Trump: Hillary elveszi a fegyverviselés jogát

2016.05.20. 22:05

Így zajlik az előválasztás

A legnagyobb amerikai fegyverlobbista szervezet, az 5 millió tagot számláló National Rifle Association a támogatásáról biztosította Donald Trumpot, a republikánusok még nem hivatalos, de már biztosnak tekinthető elnökjelöltjét. Ez eddig még nem meglepő, a szabad fegyvertartás hagyományosan a republikánusok kedvenc témája.

Trump a szervezet gyűlésén tartott, nagy sikerű beszédében azt mondta, ha Hillary Clinton lesz az elnök, meg fogja semmisíteni az alkotmány második kiegészítését, ami a szabad fegyverbirtoklás jogát biztosítja az amerikaiaknak. A demokraták (szintén nem hivatalos, de nagyon valószínű) jelöltje ugyan ilyesmit sosem mondott, és valójában az elnöknek erre nem is lenne jogköre. Trump annyival indokolta a kijelentését, hogy "Az én véleményem szerint erre készül".

Hillary egyébként valóban kiállt - Obama elnökhöz hasonlóan - a fegyvertartás szigorítása mellett, de ez főként a brutális tűzerejű automata, sorozatlövő fegyverekre vonatkozik. Az ilyen fegyverek betiltása körül elég komoly vita van Amerikában az elmúlt évek sok áldozatot hozó lövöldözései miatt. A tiltás pártolói szerint az önvédelemhez való jog nem sérül, ha azt csak sima pisztollyal lehet gyakorolni, brutális katonai fegyverek helyett.

Külön csavar a történetben, hogy a kilencvenes években maga Trump is az automata fegyverek betiltása, és a fegyvervásárlással járó ellenőrzési procedúra szigorítását támogatta.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek