Ki lehet a magyar Trump?

make hungary great again trump cover
2016.06.16. 15:49
12 hozzászólás
2015. június 15-én Donald Trump egy volt a sok amerikai tévés celeb és gazdag üzletember közül, talán csak mérhetetlen önimádatával és exhibicionizmusával tűnt ki közülük (pedig pont ilyesmikben ezek a körök nemigen szenvednek hiányt). Másnap, pont egy éve viszont bejelentette, hogy beszáll az elnökválasztási kampányba, és ezt mindenki egy extrém reklámfogásnak vélte. Tíz és fél hónappal később az utolsó vetélytársak is feladták a küzdelmet, és május elején biztossá vált, hogy Trump lesz a republikánusok hivatalos elnökjelöltje a novemberi választáson. A történetnek rengeteg tanulsága van. Az egyik az, hogy a celebséget ügyes taktikázással simán politikai hatalomra lehet váltani, akármekkora ellenszélben is. A kérdés adott: akár Magyarországon is?

Akármi is lesz a novemberi végeredmény, az már szinte biztos, hogy a 2016-os amerikai elnökválasztás úgy fog bekerülni a történelemkönyvekbe, mint A Választás, Amit (Majdnem) Meghekkelt Donald Trump. A celeb-milliárdos-bohóc sikerének titkát már eddig is sokan elemezték, foglaljuk össze röviden, mivel ért el szűk egy év alatt a politikai értelemben vett nulláról egészen a csúcs közelébe:

 • Az emberek csalódtak a politikában, és utálják a politikusokat. Trump ezzel szemben azt mondja, ő nem is politikus, hanem sikeres üzletember, és ha egy cégbirodalmat jól tud vezetni, akkor egy országot is.
 • Az emberek rühellik a politikát átszövő korrupciót és annak hivatalos formáját, a lobbizást. Trump ezzel szemben azt mondja, ő már elég gazdag ahhoz, hogy visszautasíthasson minden ilyesmit.
 • Az embereknek jólesik, ha a saját életük sikertelenségéért másokat okolhatnak. Trump bőven nyújt nekik ellenségképet (mexikóiak, muszlimok, a kínaiak, a média), és brutális fellépést ígér velük szemben.
 • Az emberek nem látják át a gazdaságot működtető bonyolult mechanizmusokat, és tetszik nekik, hogy Trump egyszerű megoldásokat kínál a problémákra, „ha nincs pénz, majd nyomtatunk” szinten.
 • Az emberek jó részének imponál, hogy Trump kimondja a dolgokat, ahogy vannak”, vagyis magasról tesz a civilizált viselkedés és kommunikáció hallgatólagos szabályaira.

Ehhez adjuk hozzá, hogy Trump tényleg karizmatikus előadó, zseniálisan tudja kezelni és manipulálni a médiát, és hosszú évtizedek munkája van a botrányhős figura felépítésében, abban, hogy olyan gazdag, híres és megosztó személyiség legyen, akiről mindenkinek van véleménye, és akire mindenki odafigyel, ha kinyitja a száját. Akkor is, ha nem is veszi komolyan.

Úgy tűnik, ennyi elég ahhoz, hogy valaki elérjen egészen a küszöbére annak, hogy a világ ura lehessen.

Ez valahol egészen félelmetes, és mindent felborít arról, amit a politika működéséről eddig gondoltunk – és persze felveti a kérdést, hogy ki tudná Trump után csinálni ugyanezt Magyarországon, akár már a 2018-as választásokon. Elvégre minden hozzávaló megvan: az emberek itthon is utálják a politikusokat, a korrupciót, szeretnek gyűlölködni, és vevők a demagógiára. Már csak egy olyan figura kell, aki ezt ki tudja használni, elég távol van a politikától, eléggé celeb, elég gazdag, elég nagy rajongótábora van, és elég ügyesen tud összevissza beszélni. Összegyűjtöttük azt a tíz embert Magyarországon, akiben látjuk a potenciált a hazai Trumppá válásra – még akkor is, ha nekik ez legdurvább lázálmukban sem jutna eszükbe:

(Figyelem, a cikk innentől nem veszi magát 100 százalékosan komolyan, a párhuzamokkal inkább az egész Trump-jelenség abszurditására, és a politika celeb-valóságshow-vá válásának jelenségére igyekszünk rávilágítani.)

