Még Trump feje se vöröslött Miamiban

2016.03.11. 15:36
0 hozzászólás
Szinte már békésen zajlott a republikánusok vitája a március 15-i fontos előválasztási kör előtt. Az iszlám, a politikai korrektség és a Kubával való kapcsolat is téma volt. Trump a vitán azt is bejelentette, hogy Ben Carson már visszalépett elnökjelölt hivatalosan is őt támogatja.

Heves összecsapások és durvább személyeskedés nélkül ment le csütörtökön Miamiban a republikánus elnökjelöltek vitája, az egyik utolsó az előválasztási szezonban. Március 15-én öt államban tartanak előválasztást: John Kasich-on, az ohiói kormányzón és Marco Rubión, a floridai szenátoron is nagy lesz a nyomás, hogy hozzák a győzelmet a saját államukban.

A BBC elemzése szerint mostanra világossá vált, hogy a talpon maradó republikánus jelöltek kifogytak az ötletekből, hogyan lehetne megállítani Donald Trump menetelését. Az első vitákban jobbára azt a taktikát választották, hogy megpróbáltak keresztülnézni a New York-i milliárdoson, abban bízva, hogy Trump majd elintézi szépen saját magát. Az utóbbi pár alkalommal kíméletlenül nekimentek, de ez sem jött be, a közönségben visszatetszést keltett, így most a 12. vitán elkezdték kerülni a konfrontációt, és csak óvatosan, finoman támadtak.

Az iszlám és a polkorrektség

Nyugodt maradt maga Trump is, semmi vöröslő fej, semmi kicsi marcózás, semmi közbeszólogatás, a vita első felében egyáltalán nem is támadta riválisait, írja a Politico. A pártvezetés civilizált vitára kérte az ellenfeleket, és Trump egy ponton meg is jegyezte, el sem hiszi, mennyire civilizált itt mindenki. A BBC szerint a vita személyeskedés helyett jobbára tartalmi, politikai kérdésekre fókuszált.

Az egyik központi téma az iszlám volt. Mind a három riválisa elhatárolódott Trumpnak attól a decemberi kijelentésétől, hogy a terrorizmus elleni küzdelemben a terroristák családtagjait is célba kéne venni. Marco Rubio elővette Trumpot azért, mert korábban azt mondta: „az iszlám gyűlöl bennünket, óriási a gyűlölet". Rubio arról beszélt, hogy a radikalizáció probléma a muszlim közösségen belül, de igenis sok muszlim ember büszke amerikai, és kioktatta Trumpot, hogy az elnökök nem mondhatnak csak úgy bármit, a szavaiknak következménye van.

Trump kitartott amellett, amit korábban mondott, és felemlegette 9/11-et, mondván akkor volt része következményekben az amerikaiknak. „Lehetsz politikailag korrekt, ha akarsz. Én nem akarok az lenni. Problémákat akarok megoldani" – mondta Rubionak, aki azzal vágott vissza, hogy

Engem nem érdekel a politikai korrektség. Engem a korrektség érdekel.

Trump a szereplését arra az üzenetre építette, hogy egységre van szükség, a republikánus pártnak be kell állnia mögé, mert ő képes arra, hogy szavazók millióit hozza az urnákhoz, demokratáktól is tud elszipkázni embereket, függetleneket is meghódít.

Hiányzott a tűz

Rubio és Ted Cruz is azon volt, hogy kidomborítsa a különbségeket Trumphoz képest olyan területeken, mint például a külpolitika vagy a kereskedelem, de a BBC elemzése szerint valahogy hiányzott belőlük a tűz, főleg Cruzból, aki sokat sóhajtozott, rezignáltan ingatta a fejét. A feszültség hiánya pedig annak kedvez, aki a legjobban áll a versenyben, vagyis Trump jár vele jól.

Cruz azért bevitt Trumpnak pár gyengébb ütést. Felhozta, hogy Trump nemrég egy gyűlésen arra biztatta a megjelenteket, hogy emeljék fel a jobb kezüket, és esküdjenek meg, hogy rá szavaznak. Cruz szerint pont fordítva kellene legyen, a jelöltek vannak olyan helyzetben, mintha  állásinterjún lennének, nekik kellene fogadkozniuk, hogy segítik az embereket. Trump válaszul azzal jött, hogy a gyűlésen jól érezték magukat egyébként is, ezért van az ő rendezvényein sokkal nagyobb tömeg, mint Cruznál, mert nála az emberek jól érzik magukat.

Kubával aratott sikert Rubio

A legnagyobb közönségsikert Rubio aratta, amikor Kubára terelődött a szó annak kapcsán, hogy Barack Obama a jövő héten Kubába megy. Trumpnak nincs ellenére, hogy közeledjen az Egyesült Államok Kubához, már amennyibben jobb feltételeket tudnak elérni az amerikaiak szempontjából. Rubio, akinek a szülei kubai bevándorlók, ellenzi, hogy Kubával javítsák a kapcsolatot, amíg nincs előrelépés emberi jogi téren. Amikor Trump jobb feltételeket említett, Rubio azzal válaszolt, hogy majd ha Kuba szabad választásokat tart, nem csuk le embereket többet azért, mert kinyitják a szájukat, és nem segíti Észak-Koreát, na, az lenne jó alku. A közönség odáig volt.

Néhány fontosabb momentum a vitából még:

  • Trump a vita alatt bejelentette, hogy a visszalépett volt jelölt, Ben Carson őt fogja támogatni, és az oktatás átalakításáról beszélgettek egymás között, Carson partnere lesz abban, hogy naggyá tegyék az amerikai oktatást. 
  • John Kasich vitába szállt Rubióval, aki azt mondta, hogy nem hisz az ember okozta klímaváltozásban.
  • Rubio azt mondta, hogy 68 éves korra kitolná a nyugdíjkorhatárt, hogy segítsen betömni a társadalombiztosításban tátongó 150 miliárd dolláros lyukat.
  • A texasi szenátor felrótta Trumpnak, hogy 45 százalékos adót vetne ki a kínai termékekre, szerinte ez „nem adó, hanem fenyegetés", és visszaüt az amerikaikara. Szerinte túl kéne lendülni a „Kína rossz" leegyszerűsítő retorikán.
  • Trump szerint az, hogy Putyint erősnek nevezte, nem jelenti, hogy jó vezetőnek tartja, és mellette áll.

Cruz a vita végén még felsorolta, hogy a színpadon álló jelöltek közt van egy pultos fia, egy postás fia, egy mosogató fia, és egy sikeres üzletember, azt sulykolva, hogy Trump klióg a sorból. A vitára jellemző, ahogy a Politico megjegyzi, hogy talán ez volt aznap este a legcsípősebb beszólás.