepelni, Mississippiben pedig országos átlagát messze felülmúlva 47,5 százalékot kapott – a delegáltakban is növelte előnyét, de ami ennél is fontosabb, lendületből fordulhat rá az egy hét múlva tartott, a republikánusoknál a demokratákhoz képest is sokkal inkább sorsdöntő előválasztásokra. A beszédében már előrevetítette, hogy tarolni akar a jövő héten Ohióban és Floridában is. „Szerintem nagyon jók leszünk Floridában, az a második otthonom." Viszont az utolsó napokban döntő választók között megint kevesebben szavaztak rá, ami a jövő heti államokban még számíthat.

Azért változik meg minden hirtelen egy hét múlva, mert eddig a demokratákhoz hasonlóan a republikánusoknál is arányosan osztották el a delegáltakat, azonban

március 15-én már több fontos államban is a győztes mindent visz elve érvényesül.

Ez azt is jelenti, hogy ha Trump egymás után be tudja húzni ezeket az államokat, azzal akár nehezen behozható előnyre is szert tehet, a másik oldalról viszont hátrányokat is könnyebben le lehet így dolgozni.

Cruznak erre kell építenie

Trump ellenfelei egyre inkább abban gondolkozhatnak, hogy valahogy megakadályozzák, hogy összegyűjtse a szükséges 1237 delegáltat, ezzel pedig a júliusi jelöltállító konvencióig tolódjon a döntés. Romney azt javasolta, hogy minden államban arra a jelöltre szavazzon össze a Trump-ellenes tábor, aki a legesélyesebb, azonban a megosztott mezőny még mindig az ingatlanmágnásnak kedvez. A michigani exit pollok szerint ugyanis Cruz 46-37-re legyőzhette volna a milliárdost, ha csak ők ketten lettek volna versenyben, ami azt is jelenti, hogy a másik két jelölt támogatóinak többsége a texasi szenátor mögé állt volna be.

A szuperkedd hetében több amerikai oldalon mini szuperszombatnak nevezett előválasztási forduló legnagyobb nyertese Cruz lett, most pedig megint csak ő tudott államot fogni Trumppal szemben. Idahóban legyőzte az ingatlanmágnást, Michiganben pedig sikerült bejönnie a szomszédos Ohio közelsége miatt esélyesebbnek gondolt John Kasich ohiói kormányzó elé a második helyre. Ezzel a texasi szenátor delegáltakban is megint a második legtöbbet gyűjtötte Trump mögött, és most már az ország minden szegletében tudott államokat nyerni.

Csakhogy a Tea Party-vonalat képviselő Cruz a szenátus fekete báránya, a pártelitből nagyon sokan pedig legalább annyira ódzkodnak tőle, mint Trumptól, eddig egyetlen támogatót sem kapott szenátortársai közül. Közben pedig Cruz szempontjából érdekes helyzet állt elő, ugyanis nagyjából véget értek a papíron neki kedvező államok (amik közül nem keveset vesztett el Trumppal szemben, mindjárt most kedden Mississippit), innentől azzal kell kalkulálnia, hogy

az eddigi államokban elért teljesítménye, és az ezt kísérő médiavisszhang elég lehet-e

a további jó szereplésekhez. Egy biztos, a jövő héten szavazó Észak-Karolinában Chuck Norris is mellette veti majd be magát.

Rubio zsebe szinte üresen maradt

Az biztosan kedvez neki, hogy az elmúlt hetekben Cruzhoz hasonlóan magát szintén a Trump elleni alternatívaként pozícionáló Marco Rubio floridai szenátor újabb pofonokat gyűjtött be, hiába tudhat maga mögött sokkal több támogatót a pártelitből, mint ultrakonzervatív texasi riválisa. A szuperkedden és szombaton is gyászosan szereplő Rubio most három államban sem ugrotta meg azt a küszöböt sem, amivel egyáltalán delegáltakat kapott volna, de még az előzetesen neki kedvezőnek gondolt Hawaiin is a harmadik helyre szorult vissza.

Az eddig Minnesotában és Puerto Ricóban győztes Rubióra így megint kemény napok várnak, miközben már a héten is azt kellett bizonygatnia, hogy nem száll ki a versenyből. A CNN szellőztette meg, hogy a kampánycsapatában állítólag több tanácsadó is úgy véli, akár még saját állama, Florida előtt vissza kellene lépnie, ha ugyanis ott kikap, akkor az az arcvesztés rövid és hosszú távon is rombolja politikai karrierjét. Rubio mindent Floridára tett fel, és ugyan abban bízhat, hogy volt olyan felmérés, amiben közelebb tudott kerülni, de abban is Trump vezetett. Ha nem tudja megnyerni saját államát sem, akkor véget is érhetnek esélyei. Azonban már akkora delegálthátrányba került, hogy önmagában Florida nem lesz elég a felzárkózáshoz sem.

Schwarzeneggerrel Ohióért

Volt idő, amikor még John Kasich ohiói kormányzó is számolt a szomszédos Michigan megnyerésével, de most már neki is kizárólag saját állama maradt az utolsó mentsvára. A lényegében már New Hampshire-i második helye óta csak Michiganben kampányoló, aztán minden energiájával Ohio megnyerésére koncentráló Kasich vasárnap óta Arnold Schwarzeneggert is maga mögött tudhatja, a felmérések szerint pedig több esélye van megnyerni Ohiót, mint Rubiónak Floridát. Ebből pedig még profitálhat is: ha esetleg Rubio kénytelen lenne visszalépni, akkor a Trumptól és Cruztól is viszolygó pártvezetés újraértékelheti esélyeit. Kasich nehezen tudna elég delegáltat gyűjteni a jelöltséghez, de abban még reménykedhet ő is, hogy ez másnak sem sikerül júliusig. Viszont korábban már azt ígérte, hogy ha elveszti Ohiót, akkor feladja a versengést.

Izgalmas hét jön

Mindkét oldalon sokat számíthatnak a tévéviták, amik közül a demokrata is hirtelen felértékelődik Sanders michigani győzelme után. A republikánusoknál lesz még három kisebb előválasztás (Washington D.C., Guam, Amerikai Virgin-szigetek) is, a demokratáknál pedig az Északi-Mariana-szigeteken szavaznak jövő keddig. Aztán egy hét múlva jönnek az igazi izgalmak, több jelölt sorsa is tényleg mérlegen lesz. Ha pedig Trump esetleg Rubiót és Kasich-et is legyőzve Floridát és Ohiót is meg tudná nyerni, akkor nagyon közel kerülhetne a republikánus jelöltség megszerzéséhez, de az egy az egy elleni küzdelemhez is Cruzzal.

Ha pedig azt is visszaolvasná, hogyan jutottak el idáig a jelöltek, és milyen fordulatok keretezték az elnökválasztási küzdelmet, akkor pörgesse át az eseményeket összefoglaló, és a további menetrendet is felvázoló timeline-unkat. • Tippek
 • Babaváró hitel