Trump megválasztása globális kockázati tényezővé vált

2016.03.17. 13:14
32 hozzászólás

Donald Trump megválasztása közepesen komoly kockázatot jelentene a világ számára - ez áll az Economist csütörtökön április havi kockázat-előrejelzésében (amit nem a lap újságírói, hanem az Intelligence Unit nevű önálló elemzőegység állít össze). A 25 fokozatú skálán a republikánus elnökjelöltség felé menetelő ingatlanmágnás 12 pontot kapott - ezzel egy szintre került a dzsihád globális gazdaságra tett bénító hatásával. 

A lista éllovasa egyébként 20 ponttal a "kemény landolás elé néző" kínai gazdaság, melynek Magyarországon kevéssé közismert, de minket is érintő súlyos problémáiról itt olvashat. A második helyen holtverseny alakult ki a Szíriában és Ukrajnában megalapozott "új hidegháború" és a feltörekvő piacok eladósodása között (16-16 pont).

A harmadik helyen szintén két veszélyforrás osztozik, mely valójában egy szereplőt érint: a Európai Uniót. Az egyik fenyegetés az, hogy a "a belső és küldő feszültségek hatására" megindul a dezintegráció, a második a Grexit. A tízes lista végén az Unióból való brit kilépés (oké, leírom: Brexit), a dél-kínai tengeri válság, illetve az olajipar összeomlása áll. 

Na de ez az Amerika-rovat, térjünk vissza 'Muricához. Trump nem azért van fent a listán, mert egy gonosz diktátorjelölt, hanem azért, mert a gazdasági szereplőket mindig idegesíti a bizonytalanság, márpedig Trump lételeme az, hogy bizonytalanságban tartson mindenkit saját szándékai felől (ezáltal állandóan fenntartsa az érdeklődést). Ráadásul annak ellenére, hogy nyilvánvaló, Trump magasról tesz a konzisztenciára, az EUI sem tud mást tenni, mint lelkiismeretesen összegyűjteni kirohanásait, majd pedig elszörnyedni a kínai kormánytól a republikánus pártelitig terjedő ellenséglista láttán. 

Ha Trump valóban elnökjelölt lesz, akkor egyébként komoly, de - főleg az elmúlt egy év meglepetéssorozatának ismeretében - egyáltalán nem behozhatatlan a hátránya Hillary Clintonnal szemben (kedd óta szinte garantált, hogy ő fogja behúzni a demokrata jelöltséget Sanders-szel szemben). A Hillary vs. Trump versengésre kihegyezett mérések átlagai alapján a különbség nagyjából 6 százalékpont körül lehet.