Trump most kiütésekre mehet rá

2016.03.15. 20:37 Módosítva: 2016.03.16. 00:20

Így zajlik az előválasztás

Nagyon fontos államokban szavaznak kedden a demokrata és a republikánus előválasztáson. Több republikánus jelölt sorsa is az eredményektől függ, Donald Trump pedig akár jókora előnybe kerülhet. A demokratáknál az a kérdés, hogy Hillary Clinton az előnye növelése mellett viszi-e a novemberi elnökválasztáson is fontos összes államot, vagy tud-e meglepetésgyőzelme után megint több helyen fordítani Bernie Sanders. A szuperkedd után most osztják ki a legtöbb delegáltat, de a republikánusoknál talán a március 1-jei szavazásoknál is fontosabb állomásához ért most az előválasztás.

Sok múlik Floridán és Ohión

Kezdjük a republikánusokkal, mert itt várhatók az igazi izgalmak. Több szempontból is Florida és Ohio a legfontosabb: egyrészt a négyből két jelölt saját államairól van szó, amik a november 8-i elnökválasztáson is mindent eldönthetnek, emellett pedig ezek nyitják meg a győztes mindent visz elven szavazó államok sorát.

Eddig a demokratákhoz hasonlóan a republikánusoknál is arányosan osztották el a delegáltakat, azonban március 15-től már sok államban egyetlen jelölt tarolhat csak, viszont ő nagyon. Így hamar fel is gyorsulhatnak az események, hiszen az ilyen államokban elért sorozatos győzelmek az eddigieknél nagyobb előnyt biztosíthatnak, de a másik oldalról – legalábbis papíron – a hátrányokat is könnyebben le lehet dolgozni.

A négy versenyben maradt jelölt céljait a kedden szavazó államokban nagyjából így lehet összefoglalni:

  • Donald Trumpnak mind az öt államban esélye van nyerni, de Florida és Ohio különösen fontos neki. Ha ezeket megnyeri és a többiben is jól szerepel, akkor szimbolikus győzelmekkel és rengeteg delegálttal a zsebében továbbra is jó úton halad, hogy a pártvezetés minden próbálkozása ellenére még a júliusi konvenció előtt összegyűjtse a republikánus jelöltséghez szükséges 1237 küldöttet.
  • Marco Rubiónak és John Kasich-nek is meg kell nyernie saját államát, Floridát és Ohiót, különben hatalmas pofon kíséretében szállhat el minden reális esélyük a folytatásra. Ha nyernének, azzal még mindig nem váltanák meg a világot, de legalábbis egyelőre életben tartanák kampányukat, és Trump esélyei is csökkennének, hogy összegyűjtse a szükséges delegáltakat.
  • A delegáltgyűjtésben Trump mögött második Ted Cruz texasi szenátor azt akarja elérni, hogy Rubio és Kasich is lépjen vissza, közben pedig Illinois-ban, Missouriban és Észak-Karolinában próbál a milliárdos nyomában maradni delegáltgyűjtésben – vagy akár meg is csípni valamelyiket. A sokak szemében túlságosan is konzervatív Cruz azzal számol, hogy ha csak ő marad talpon Trump mellett, akkor valahogy sikerülhet kicsikarnia a tőle is ódzkodó pártvezetés és republikánus szavazók kényszerű támogatását.

Trump nagyot nyerhet

Miközben az előretörését szörnyülködve figyelő, kétségbeesett forgatókönyveken gondolkozó republikánus potentátok már azt tervezgetik, hogyan lehetne megállítani a milliárdost a júliusi konvención, Trump megint meglehetősen mozgalmas héten van túl, ami a több kampányrendezvényén kirobbant verekedésektől, erőszaktól volt hangos. Az ingatlanmágnásnak a vasárnapi politikai vitaműsorokban is magyarázkodnia kellett, miután demokrata és a republikánus riválisai is

azzal vádolták meg, hogy retorikájával erőszakot szül.

Trump viszont azt állította, hogy nem felelős a történtekért, ellenben a demokrata Bernie Sanders okolta, szerinte a vermonti szenátor küldött szervezett rendbontókat a kampányrendezvényeire. Trumpot azért is támadták, mert állítólag kampányfőnöke, Corey Lewandowski a karjánál megragadott, és erővel arrébb lökött egy újságírónőt, aki az egyik sajtótájékoztatójáról elvonuló Trumphoz próbált közelebb férkőzni.

Trump a maga részéről egyébként közben félig hangnemet is váltott, és ugyan továbbra is a washingtoni elit ellen beszél, de egyszerre próbál leendő elnökjelölthöz híven a pártegyesítő szerepében is feltűnni. Mindenesetre a felmérések szerint a nemrég visszalépett elnökjelölt, Ben Carson visszavonult idegsebész támogatásának megszerzése mellett a héten történtek is Trump támogatottságát erősíthették. A Monmouth felmérésében a floridai republikánusok többsége azt mondta, hogy semelyik irányba sem befolyásolta őket, hogy Trump a verekedések miatt pénteken elnapolta chicagói kampánygyűlését, viszont ötödük kifejezetten a történtek miatt fordult a milliárdos felé.

