Nézze meg, hogyan színezte be a térképet eddig Clinton és Trump!

2016.03.14. 20:23
16 hozzászólás

Nagyon fontos szakaszához érkezik kedden az amerikai előválasztási küzdelem. A demokratáknál és a republikánusoknál is olyan meghatározó államokban szavaznak, mint Florida, Ohio, Illinois, Missouri és Észak-Karolina, emellé pedig még a második legtöbb delegáltat is kiosztják a szuperkedd után.

A fontos új forduló előtt, az előválasztó államok közel felét magunk mögött tudva térképen mutatjuk meg, hogyan szerepeltek eddig az egyes jelöltek, de azt is megnézheti, a hátralévő államokban mikor szavaznak majd.

Clinton délen szépen gyűjtött

A demokratáknál Hillary Clinton a déli államokban elért nagy győzelmeivel komolyan elhúzott delegáltgyűjtögetésben – az egyes államokban az indulók delegáltakat szereznek, ők szavaznak majd a párt hivatalos elnökjelöltjéről a júliusi konvención – , ami csak rettentő nehezen behozható előny (Barack Obama 2008-ban alig száz küldöttel gyűjtött többet, mint Clinton, mégsem volt igazából esélye utolérni őt a volt first ladynek).

A jelöltséghez 2383 összegyűjtése kell, de a demokratáknál a párt kongresszusi képviselői, szenátorai, különböző tisztviselői is szavazhatnak szuperdelegáltként, közöttük pedig tetemes Clinton előnye (viszont nekik bármikor lehetőségük van változtatni álláspontjukon).

  • Clinton 772 (+szuperdelegáltak)
  • Sanders 551 (+szuperdelegáltak)

Igazán azonban akkor biztosíthatná be magát Clinton, ha meggyőző győzelmeket tudna felmutatni a keddi államokban, ahol vezet is az előzetes pollokban. Sandersnek ezzel szemben abban kell reménykednie, hogy a térképen is látható Michiganhez hasonlóan megint meg tudja hazudtolni a felméréseket, és több államban is meg tudja lepni ellenfelét.

Kattintson egy államra, ha meg akarja nézni, ott hogyan szerepeltek a jelöltek, vagy az adott választáshoz kapcsolódó információkra és cikkekre kíváncsi! (Mobilról a kék gombra nyomva, a teljes verzió betöltésével érheti el a legoptimálisabb változatot.)

Most a győztes mindent visz

A republikánusoknál még a demokratákhoz képest is nagyobb tétje lesz a keddi választásoknak. Eddig ugyanis Clintonékhoz hasonlóan a republikánusoknál is arányosan osztották el a delegáltakat, azonban március 15-én már több fontos államban is a győztes mindent visz elve érvényesül.

Ez azt is jelenti, hogy ha az élen álló Donald Trump egymás után be tudja húzni ezeket az államokat, azzal akár nehezen behozható előnyre is szert tehet, a másik oldalról viszont hátrányokat is könnyebben le lehet így dolgozni. A republikánusoknál 1237 delegált kell a győzelemhez, eddig a következőképpen állnak:

  • Trump 462
  • Cruz 371
  • Rubio 165
  • Kasich 63

A szombaton tartott washingtoni kaukuszon még egymás ellen küzdöttek (a floridai szenátor nyert a fővárosban), de kedden mind Marco Rubiónak, mind John Kasich ohiói kormányzónak a saját állam lesz az elsődleges. Ha sikerül nyerniük, akkor életben tarthatják kampányukat, ha azonban hazai pályán is kikapnak Trumptól, az az esélyeik végét jelentheti.

Kasich-nek a felmérések szerint van esélye a milliárdos legyőzésére, viszont a néhány hete még a Trump elsőszámú kihívójának készülő Rubio messze le van maradva mögötte. Trump annyira biztosnak tűnik a dolgában, hogy lemondta egy hétfő estére tervezett nagygyűlését Floridában, helyette Ohióba ment kampányolni.

Szerdára már Florida, Ohio, Illinois, Missouri és Észak-Karolina is beszíneződik a térképen, de addig is kattintson egy államra, ha meg akarja nézni, ott hogyan szerepeltek a jelöltek, vagy az adott választáshoz kapcsolódó információkra és cikkekre kíváncsi! (Mobilról a kék gombra nyomva, a teljes verzió betöltésével érheti el a legoptimálisabb változatot.)