Schobert Norbi

Tulajdonképpen egészen zavarba ejtő, hogy mennyire tökéletes Trump-klón Update Norbi. A 25 év korkülönbség miatt elsőre talán nem egyértelmű a dolog, de gondoljunk csak bele: sikeres biznisz csúnya bukásokkal, profin felépített személyes brand, rutinos tévés celebszerep, rengeteg rajongó (több mint 900 ezer facebookos követő; több, mint bármelyik magyar politikusnak!), még több gyűlölő, és irigylésre méltó könnyedséggel képes a leghajmeresztőbb ostobaságokat beszélni egy kis bónusz népszerűségért. Reszketne a cukorlobbi, és országszerte lángolna a zsír, ha elindulna a választáson, hát nem cs odás jövőkép?

Fásy Ádám

Jó, hát nem az a lendületes és karizmatikus szónok, mint Trump, de tény, hogy a népszerűsége egyes körökben az egekig ér, nem reprezentatív felmérések szerint vannak vidékek, ahol jobban szeretik, mint a körtepálinkát. A szépségversenyek rendezése iránti vonzalma pedig akkora Trump-párhuzam, hogy a hirtelenszőke paróka adja a másikat. Ráadásul éppen a Fidesz egyik legfontosabb szimpatizáns csoportjától, a nyugdíjasoktól tudna támogatókat elvonni, talán annyira, hogy egy egész békemenet induljon ellene, ami, valljuk be, a modern kori magyar történelem messze legszórakoztatóbb eseménye lenne.

Gerendai Károly

Az ember, aki sikerre vitte és nemzetközi márkát csinált a Szigetből, Michelin-csillagot hozott Budapestre, és úgy általában, többet tett a pozitív országimázsért az elmúlt években, mint a teljes politikusgarnitúra a negatívért (pedig az nem kevés). És mindezt a közmondásossá vált nullszaldó mellett, ami nem mindennapi fiskális szigort sejtet a pénzügyi politikában. Trumphoz képest szembetűnő különbség a radikalizmus és a mindenkinek beszólás szinte teljes hiánya, de a kívülről érkező, sikeres üzletember figurája egyébként tökéletesen illik rá. És azért oda tud szúrni ő bárkinek, ha nagyon akar. A Sziget-rajongók és -gyűlölők szembenállása alapban garantálná a kampányt fűtő megosztottságot, és micsoda koncertek lennének a kampányrendezvényeken!

Gattyán György

Az ország szupergazdagjai közül az egyetlen, aki a politikához dörgölőzés nélkül kereste a milliárdjait. A pornókirály ilyen formán tökéletes ellentéte a mai, az egyetemről rögtön a parlamentbe átült politikusgenerációnak, így Trumphoz hasonlóan villoghat azzal, hogy nem függ senkitől, és már bizonyított: megállta a helyét szabadpiaci körülmények között, tud üzletet kötni, tárgyalni, újítani, meglátni a technológia fejlődésében az üzleti lehetőséget, nemzetközi szinten is felvenni a versenyt a brutális konkurenciával. Viszont Trumppal ellentétben nem kényszeres magamutogató, sőt, kimondottan kerüli a nyilvánosságot, ami nem túl szerencsés a politikai karrier szempontjából.

Frei Tamás

Gazdag, sikeres, világlátott, nagyon ért a marketinghez, és a magyar politikusok átlagánál ezerszer elegánsabb. Aki még emlékszik a tévés szerepléseire, tudja, hogy ha kell, tud hasfalrepesztően demagóg lenni, vagy bármit csodálatos sikertörténetként tálalni, sőt, drogcsempészek elől menekülni a dzsungelben. Mivel a politikától és közélettől jó ideje távol tartja magát, remekül meglovagolhatja a régenmindenjobbvolt-nosztalgiát azzal, hogy bezzeg ő még értett a dolgokhoz, nem úgy, mint ezek a maiak. Hátrányára írandó, hogy nem az a harsány, ordítozó típus, mint Trump, inkább az intelligens, hozzáértő, halk szavú figurát szereti hozni, és az ilyeneket az utóbbi években könyörtelenül kiszorították a magyar politikából a Rezsibiztos Szilárd-prototípusok.

