Obama hivatalosan is kiállt Clinton mellett

2016.06.09. 20:31

A demokraták leendő elnökjelöltje, Hillary Clinton kampányoldalára felrakták Barack Obama videóját, amin az elnök hivatalosan is bejelentette volt külügyminisztere támogatását.

Nem hiszem, hogy valaha lett volna bárki, aki ennyire felkészült lett volna az elnökségre

– mondta. Obama szerint Amerika-szerte több tízmillióan mondták el véleményüket, most ő is kinyilvánítja a sajátját. Gratulált Clintonnak, amiért történelmet írt, és az amerikai politikát meghatározó két nagy pártot tekintve az első női elnökjelölt lett. Méltatta, hogy a saját 2008-as előválasztási küzdelmük után külügyminiszterként dolgozott mellette.

Már alig várom, hogy kiállhassak, és Hillary mellett kampányoljak!

Mindenkinek megköszönte, aki elment szavazni a küzdelmes demokrata előválasztás alatt. Szerinte Bernie Sanders is elképesztő kampányt folytatott, és neki köszönhetően sok fiatal is elment szavazni, az üzenete pedig csak erősíteni fogja a Demokrata Pártot.

Obama a bejelentés előtt találkozott csütörtökön Sandersszel a Fehér Házban. A Fehér Ház szerint barátságos találkozó volt, sok tekintetben egyetértettek a további teendőkről, a legfontosabb prioritásokról. A találkozó után a vermonti szenátor azt mondta, hogy

együtt akar dolgozni Clintonnal a republikánus elnökjelölt, Donald Trump legyőzése érdekében.

Az biztos, hogy Sanders legalább a keddi utolsó előválasztásig versenyben marad, akkor a fővárosban, Washingtonban szavaznak majd a demokraták, és várhatóan nagy többséggel ott is Clinton nyer. Azt is szeretné megvárni, hogy Kaliforniában a végeredmények alapján közelebb kerül-e Clintonhoz.

Sanders szerdán még megismételte, hogy nem lép vissza, és egészen a július végén Philadelphiában tartott demokrata jelöltállító gyűlésig talpon marad. A demokrata vezetés viszont már a pártegyesítésre akar koncentrálni, amiben Barack Obamának is fontos szerep juthat. A Clinton melletti videóban ezt lényegében meg is kezdte, amikor arról beszélt, hogy Clinton és Sanders ugyan riválisok voltak, de ugyanabban az Amerikában, ugyanazokban az értékekben hisznek.

A kedden előválasztó utolsó hat államból négyet, köztük a legfontosabb Kaliforniát és New Jersey-t is Clinton nyerte meg, de a szuperdelegáltakkal valójában már hétfőn bebiztosította a demokrata jelöltséghez szükséges 2383 delegáltat. A kedd este már az első női elnökjelöltként beszédet mondó Clinton minden tekintetben egyértelműen megnyerte az előválasztást:

  • több kötött mandátumú delegáltat szerzett
  • több, és fontosabb államokat nyert meg
  • több mint hárommillióval több szavazatot kapott, nagyjából 56 százalékot ért el.

Ahogy a republikánusoknál, úgy a demokratáknál is kulcskérdés lesz, hogy a megosztó előválasztás után mennyire tudják egyesíteni a pártot. Sűrű hetek jönnek, hiszen július 18-21. között tartják majd a Republikánus Párt Nemzeti Konvencióját Clevelandben, nem sokkal később, július 25-28. között pedig jönnek a demokraták is Philadelphiában.

Addigra pedig mindkét oldalon már az alelnökjelölteknek is ki kell derülniük, a CNN szerint Clinton javában keresi a megfelelő jelölttársat. A demokrata előválasztásról és a Clinton és Trump között várható párharc esélyeiről bővebben itt olvashat>>>