Sanders Indianában is meglepte Clintont

2016.05.04. 06:43

Azt is mondhatnánk: Hoppá!, a demokrata párt elnökjelöltségéért versenyző Bernie Sanders szenátor váratlanul legyőzte Hillary Clintont az Indiana államban kedden megtartott előválasztáson. A szavazatok háromnegyedének összeszámlálása alapján 53 százalékot szerzett a volt külügyminiszterrel szemben.

A demokrata pártban outsidernek számító Sanders annak ellenére nyert, hogy az előrejelzések a vereségét jósolták. Győzelme azonban inkább elvi jelentőségű, mivel a delegátusokban nem tudott sokat hozni Hillary Clintotonon.

Az indianai demokraták a szavazatokkal arányosan osztják el a vetélytársak között a nyári elnökjelölő pártkonvenció küldötteit. A keddi eredményeket még nem számítva Clinton 2179, Sanders 1400 küldött támogatását élvezi. A többséghez 2383 kell.

A szenátor választási kampánya ezzel lélegzethez jutott, miután az előző heti öt előválasztás közül csak egyben győzött, azonban mostantól kezdve minden államban - például a legtöbb küldöttet adó Kaliforniában - nagy fölénnyel kéne győznie ahhoz, hogy be tudja hozni a 700 küldöttes hátrányt. 

(MTI, Politico)