Összefognak Trump ellenfelei

2016.04.25. 20:23

A republikánusok elnökjelöltségéért folyó küzdelemben vezető Donald Trump két talpon maradt ellenfele, Ted Cruz texasi szenátor és John Kasich ohiói kormányzó megállapodott abban, hogy egyeztetik kampánystratégiáikat. A nagy taktikai húzás részeként Cruz nem kampányol majd például Oregonban és Új-Mexikóban, míg Kasich szabad utat ad texasi riválisának a másfél hét múlva szavazó, rettentő fontos Indianában.

Cruz már többször is azzal vádolta Kasich-et, hogy csak elvesz tőle szavazatokat, ezzel pedig végső soron Trumpnak kedvez. A mostani paktumhoz hasonló taktikázást javasló Kasich viszont kitartott amellett, hogy sokkal jobb esélyei lennének a demokraták ellen.

A két politikus szinte egyszerre jelentette be közleményben a paktumot. Cruz kampányfőnöke, Jeff Roe azt írta, hogy Trump jelöltsége katasztrófával érne fel novemberben a republikánusoknak, és évtizedekkel visszavetné az egész pártot. John Weaver, Kasich stratégája pedig jelezte, hogy a céljuk egy nyílt konvenció Clevelandben, ahol aztán reményeik szerint előzhet a pártot egyesítő, aztán pedig a novemberi elnökválasztást megnyerő jelölt. Egyelőre azonban egyik kampánycsapat sem szólította fel kifejezetten a választóit, hogy szavazzanak át a másik jelöltre.

 

Trump a Twitterén teljesen kétségbeesettnek nevezte ellenfeleit, akiknek nincs már matematikai esélyük arra, hogy a júliusi jelöltállító gyűlés előtt megszerezzék a jelöltséghez szükséges 1237 delegáltat. Azzal is visszavágott, hogy Cruz kampánya szabadesésben van, Kasich pedig kevesebb delegáltat gyűjtött eddig, mint Marco Rubio floridai szenátor, aki már egy hónapja kiszállt az előválasztásból. A milliárdos azt írta, csak még eltökéltebb lett.

A Trump elleni erők célja egyelőre az, hogy a milliárdos se jusson el az 1237 delegáltig, ebben az esetben ugyanis nyílt konvenciót kell tartani, amin több szavazási körben a háttérben folyó lobbizásoknak köszönhetően Cruznak kedvezően kiválasztott delegáltak már átpártolhatnának. Azonban az ingatlanmágnás és az ultrakonzervatív texasi szenátor jelöltségétől is ódzkodó pártvezetők reményei szerint akár mások – Kasich, vagy akár teljesen új emberek – is beelőzhetnének. A republikánus előválasztás lehetséges forgatókönyveiről, az egyes államok jelentőségéről, az 1237 delegáltról, és egy esetleges nyílt konvenció menetéről itt írtunk bővebben>>>

Trump nagyot nyert New Yorkban, és a kedden szavazó öt másik keleti parti államban, Pennsylvaniában, Connecticutban, Delaware-ben, Rhode Islanden és Marylandben is tarolhat majd, amivel fontos lépéseket tehet elnökjelöltsége felé. Utána azonban egy sokadik sorsdöntőnek kikiáltott forduló jön május 3-án Indianában, ahol a republikánusok előválasztásán 57 delegált helyért csapnak össze a jelöltek. Trumpnak nagy szüksége lenne Indiana delegáltjaira is a jelöltség felé vezető úton.

Cruz most azt reméli, hogy a megállapodásuknak köszönhetően Indianapolisban felszívhatja Kasich szavazóit. A RealClearPolitics összesítése szerint Trump 39,3 százalékkal vezetett a felmérésekben, de Cruz nem sokkal volt lemaradva mögötte 33 százalékával, míg Kasich-et 19,3 százalék választotta volna. Cruz abban bízhat még, hogy a közeli Wisconsinban nagyot nyert, a két állam választói összetétele pedig hasonló, emellett pedig május 3-án sem számíthat a milliárdos a helyi pártvezetők támogatására. Viszont a nyílt előválasztás Trumpot erősíti, a függetlenek közül is többen szavazhatnak rá.

A Cruz-Kasich-paktumban szereplő másik két állam közül Oregon május 17-én, Új-Mexikó pedig csak az utolsóként, június 7-én szavazó államok között jön majd. Várhatóan csak a legvégén, többek között a 172 delegáltat kiosztó Kaliforniában dől el, hogy Trumpnak meglesz-e a bűvös 1237 delegált.