Hillary Clinton kapott egy rovót

2016.05.25. 20:58

Így zajlik az előválasztás

Hillary Clinton külügyminiszterként megsértette a hivatali előírásokat azzal, hogy hivatalos levelezését is a privát Gmail fiókján, magánszerveren bonyolította a titkosított és védett belső levelezőrendszer helyett - ezzel a megállapítással zárult az ügyet az amerikai külügyi tárca belső vizsgálata, ami szerdán jutott el az amerikai sajtóhoz. Clintont ezért megrovásban részesítették.

Clinton miniszteri levelezése a kampány kezdete óta téma volt, még ha talán kicsit fel is fújták, igaz, valóban amatőr dolog potenciálisan nemzetbiztonságilag fontos dolgokat magánszeren tárolni. A vizsgálatból viszont az is kiderült, hogy Clinton elődei is pont ennyire amatőrök voltak ebben, több korábbi külügyminiszter is a privát levelezésében intézett államügyeket. Hogy pontosan kik, az nem derült ki, de az biztos, hogy a vizsgálóbizottság Madeleine Albrightot, Colin Powellt és Condoleezza Rice-t is meghallgatta. Clinton viszont nem volt hajlandó megszakítani a kampányolást, hogy elmenjen a meghallgatásra. 

A vizsgálatból az is látszik, hogy a külügyminisztériumban többen is tudtak arról, hogy Clinton a magánpostafiókjából intéz miniszteri ügyeket, akkor mégsem szólt senki semmit. A demokrata elnökjelölt-jelölt kampánycsapata azt is kiemelte, hogy a vizsgálat nem találta nyomát annak, hogy bárki is hozzáfért volna Clinton szerveréhez és az ott lévő titkokhoz, úgyhogy nincs itt semmi látnivaló, mindenki menjen vissza a dolgára. Az FBI azért ezzel kapcsolatban még nyomoz, bár nem nagyon sieti el.

Clinton amúgy már korábban bocsánatot kért, amiért nem tartotta be a szabályokat, és beismerte, hogy két email-címet kellett volna használnia, de azt is mondta, hogy sosem küldött minősített dokumentumokat email-en senkinek. A volt külügyminiszter levelezésének nagy része amúgy nyilvánosságra került, abban pedig még magyar szálak is akadtak