Hillary Clinton nyerte az utolsó előválasztást is

2016.06.15. 06:23 Módosítva: 2016.06.15. 08:59

Hillary Clinton nyerte az utolsó előválasztás magyar idő szerint szerda hajnalban Washington DC-be (azaz a fővárost és környékét felölelő szövetségi területen) rendezett előválasztást az elnökjelöltségért folyó demokrata küzdelemben.

Clinton a demográfiailag amúgy is neki kedvező Washingtonban az előzetes várakozásoknak megfelelően fölényes diadalt aratott ellenfele, Bernie Sanders vermonti szenátor fölött. Az egykori first lady a szavazatok 78,7, míg riválisa a voksok 21,1 százalékát szerezte meg.

Az önálló közigazgatási egységnek számító Washington területén 46 delegátusról döntöttek a választók. A voksolásnak már nem volt tétje, mivel a volt külügyminiszter már a múlt heti előválasztásokon megszerezte az elnökjelöltséghez szükséges számú kongresszusi küldött támogatását.

Sanders mindenesetre eddig nem lépett vissza Clinton javára, viszont a korábbi harcias nyilatkozatok ellenére egyértelmű, hogy megkezdte a rugalmas elszakadást, azaz szép csöndben lehűti eddig magas hőfokon izzó kampányát, hogy átadja a terepet Clintonnak (a vesztes jelöltek kampányának ezen szakaszát tényleg cooling off-ként szokták emlegetni).

A választási eredményt még össze sem számolták, amikor a két demokrata párti politikus tárgyalásokba kezdett. Másfél órás egyeztetés után Clinton és Sanders is anélkül távozott, hogy válaszolt volna az újságírók kérdéseire. 

Később Clinton kampánystábja közölte, "pozitív" hangvételű beszélgetést folytattak Sanderssel a Demokrata Pártról és arról a "veszélyes fenyegetésről", amelyet Donald Trump várható republikánus elnökjelölt jelent az Egyesült Államokra.

Sanders a szavazás idején sajtótájékoztatót tartott Washingtonban, és bár ezúttal sem jelentette be azt, hogy támogatná pártbéli riválisát, már nem beszélt a küldöttgyűlésig tartó küzdelemről sem. A Politico arra is felhívja a figyelmet, hogy a szenátor már leállította a pénzgyűjtést és nem jelentett be új kampánygyűlést sem.

A demokratákhoz csak laza szálakkal kötődő szélsőbaloldali politikus leszögezte, a Demokrata Pártnak alapos változásokra, megújulásra van szüksége, és ennek érintenie kell a választási rendszert is. A szenátor a szuperdelegátusok - tehát a nem kötött mandátumú, a pártelitet képviselő kongresszusi küldöttek - rendszerének eltörlésére szólította fel pártját, arra hivatkozva, hogy így megkönnyíthetik a szavazást az állampolgárok számára. 

A vermonti szenátor emlékeztetett arra, hogy az előválasztási folyamatban 1900-2000 kongresszusi küldött támogatását szerezte meg, és szavai szerint

ezek az emberek egy átalakult, megújult Demokrata Pártot akarnak látni, olyan pártot, amelyik képes szembeszállni a gazdagokkal és a hatalmasokkal

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Sanders nem csak a szuperdelegáltak miatt veszítette el az előválasztást, Clintonra több mint hárommillióval több szavazatot adtak le a demokrata szimpatizánsok.