Tényleg elcsalja a Google az amerikai elnökválasztást?

2016.06.11. 22:18

A SourceFed weboldal nemrég készített egy videót, ami néhány nap alatt több millió nézőt gyűjtött maga köré a Facebookon és a YouTube-on.

A hétperces film szerkesztői azzal vádolják a Google-t, hogy megbabrálták az automatikus kiegészítést – tudják, azt, amikor elkezdenek bepötyögni valamit a keresőbe, mire az elkezdi listázni a szerinte releváns keresőkifejezéseket –, méghozzá úgy, hogy a találatok az amerikai Demokrata Pártnak kedvezzenek.

A film készítői összevetették az eredményeket a Bing és a Yahoo keresési találataival; erre alapozva állítják, hogy a Google manipulálja az automatikus keresési javaslatokat.

Néhány gyors példa:

  • Ha elkezdjük begépelni, hogy Hillary Clinton cri, automatikusan a Hillary Clinton crime reforms (Hillary Clinton bűnügyi reformja) találat ugrik föl, nem az, hogy Hillary Clinton crimes (Hillary Clinton bűnei).
  • Ha azt írjuk, hogy Hillary Clinton ind, a keresési javaslat Hillary Clinton Indiana lesz, nem indictment (vádirat).
  • De írjuk csak be, hogy „Donald Trump rac”, a Google már listázza is, hogy „Donald Trump racist” (Donald Trump rasszista). A „Bernie Sanders soc” meg kapásból kihozza a „socialist” (szocialista) szót.

Vagyis a Google simán bedobja a komcsi- és nácikártyákat, ha nem Clintonról van szó.

A csütörtökön publikált videóról a SourceFed szerkesztője ezt mondta:

A szándék egyértelmű. A Google eltünteti azokat a potenciális keresőkifejezéseket, amik árthattak Clintonnak az előválasztáson. Az elmúlt pár hónapban ezt úgy érték el, hogy manipulálták az ajánlásokat az oldalaikon.

A republikánus elnökjelölt, Donald Trump többször is elfogultsággal vádolta a médiát. Az eset kapcsán a Business Insidernek azt nyilatkozta, hogy ha mindez igaz, az hatalmas szégyen a Google-re nézve; szerinte a Google-nek hagynia kellett volna, hogy az emberek lássák, miféle alak Hillary Clinton.

Nem egzakt tudomány

A Google tagadja, hogy a keresési eredmények Clinton javára billentenék a mérleg nyelvét - vagy bárki más javára. A cég szóvivője a Washington Times-nak azt nyilatkozta, hogy a Google automatikus kiegészítése nem kedvez egy jelöltnek vagy ügynek sem.

Pénteki blogposztjában hasonló következtetésre jutott a vállalat termékmenedzsment-igazgatója, Tamar Yehoshua is. Szerinte a Google nem ajánl sértő keresési találatokat senkivel kapcsolatban.

Az automatikus kiegészítés algoritmusát úgy terveztük, hogy ne egészítse ki egy személy nevét sértő vagy becsmérlő kifejezésekkel. Ezt a változtatást azért eszközöltük, mert az automatikus kiegészítéssel kapcsolatban sok visszajelzést kaptunk; túl gyakran javasolt offenzív, bántó vagy pontatlan kifejezésekkel. A szűrő ugyanazokat a szabályokat követi, függetlenül attól, hogy kire vonatkozik.

– írta Yehoshua. Azt viszont ő is elismerte, hogy a keresőkifejezések terminológiája nem egzakt tudomány, de rendszeresen frissítik az algoritmust.

A keresési javaslatokat több tényező befolyásolja, például a keresőkifejezések népszerűsége vagy újszerűsége. A keresési aktivitás változásait figyelembe véve az automatikus kiegészítés eredményei idővel megváltoznak.