A Trumpot támogató Sarah Palin nekiment Ryannek

2016.05.09. 18:31

A Donald Trumpot támogató Sarah Palin volt alelnökjelölt és alaszkai kormányzó keményen nekiment Paul Ryan házelnöknek, aki csütörtökön arról beszélt, hogy egyelőre nem tudja támogatni a milliárdost. Palin szerint Ryan kijelentései is bizonyítják, hogy nem érti meg a választókat, és ezért hamarosan annak az Eric Cantornak a sorsára fog jutni, aki a republikánusok befolyásos képviselőházi frakcióvezetőjeként 2014-ben meglepetésre kikapott virginiai körzetében az előválasztások alatt.

A volt alaszkai kormányzó tenne is ezért, azért ígérte, hogy kampányolni fog Ryan ellen, és a kevéssé ismert, Paul Nehlen nevű ellenfelét fogja támogatni a házelnök wisconsini kongresszusi körzetében tartott előválasztások alatt. Palin hozzátette, hogy szerinte Ryan valójában saját 2020-es esélyeit félti, hiszen ha most Trump győzni tud, akkor sokkal kisebb esélye lesz a republikánus elnökjelöltségre négy év múlva.

Trump első körben visszaszólt Ryannek, hogy talán nem is annyira alkalmas házelnöknek, de azért láthatóan nem akart totális háborúba keveredni az egyik legbefolyásosabb republikánussal, akivel csütörtökön személyesen is találkozik majd átbeszélni a helyzetet. Hétfőn Trump Palinnak is megköszönte a támogatását, viszont önjárónak nevezte, mint mondta, neki semmi köze sem volt az exkormányzó Ryan elleni bejelentéséhez.

Annak ellenére, hogy Trump indianai győzelme, és az utolsó még talpon maradt jelöltek, Ted Cruz és John Kasich múlt szerdai visszalépése után a pártvezetésnek megfelelő Republikánus Nemzeti Bizottságot (RNC) vezető Reince Priebus is egységre szólított fel, egyelőre sokan nem akarnak megbékélni Trump jelöltségével. Csütörtökön derült ki az is, hogy egyetlen még élő republikánus exelnök, sem George H. W. Bush, sem pedig George W. Bush nem támogatja majd a milliárdost, aztán pedig jött Ryan tartózkodása.

Közben azért bővült a Trumpot támogatók tábora is, az egyébként most már 92 éves Bob Dole, a republikánusok 1996-os elnökjelöltje is kiállt a milliárdos mellett. Emellett pedig két fontos képviselőházi republikánus, Lynn Westmoreland és Dennis Ross is jelezte, hogy nem ért egyet Ryannel. „Itt az ideje egyesülni, olajágat nyújtani" – mondta egyikük, aki maga sem volt korábban Trump elkötelezett híve, de mégis támogatja a leendő elnökjelöltet.

A demokratáknál jön még pár előválasztás

Miközben a republikánusoknál már Trump maradt az egyetlen jelölt a hátralévő előválasztásokon, addig a demokratáknál Bernie Sanders vermonti szenátor továbbra is kitart, noha Hillary Clinton előnye behozhatatlannak számít az államokban elnyerhető delegáltak között.

A hét végén Clinton megnyerte a Guamon tartott kaukuszt, ami szimbolikusan volt fontos a félig már a novemberi elnökválasztásra készülő first ladynek, miután Sanders múlt kedden Indianában beelőzte a volt first ladyt, és a május 10-én szavazó Nyugat-Virgniában is esélyesebbnek számít.

Clinton 59,54 százalékot ért el, Sanders pedig 40,45 százalékot szerzett, viszont mindössze 7 delegált volt a tét (a jelöltséghez 2383 kell a demokratáknál), amit így 4-3 arányban osztanak el. A vermonti szenátornak továbbra is közel 300 delegált a hátránya Clintonnal szemben, és nem nagyon látszik, hogyan tudna érdemben közelebb kerülni a hátralévő választásokon.

Mindketten csak a párt vezetőiből, kongresszusi képviselőiből és szenátoraiból összeálló szuperdelegáltak segítségével tudják bebiztosítani a jelöltséget. Ők papíron bármikor változtathatnak álláspontjukon, de közöttük magasan Clinton vezet: nagyjából 500-an állnak a volt first lady, míg 50-en Sanders mellett.