A RealClearPolitics összesítése szerint Trump az ötből négy államban vezet, de Ohióban is csak néhány százalékos a hátránya (habár egyre nőtt az elmúlt napokban). Akárhogy alakul is, az biztosnak tűnik, hogy a legtöbb államot ő nyeri meg, emellett pedig még a szintén most előválasztó Északi-Mariana-szigeteken is behúzhat egy bónusz strigulát, ugyanis a helyi kormányzó őt támogatja. A legfontosabb Floridában a héten még volt olyan poll, amiben egyszámjegyűre csökkent az előnye, de a többiben már tetemes különbséget jeleztek előre. Trump annyira biztosnak tűnt a dolgában, hogy le is mondta egy hétfő esti kampányrendezvényét Floridában, és helyette inkább átrepült Ohióba.

Rubio leginkább a csodában bízhat

„Meg fog döbbenni az ország" – ígérte még hétfőn is Rubio floridai támogatóinak, de még aktivistái közül is sokan csak a csodában bíznak, hiszen nem jött olyan felmérés idén Floridából, amiben a floridai szenátor megelőzte volna Trumpot. Az egy hónapja még a milliárdos legnagyobb ellenfelének, és a pártvezetés szemében is támogatható jelöltnek a szerepére készülő Rubio a hétvégén nyerni tudott ugyan a fővárosban, és az elmúlt két hétben minden energiájával és pénzével Floridára koncentrált, de ez is kevés lehet.

Még a neki kedvező felmérésekben is bőven le volt maradva Trump mögött, ezért lényegében egy olyan fordításra lenne szüksége, mint amit a demokratáknál Sanders húzott elő egy hete Michiganben Clinton ellen. A latinók között nagyon vezet Rubio, de közben sok minden ellene szól, többek között:

  • neheztelnek rá Jeb Bush volt floridai kormányzó támogatói, amiért elindult egykori mentora ellen
  • Trump az utolsó pillanatban is kapott fontos támogatókat, például Pam Bondi floridai legfőbb ügyészt
  • Ted Cruz pedig még új irodákat is nyitott az államban, hogy minél több szavazatot szívjon el tőle.

Ha pedig nem sikerül a Sanders-féle szinte lehetetlen fordítás, akkor Rubio előtt bezárulhatnak a kapuk. A fiatal szenátor előzetesen nyilván tagadta, hogy kiszállna a versenyből, ha elbukja Floridát, de csak nagyon kifacsart érveket tudna felhozni a folytatás mellett, miközben a támogatók pénzcsapja pillanatok alatt elapadhat az aktivisták lelkesedésével együtt.

Kasich mögé mindenki összeállt

Rubióhoz képest sokkal jobb helyzetben van a felmérések alapján John Kasich, akinek reálisabb esélye van az ohiói győzelemre. Az elmúlt héten már Arnold Schwarzenegger támogatását is megszerző Kasich gyakorlatilag New Hampshire-i második helye óta saját államának megnyerésére készül, ahol nyilván mindenkinél jobb szervezeti háttér áll mögötte. 

Rubióval ellentétben neki egy sor körülmény is kedvez, például mindjárt az, hogy a floridai szenátor is felszólította támogatóit, hogy szavazzanak át Kasich-re Trump ellen. Emellett a néhány hete a pártvezetés egyik szócsöveként Trumpot betámadó Mitt Romney 2012-es elnökjelölt is Ohióba utazott kampányolni, és a tavaly leköszönt volt republikánus házelnök, John Boehner is leszavazott Kasich-re. Más kérdés, hogy ez az államban Floridához képest kevesebbet kampányoló Trumpot is erősíthette, hiszen sokan éppen a washingtoni elitnek fityiszt mutatva soroltak be eddig is a milliárdos mögé.

Kasich mindenesetre

fontos delegáltakat szerezhetne a Trump-ellenes erők szemében,

habár az még mindig nem látszik, hogy egy esetleges alelnökjelöltségen kívül mi többel számolhatna a júliusi konvencióhoz közeledve. Ez azonban attól is függ, mennyien maradnak talpon szerdára (és ehhez egy érdekes szempont, hogy az ellenfelei folytatódó megosztottsága Trumpnak kedvez). Illinois-ban is becélozta a második helyet, de ez nyilván csak akkor érhetne bármit, ha első lépésként megnyeri Ohiót. Korábban már jelezte is, hogy ha ez nem sikerül, akkor bejelenti visszalépését.

Cruz dörzsöli a tenyerét

Az elmúlt hetekben Trumpon kívül a legtöbb államot megnyerő Ted Cruz a szuperkedden már megvédte a saját államát, Texast, így neki nincs ekkora tétje a mostani szavazásoknak. Cruz a választói összetételben a leginkább neki kedvező, emellett a delegáltakat is teljesen arányosan osztó Észak-Karolinára feküdt rá, ott még Chuck Norrist is bevetette. Emellett Missouriban és Illinois-ban is ő állt a felmérésekben a második helyen, ami elég is lehet neki, hiszen mindkét államban győzelem nélkül is van esélye delegáltakat gyűjteni.

