Eltűnt Hillary Clinton bizalmasának négyévnyi levelezése

GettyImages-526926318
2016.05.10. 17:24 Módosítva: 2016.05.10. 17:30

Nincs meg Hillary Clinton volt külügyminisztériumi informatikai alkalmazottjának levelezése a volt first lady miniszterségének idejéről,számolt be az ABC News . Az amerikai igazságügyi minisztérium még március elején jelentette be, hogy  mentességet biztosított  Bryan Paglianónak.

A férfi eljárási mentességért cserébe egyezett bele a tanúvallomásba abban az FBI-nyomozásban, ami Hillary Clinton emailbotrányának ügyében folyik. Ő volt a külügyminisztérium informatikusa, aki 2009-ben segített Hillary Clintonnak az azóta nagy botrányt kavart privát emailszerver felállításában és üzemeltetésében a volt first lady chappaqua-i házának pincéjében.

Elizabeth Trudeau külügyminisztériumi szóvivő elmondta, Pagliano-nak törvényi kötelessége lett volna megbízatása végén teljes levelezését átadni a hivatalnak, azonban az emaileket tartalmazó .pst fájlok sehol nem találhatóak.

Később hozzátette, hogy némi töredék adat előkerült a férfi hivatali levelezéséből, más fiókok emailjeinek archívumából.

A férfi külügyminisztériumi levelezésével kapcsolatban a Republikánus Párt nyújtott be hivatalos kérelmet. Raj Shah a pártvezetésnek megfelelő Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) helyettes kommunikációs igazgatója azt nyilatkozta: „Elég hihetetlen, hogy az informatikus, aki segített Clinton meggondolatlan email-akcióját lebonyolítani, négy év alatt semmiféle hivatali emailt nem küldött el a külügyminisztériumi munkahelyéről."

A New York Times még tavaly márciusban szellőztette meg, hogy Clinton a 2009-től 2013-ig tartó hivatali ideje alatt kizárólag egy magánszerverhez kötött magán emailcímet használt hivatalos levelezésre a kormányzat által biztosított fiók helyett. Ez a levelek esetlegesen titkos tartalmán kívül azért is probléma, mert a közszolgálati alkalmazottak hivatalos levelezését rendes esetben nyilvántartják és archiválják. Clinton maga is  elismerte , hogy két címet kellett volna használnia, de végig azt hangsúlyozta, hogy minősített információt sose küldött arról a bizonyos magáncímről.

Az email-botrány további részleteiről korábbi írásainkban itt olvashat. További részletek a Clinton kampányról itt és itt találhatók.