Nem siet az FBI a Clinton-emailek vizsgálatával

2016.04.07. 17:43

Így zajlik az előválasztás

James Comey FBI-igazgató azt nyilatkozta, nem érzi úgy, hogy a szervezetnek sürgősen be kéne fejeznie a Hillary Clinton email-ügyét firtató vizsgálatot. Mint mondta, egy ilyen ügyben, ellentétben például egy terrortámadással, a sietségnél fontosabb prioritás a precíz munka, amihez idő kell.

Más források egyébként a CNN szerint azt mondták a háttérben, hogy a vizsgálat az utolsó szakaszban tart. A WIVB.com szerint pedig Comey azt mondta:

Semmiféle nyomást nem érez, hogy a vizsgálatot a demokrata jelöltállító gyűlés előtt lezárja.

Mint mondta, a júliusi gyűlés időpontja nem befolyásolja az FBI munkáját. Bár a vizsgálatot gyakorlatilag minden más ismert, jelenleg folyó FBI-nyomozásnál nagyobb közérdeklődés övezi, Comey elutasított minden, a vizsgálat eredményének politikai befolyására vonatkozó utalást.

Comey kijelentette: az FBI nem tökéletes, de kompetens és független, tehát elutasította, hogy politikai befolyás miatt jegelnék az ügyet.

A New York Times még tavaly márciusban szellőztette meg, hogy Clinton a 2009-től 2013-ig tartó hivatali ideje alatt kizárólag egy magánszerverhez kötött magán emailcímet használt hivatalos levelezésre a kormányzat által biztosított fiók helyett. Ez a levelek esetlegesen titkos tartalmán kívül azért is probléma, mert a közszolgálati alkalmazottak hivatalos levelezését rendes esetben nyilvántartják és archiválják. Clinton maga is elismerte, hogy két címet kellett volna használnia, de végig azt hangsúlyozta, hogy minősített információt sose küldött arról a bizonyos magáncímről.

Az utóbbi hetekben több helyen is felmerült a világsajtóban az értesülés, hogy az FBI akár „napokon belül meghallgathatja” Clintont az emailbotrányban, ahogy az érintett tanácsadóit is.

New Yorkra gyúrnak

A Politico mindeközben „Hillary Clintonnak elege van Bernie Sandersből” címmel jelentetett meg egy hosszú Clinton-interjút, amiben Hillary úgy fogalmazott: „Sanders viszonylag új demokrata, nem is vagyok teljesen biztos abban, hogy tényleg az. Demokrataként indul, de nem is tudom, hogy jellemezhetném megfelelően.”

Az interjúból kiderült, Clintont aggodalommal tölti el, hogy Sanders New Yorkban is a fejére nőhet, és mint fogalmazott, zavarja, hogy ellenfele leegyszerűsített üzenetével elszipkázza előle a 35 év alatti szavazókat. Elmondta: úgy érzi, korábbi eredményeit módszeresen félremagyarázzák. „Sanders szenátort gyakran hallom a férjemet és Obama elnököt támadni. Bezzeg George W. Bushról ritkán hallottam tőle egy rossz szót, pedig ő tette tönkre a gazdaságunkat” – mondta.

Bernie Sanders azzal vágott vissza, hogy azt mondta Philadelphiában, Hillary Clinton nem alkalmas elnöknek. A szokásos érveket hozta fel: többek közt a Wall Street, azaz a pénzügyi elit támogatását, az iraki háború és a szabadkereskedelmi megállapodások támogatását. Hillary Clinton szóvivője pedig azzal zárta le a vitát, hogy ők viszont sosem állították azt, hogy Sanders ne lenne alkalmas elnöknek.

Sanders a demokrata előválasztáson az elmúlt hét államból hatot megnyert, és várhatóan a szombaton kaukuszt tartó Wyomingot is behúzza még ráadásnak, ezzel is erősítve lendületét az április 19-én szavazó New York előtt. Sanders New Yorkban született, de az állam sokkal inkább a volt New York-i szenátor Clinton hazai pályájának számít, ezért a rengeteg itt elnyerhető delegált mellett szimbolikus fontossága is van. Clinton korábbi hatalmas előnye az elmúlt két felmérés szerint 10 százalék körülire olvadt, és a volt first ladyt az is aggaszthatja, hogy egy friss poll szerint Pennsylvaniában is 6 százalékosra olvadt korábbi óriási előnye.