Cruz már a legutóbbi elnökjelölti tévévitán is próbálta maga mellé állítani Rubio és Kasich támogatóit, de a leginkább az kedvezne neki, ha a versengés tényleg kétszemélyesre szűkülne. Kampánycsapata azzal érvel, hogy Trump eddig átlagosan 35 százalék körüli eredménnyel nyerte meg az államokat, és például a michigani exit pollok is azt mutatták, hogy

csak kettőjük közül választva Cruz győzhetett volna.

Az biztos, hogy mostantól egy ultrakonzervatív jelöltnek nagyrészt kedvezőtlen államok következnek majd, ezért Cruznak az eddigi eredményeire, és ellenfelei esetleges kiesésére kell játszania, miközben nem mindegy, mennyire tud közel kerülni Trumphoz Floridán és Ohión kívül.

Clintonnak sokat hozhat Florida

A demokratáknál az összes államban a nagy esélyes Hillary Clinton vezetett a RealClearPolitics összesítéseiben, azonban háromban is jött fel a nyakára vermonti ellenfele. Clintonnak a legtöbb most szavazó államban sokkal jobb szervezeti háttere van, mint kihívójának, Bernie Sandersnek, és minden bizonnyal nagyot nyer majd a legfontosabb Floridában, valamint a déli államokhoz hasonlóan Észak-Karolinában is.

Floridában akár 60 százalékot is szerezhet, ami a rengeteg elnyerhető delegált miatt is fontos győzelem lehet Sandersszel szemben. Floridában a demokrata szavazók között sok az 50 éven felüli, a választók 40 százaléka pedig latino, vagy fekete lehet, ami mind Clintonnak kedvez. Ahogy az is, hogy Bill Clinton exelnök kifejezetten népszerű maradt az államban. Észak-Karolinában ennél valamivel kisebb különbséget jósolnak a felmérések, de a déli államokban eddig megkérdőjelezhetetlen volt Clinton magabiztos elsősége, a kétszámjegyű különbség pedig delegáltakban is megint sokat hozhat neki.

Már most is tetemes az előnye, de nagyon könnyen lehet, hogy Clinton az államokban elnyert küldötteket tekintve 300 delegálttal vezet majd a keddi államok után. Ez azért nagy előny, mert a republikánusokkal szemben a demokratáknál az arányosan elosztott delegáltak miatt csak akkor lehetne behozni, ha alapvető fordulat következne az előválasztáson. Ezt jól jelezte, hogy Barack Obama 2008-ban alig száz delegálttal győzte le végül Clintont, mégsem volt reális esélye a felzárkózásra a volt first ladynek.

Sanders három államban reménykedhet

A maradék három államban, Ohióban, Illinois-ban és Missouriban azonban még lehet esélye ellenfelének. A legfontosabb kérdés, hogy Sanders egy hete aratott meglepetésgyőzelme Michiganben valaminek a kezdete volt-e, vagy pedig csak egyszeri alkalomként kell elkönyvelni. Clintonnak kétszámjegyű előnye volt a felmérésekben Michiganben, és ha ott győz, aztán a most kedden szavazó államokban is nyerni tud, akkor már csak matematikailag kérdőjelezhette volna meg bárki a végső győzelmét. Sanders azonban végül alig két százalékkal fordított Michiganben, javított a támogatottságán a Clinton felé húzó feketék között, ezzel pedig sikerült lendületet vennie, és több kedden szavazó államban is reménykedhet.

A magát demokratikus szocialistának valló Sanders a nemzetközi kereskedelmi egyezményeket bíráló, a gazdasági egyenlőtlenségek felszámolását hirdető üzenetével próbálkozik Ohióban, Illinois-ban és Missouriban is. Ezekben az államokban sokkal több pénzt költött az utolsó napokban, mint Clinton. Illinois-ban a Clintonhoz köthető chicagói polgármester, Rahm Emmanuel körüli viták, Ohióban pedig az is kedvezhet Sandersnek, hogy egy bíróság kimondta, azok a 17 évesek is szavazhatnak az előválasztáson, akik a novemberi elnökválasztás idejére betöltenék 18. életévüket. A fiatalok között ugyanis kiugróan magas Sanders támogatottsága.

A legjobb forgatókönyv a vermonti szenátor szempontjából az, ha valahogy mindháromban nyerni tud. Ezzel delegáltakban ugyan továbbra sem kerülne közelebb Clintonhoz, de

folytathatná a Michiganben elkezdett narratívát, és megint muníciót kapna

ahhoz, hogy elhúzza az elnökjelölti küzdelmet a következő hetekben már neki kedvezőbb államokban. Alapvető fordulat nélkül azonban továbbra sem kerül közelebb ahhoz, hogy egyáltalán esélye legyen Clinton utolérésére.

Kövessék élőben

Ha gyorsan átnézné, eddig hogyan szerepeltek a jelöltek, azt interaktív térképünkön megtehetiAz első győztes mindent visz elven szavazó államokat, és a várható izgalmakat élőben közvetítjük majd éjszaka Fehér Ház blogunkon, tartsanak velünk!  • Hírek
  • Hírek