11 évesek szintjén szólal meg Trump

2016.03.18. 00:43 Módosítva: 2016-03-18 01:56:12
2 hozzászólás

 A legsikeresebb szólal meg a legegyszerűbben a republikánusok előválasztásán – mutatta ki a Carnegie Mallon egyetem elemzése. Eszerint Donald Trump 11 éveseknek is érthető módon fogalmaz, míg ellenfelei, Ted Cruz és a küzdelmet floridai veresége után feladó Marco Rubio kicsit feljebb mentek: 11-14 évesek számára érthető szerkezeteket és 13-16 éves szintnek megfelelő szókészletet használtak. 

Igaz, az elemzés szerint ebben nincs nagy különbség a demokraták elnökjelöltségéért küzdők között sem. Hillary Clinton és a vermonti szenátor, Bernie Sanders is 11-14 év közöttieknek már érthető nyelvtani szerkezetekkel operál. Ám a demokratikus szocializmust hirdető Sanders szókészlete már a 15-18 évesek szintjén áll.

Az elemzés szerzői összevetették korábbi elnökök beszédeit is, megállapítva, hogy a lécet nyelvileg a polgárháborúban győztes – bár a déliek hivatalos fegyverletétele előtt meggyilkolt –Abraham Lincoln, és 120 évvel később, a hidegháborúban győztes Ronald Reagan tette.

George W. Bush viszont a legalacsonyabbra, bár a nyelvi szerkezetek egyszerűsége ellenére beszédeinek szókészlet szintje nem volt alacsonyabb Barack Obamáénál.

A szerzőpáros egyike, Elliot Schumacher szerint azonban a kép csalóka, mert írásban vetik össze az élő beszédet, noha az természetes, hogy élő beszédben egyszerűbb szerkezeteket használunk, mint írásban. Az elemzés szerint az is tény, hogy Clinton és Trump azok, akik leginkább tudják a hallgatósághoz igazítani a beszédüket.

Ebben, az alábbi, öt éves felvétel alapján Trump kétségtelenül verhetetlen: