AP: Trump átlépte a bűvös határt

2016.05.26. 17:32 Módosítva: 2016.05.26. 17:57

Donald Trump átlépte a republikánus jelöltséghez hivatalosan is szükséges 1237 delegáltas bűvös határt az AP saját delegáltbecslésében. A CNN számításai szerint egyébként Trump még alatta van valamivel, ők 1229-re becsülik a delegáltjait.

A becslések azért térhetnek el, mert az államokban elnyert, kötött mandátumú delegáltak mellett helyi pártvezetők is delegáltszavazattal bírnak, ők viszont valójában bármikor változtathatnak álláspontjukon. Az AP számításai szerint Trump többek között az oklahomai republikánusokat vezető Pam Pollard kiállásával szerzett plusz szavazatokat.

Obama: Trump vagy tudatlan, vagy nem gondolkodik

Az amerikai elnök szerint a 2016-os elnökválasztási kampány hangneme sokkolja a világ vezető politikusait. Barack Obama a G7 konferencián azt is elmondta, hogy szerinte Trump „vagy tudatlan a világ ügyeiben, vagy hetykén viselkedik, vagy csak a mikroblogok és a címlapok érdeklik ahelyett, hogy átgondolná, mi szükséges Amerika biztonságának és felvirágzásának megőrzéséhez, valamint a világ egyensúlyban tartásához". (MTI)

Ami a hivatalos eredményeket illeti, Trump 75,8 százalékkal megnyerte kedden a Washington államban tartott előválasztást – a szavazólapokon még szereplő Ted Cruz texasi szenátor 10,5, John Kasich ohiói kormányzó pedig 9,8 százalékot szerzett –, amivel további kötött mandátumú delegáltakhoz jutott.

Túl sokat egyébként nem számít, hogy formálisan pontosan mikor lépi át Trump az 1237 delegáltas küszöböt, hiszen június 7-én Kaliforniában, New Jersey-ben, Új-Mexikóban, Montanában és Dél-Dakotában, az utolsó államokban is szavaznak majd, és a hátralévő 303 delegált többségével messze felette végez majd. Valójában viszont már május elején bebiztosította a jelöltségét, miután mindkét maradék kihívója, Cruz és Kasich is kiszállt a versengésből.

A demokratáknál is már régóta szinte behozhatatlan Hillary Clinton előnye, azonban kihívója, Bernie Sanders jelezte, hogy egészen az utolsó államokig marad. Clinton viszont nem akar tévévitát a vermonti szenátorral a kaliforniai előválasztás előtt, amire a Jimmy Kimmel Live!-ban megkérdezték Trumpot. A milliárdos persze azt mondta, hogy kész vitázni Sandersszel, amire néhány perccel később a Twitterre kiírt üzenetében le is csapott a vermonti szenátor. Azt egyelőre még nem tudni, hogy akkor tényleg lesz-e vita, és ha lesz, akkor melyik adón.

Trump az elmúlt héten egyébként a RealClearPolitics felméréseket összesítő átlagában 0,2 százalékkal átvette a vezetést a Hillary Clinton elleni párharcban, azonban a Rasmussen legfrissebb pollja után megint a volt first lady áll jobban (43,8 százalék vs. 42,8 százalék). Az biztos, hogy rettentő szoros lett az állás országosan, de elsősorban a választást eldöntő fontos csataterekre, és megfordítható államokra kell majd figyelni.