Clinton már Obamával vállvetve kampányolna

2016.06.07. 09:18 Módosítva: 2016.06.07. 12:36
0 hozzászólás

A demokrata elnökjelöltség várományosa, Hillary Clinton reményei szerint hamarosan már Barack Obama elnökkel együtt kampányolhat, aminek az volt a feltétele, hogy elég delegáltat gyűjtsön a párt jelöltségének megszerzéséhez. Obama múlt héten annyit mondott, hogy ezen a héten szerinte világos lesz, ki lesz a demokraták elnökjelöltje, de korábban már egyértelműen utalt is Clintonra.

Clinton szombaton megnyerte mind a 7 delegáltat a Virgin-szigeteken, vasárnap pedig 61-38,6-ra legyőzte ellenfelét, Bernie Sanders vermonti szenátort a 60 delegáltat kiosztó Puerto Ricón, amivel már nagyon közel került a jelöltséghez szükséges bűvös határhoz.

Az AP számításai szerint Clinton már csak pár delegáltra volt attól, hogy az őt támogató szuperdelegáltakkal – pártvezetők, kongresszusi képviselők, szenátorok – együtt átlépje a demokrata jelöltséghez szükséges 2383 delegáltat. Hétfő este aztán az AP, majd pedig a nagy amerikai tévék is jelezték, hogy 

Clinton az őt támogató szuperdelegáltak számának hirtelen megugrásával már be is gyűjtötte a 2383 delegáltas támogatást.

Egyelőre azonban Clinton csak úgy utalt erre kampányrendezvényein, hogy ugyan a médiában már sokan odaadták neki a jelöltséget, de még hátra vannak a kedden szavazó államok.

Kedden ugyanis lényegében egy hatállamos, látványos fináléba torkollik a demokrata előválasztás

– a főváros marad csak ki, ott egy héttel később szavaznak majd –, és több amerikai elemző már korábban is azt várta, hogy Clinton az elsőként záró New Jersey után mindenképpen bejelentheti a jelöltség megszerzését, hiszen a szükséges 23-nál jóval több delegáltat szerez majd a keleti parti államban. Ez a hétfő este kiderült plusz szuperdelegáltak miatt valójában már csak formaság lett, de az biztos, hogy Clinton kampánya egy nagy győzelmi gyűlésre készül Brooklynban.

Így állnak a delegáltakban

A demokrata jelöltséghez 2383 kell:

  • Clinton 2384 (1812 delegált + 572 szuperdelegált)
  • Sanders 1568 (1521 delegált + 47 szuperdelegált)

A kedden szavazó hat államban összesen 694 delegáltat lehet majd elnyerni, arányosan osztják ki őket az eredmények függvényében.

A legfontosabb, és legtöbb delegáltat kiosztó Kaliforniában viszont akkor még órákon át szavaznak majd, és szimbolikusan egyáltalán nem lesz mindegy, hogy a volt first lady, vagy Sanders tud-e nyerni az államban. A RealClearPolitics átlaga, és az utolsó felmérések egyaránt Clinton 2 százalékpontos előnyét mutatták. Montanában, Új-Mexikóban, Észak-, és Dél-Dakotában is szavaznak majd, de ezekben jóval kevesebb delegáltat adnak a másik kettőhöz képest.

Az már hetekkel ezelőtt egyértelmű volt, hogy Sanders nem fogja tudni befogni Clintont az államokban elnyerhető delegáltakat tekintve, és még egy szűk kaliforniai győzelemmel sincs esélye arra, hogy érdemben közelebb kerüljön a volt first ladyhez, aki nemcsak több delegáltat szerzett, de több államot nyert, és a leadott szavazatok számában is több mint hárommillióval végezhet majd előrébb.

Azonban Sanders utalt már arra, hogy ennek ellenére egészen a július végén a párt elnökjelöltjéről hivatalosan is szavazó konvencióig versenyben maradhat. A vermonti szenátor azzal érvelt, hogy a szuperdelegáltak mandátuma nem kötött, valójában bármikor változtathatnának a véleményükön, és megpróbálja majd meggyőzni őket, hogy inkább mellette sorakozzanak fel. Sanders az AP hétfői bejelentése után sem arról beszélt, hogy a kampánya feladására készülne, de nem sokat tehet majd, hiszen már a hat állam nélkül is elérte Clinton a küszöböt.

Egyelőre azonban még tart a kampány a most szavazó államokban, ezért az lesz a perdöntő, hogy a kedden lezárult előválasztások, köztük Kalifornia után mit mond majd Sanders.

Trump már előrébb jár

A republikánusoknál már nem lesz semmilyen gyakorlati, sem pedig szimbolikus súlya a keddi államoknak, hiszen Donald Trump már május elején kiütötte minden riválisát, azóta pedig számszerűleg is bebiztosította a jelöltséghez szükséges delegáltakat. Ettől még maradtak, akik protestszavazatokkal készülnek, Arnold Schwarzenegger volt kormányzó és színész például már jelezte, hogy korábbi támogatottjára, John Kasich ohiói kormányzóra szavazott Kaliforniában.

Közben több fontos republikánus azért aggódik, mert Trump megint a latinó szavazókat idegenítheti el a Gonzalo Curiel bíró elleni támadásaival. Múlt héten a bíró engedélyezte, hogy nyilvánosságra hozzák a 2010-ben már megszüntetett Trump Egyetem ügyében folyó vizsgálatok dokumentumainak egy részét. A nem akkreditált intézményt Trump akkreditáltként hirdette meg, három éve pedig illegális üzleti gyakorlat miatt vizsgálat folyik az ügyben.

Trump elfogultsággal, gyűlölködéssel vádolta az egyébként Indiana államban született bírót mexikói származása miatt. Vasárnap arról beszélt, hogy egy muszlim bíró esetében is hasonló aggodalmai lennének.

Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi vezetője sem örült Trump kijelentéseinek, az egy hónap után a múlt héten a milliárdost támogatásáról biztosító Paul Ryan házelnök pedig azt mondta, elutasítja Trump gondolkodásmódját. Korábbi elnökjelölti riválisai közül John Kasich ohiói kormányzó bocsánatkérésre szólította fel Trumpot, míg Ted Cruz texasi szenátor helytelennek nevezte a milliárdos kijelentéseit.

Hétfőn egyébként a BuzzFeed Trump miatt felmondott egy 1,3 millió dolláros reklámmegállapodást a pártvezetésnek megfelelő Republikánus Nemzeti Bizottsággal (RNC), írja a Politico. Jonah Peretti vezérigazgató levelet küldött a munkatársaknak, amiben jelezte. hogy nyilván nem szívesen esnek el bevételtől, de üzleti szempontból is van, amikor kivételt kell tenniük: például nem reklámoznak dohánytermékeket sem, mert azok károsak az egészségre, és éppen ezért nem fogják kirakni Trump kampányhirdetéseit sem. Peretti szerint a döntésnek nincs semmilyen hatása a kampány további közvetítésére, és Ben Smith főszerkesztő is megerősítette, hogy ez semmiben nem fog kihatni a republikánus jelölt kampányát érintő hírekre.