Sanderst támogatja a hírhedt tőzsdecápa

2016.04.13. 15:23

Így zajlik az előválasztás

Bernie Sanderst, a magát demokratikus szocialistának nevező vermonti szenátort támogatja az elnökválasztási küzdelemben egy hírhedt Wall Street-i pénzember. Teszi ezt ráadásul azért, mert egyedül Sanders lenne hajlandó keményen nekimenni az amerikai pénzügyi szektornak.

Asher Edelman egyike azoknak a brókereknek, akikről a kapzsi kapitalista esszenciáját megtestesítő Gordon Gekko karakterét mintázták a Tőzsdecápák című filmben. A The Guardianban most mégis arról ír, hogy Sanders végre megrendszabályozná és felelősségre vonná az amerikai pénzügyi behemótokat, mert "őt még nem vették meg." Az elnökségért induló többi politikus viszont nem tenné meg ezt a szükséges és fontos lépést a bróker szerint.

Edelman szerint a másik demokrata induló, a jelenlegi állás szerint a jelöltség megszerzésére toronymagasan esélyes Hillary Clinton nem menne szembe a bankokkal, ehhez túl sok pénzt kapott kampányára tőlük. A republikánusok pénzügyi szabályozásra való hajlandóságára pedig nem is érdemes szót vesztegetni - teszi hozzá.

A bróker szerint a Wall Street azóta alulszabályozott, hogy 1999-ben megszüntették a kereskedelmi és befektetési banki tevékenység szétválasztását. Ez vezetett a 2008-as válsághoz, illetve ahhoz, hogy az utóbbi években a társadalom legvagyonosabb 1 százaléka az alsó 80 százalék kárára gazdagodott. Edelman szerint külön aggasztó, hogy a nagy bankok jelenleg még annál is több kockázatos származtatott pénzügyi eszközzel üzletelnek, mint a 2008-as válság elején.   • Hírek
  • Hírek