Bill Clinton: Magyarország úgy döntött, Putyin-féle diktatúrát akar

2016.05.16. 23:43

Így zajlik az előválasztás

A volt amerikai elnök szerint a lengyelek és a magyarok az USA-nak és a hidegháborúnak köszönhetik szabadságukat, most mégis elegük lett a demokráciából és tekintélyelvű diktatúrát akarnak - és persze nem kérnek a külföldiekből. Bill Clinton ezzel Donald Trumppal állította párhuzamba Orbánékat.

Az Egyesült Államok volt elnöke és jó eséllyel leendő First Husbandje, Bill Clinton egy hétvégén tartott kampánybeszédében váratlanul Magyarországról (és a lengyelekről) kezdett el beszélni. Clinton május 13-án a College of New Jersey-ben kampányolt feleségének, a demokraták szinte-már-biztos elnökjelöltjének, Hillary Clintonnak, itt került szóba a szerinte putyinizálódó Magyarország:

Hillary Clinton: putyinizálódó Magyarország

Lengyelország és Magyarország - két ország, amelyik nem lenne szabad az Egyesült Államok és a hosszú hidegháború nélkül - most úgy döntött, hogy a demokráciával túl sok a baj, ezért most egy Putyin-féle vezetést akarnak. Jöjjön csak egy tekintélyelvű diktatúra, és ne engedjék be a külföldieket! Ismerősen hangzik? Ez megy mindenütt!

A volt elnök természetesen a Vlagyimir Putyinról korábban többször is pozitívan nyilatkozó Donald Trumpra célzott. Az ő nézeteivel, muszlim- és mexikóiellenességével állította párhuzamba a magyar és a lengyel kormányokat, a közönség pedig a fenti videón hallható nevetésből ítélve vette is a lapot. Ezután Clinton rögtön rátért a lényegre, miszerint a demokráciát felesége tudja megvédeni:

Olyan valakire van szükségetek, aki már a kezdetektől tudja, hogyan kell a nagyon rossz dolgokat megakadályozni!

Orbán örök hatalomra és a pénzre hajt

Nem ez az első eset, hogy a nyugdíjas Bill Clinton kissé erős megfogalmazásokkal próbálja feltüzelni a közönséget egy-egy kampányrendezvényen, és az sem lenne meglepő, ha ezúttal is majd finomítania kell utólag szavait. Nem Magyarország miatt – hanem mert a Lengyelországot vezető, antidemokratikus intézkedései miatt bírált PiS-kormány továbbra is az USA fontos és elkötelezett szövetségese és a putyini Oroszország ellenfele. Bill Clinton sommás kijelentése így könnyen visszaüthet, és árthat a profi és pragmatikus külpolitikus imidzsét építgető Hillary Clintonnak.

Amit a volt elnök Magyarországról mondott, az viszont egyáltalán nem új.

2014 őszén Clinton ennél jóval keményebben is fogalmazott, amikor Orbán Viktornak az illiberális államokat éltető hírhedt tusványosi beszédére reagált:

Ott van a magyar miniszterelnök. A magyarok rengeteggel tartoznak Amerikának. Ő (Orbán) szereti a tekintélyelvű kapitalizmust, de ezzel valójában csak azt mondja, hogy soha nem akar kiszállni a hatalomból. Maradni akar örökre, és pénzt.

Pár hónappal később, 2014 decemberében egyébként a republikánusok volt elnökjelöltje és tekintélyes külpolitikusa, John McCain még tovább emelte a tétet, és neofasiszta diktátornak nevezte Orbán Viktort, aki ágyba bújik Putyinnal.

Baljós üzenet az Orbán-kormánynak

Clinton mostani szavainak értelmezéséhez nem árt figyelembe venni, hogy 1.) az exelnöknek szokása elragadtatnia magát, 2.) kampány van, és ilyenkor bevett, hogy a politikusok durván fogalmaznak, 3.) Clinton elsősorban Donald Trumpon akart ütni, nem pedig a lengyel és magyar vezetésen. Bill Clinton egyszerűen csak egy kampánybeszédet tartott az egyik jelölt mellett, és bár kijelentései muníciót fognak adni a magyar kormány és sajtója Amerika-ellenességéhez, azoknak hivatalosan semmi közük sincs az Obama-adminisztráció és a John Kerry által vezetett jelenlegi külügyi apparátus álláspontjához.

Csakhogy a jelölt, akinek kampányolt, a felesége, és a felmérések szerint Hillary Clintonnak jóval nagyobb esélye van Donald Trumphoz képest arra, hogy az Egyesült Államok következő elnöke legyen. Ezért a jövőre - és az Orbán-kormányra - nézve a fent felsorolt szempontok ellenére is mindenképpen baljós üzenet, hogy Clintonék már most, az előkampányban is Magyarországot emlegetik. Ez ismét megerősíti azt, amit korábbi elemzésünkben írtunk: Hillary Clinton elnöksége nagyon nem lenne jó a magyar vezetés számára.

Ráadásul Hillary Clinton nem éppen Orbán-rajongó férjének még egy állást is tartogatna az adminisztrációjában, tehát a volt elnöknek First Husbandként nem csak protokolláris feladatai lennének: Hillary a napokban jelentette be, Billre várna a feladat, hogy tapasztalatával segítsen felpörgetni az ország gazdaságát (It's the economy, stupid! - ez volt a '92-es sikeres Clinton-kampány egyik szlogenje).

De pozícióra esélyes lehet még a magyar ügyekben szintén elég markánsan állást foglaló Eleni Kounalakis volt budapesti nagykövet is, aki a Clinton-kampány egyik fontos adománygyűjtője. Kounalakis 2015 tavaszán egy memoárt is megjelentetett nagyköveti éveiről: a kötet Amerikának szóló politikai üzenete nagyjából az, hogy a Hillary Clinton-féle külpolitika egy sikertörténet, ami még az antidemokratikus magyar kormányt is rá tudta kényszeríteni fontos jogállami korrekciókra. A volt nagykövetnek az Orbán Viktorról alkotott eleve rossz véleménye időközben csak még tovább romlott: tavaly szeptemberben keményen kritizálta a menekültválságra adott magyar választ, xenofóbnak, nacionalistának nevezte azt.