Lagzi Lajcsi

Lehet hogy most kicsit hullámvölgyben van, de hát Trumpnak is voltak csődjei, és rosszul elsült üzletei. Majd Lajcsi is feláll a padlóról, elmondja, hogy aljas politikai támadás és összeesküvés áldozata lett, és hipp-hopp, máris visszajön a Dáridó-idők népszerűsége. Annak idején rendszeresen 3 millió ember nézte a tévében a mulatóst, annyival ma nemhogy választást, de sima kétharmados többséget lehet nyerni. És még a mostani áramlopós ügyből is jól kijöhet, csak azt kell kommunikálnia, hogy így is sokkal kevesebbet lopott, mint bármelyik, pozícióba került politikusunk az elmúlt 25 évben.

Simicska Lajos

Igen, itt egy kicsit megbicsaklik a hasonlat „politikától távol áll” része, de ha jobban belegondolunk, maga Trump is megfordult már párszor a politika közelében, sőt, éveken át éppen Hillary Clintont támogatta szavakkal és pénzzel is – és ez láthatóan nem zavarja a rajongótáborát. Simicskának van saját médiája, és a G-nap óta tudjuk, hogy ha úgy tetszik neki, hetekre ki tudja sajátítani a közbeszédet magának. És persze irtózatosan gazdag, simán bedobhatja Trump legnagyobb ütőkártyáját, hogy őt nem lehet korrumpálni, van elég pénze anélkül is. Ráadásul az emlékezetes összeveszés óta széles rétegek gondolják egészen komolyan, hogy ha valaki képes Orbán Viktort legyőzni, az csak az lehet, akivel annak idején együtt manővereztek a hatalomba. Azt meg csak sejthetjük, hogy mi mindent tud az összes kortárs magyar politikus piszkos ügyeiről.

Hajdú Péter

Gazdag is, sikeres is, tévében is szerepel, modell felesége is van, és szemrebbenés nélkül, csalhatatlan érzékkel nyúl a bulvármocsár legmélyére egy kis népszerűségért, ami a Trump-jelenség egyik alapköve. Az országban szinte mindenki ismeri a nevét és az arcát, és elég régóta forog ahhoz mindenféle politikusokhoz közeli körökben, hogy az alap összeesküvés-elméleteket eltanulja. Valószínűleg a fél magyar celebvilág támogatná, egy-egy államtitkár-helyettesi poszt reményében, ami különösen szórakoztatóvá tenné a kampányát.

Kis Grófó

A Nemzet Bulibárója még nincs 25 éves, de már annyi sokmilliós nézettségű YouTube-slágere van, amennyi Farkas Flóriánnak például sosem lesz. Siker, pénz, csillogás, Kis Grófó élete a klipjei és a nyilvános szereplései alapján luxusban és általános rongyrázásban simán lepipálja Trumpét is. Nála megosztóbb figura aligha van a Kárpát-medencében, a rajongói imádják, a gyűlölői nagyon utálják, de hát láttuk, hogy nemzetünk aranylábú ifjai sem a Himnuszt ordították az öltözőben az Eb-kijutást ünnepelve, hanem azt, hogy a nézését meg a járását. Ha innentől nem vezet egyenes út a miniszterelnöki székbe, akkor sehonnan.

Tibi atya

Most miért, talán kötelező, hogy egy politikus valóban létező személy legyen?! Jó, egy direkt elnökválasztáson talán igen, de Magyarországon nem(csak) személyekre szavazunk, hanem pártokra. Tibi atyának 1,1 millió facebookos lájkolója van, ami egyrészt sokat elmond a Nagy Magyar Mentálhigiénés Valóságról, másrészt már önmagában a fele annak, amivel a Fidesz 2014-ben kétharmadot nyert. A fiktív alkoholista pap figurája egy az egyben olyan, mint egy Trump-karikatúra: egy rasszista, szexista bunkó, akinek a meglepően őszinte öndefiníciója („95 százalék véres proliság, és 5 százalék intelligencia”) Trump kampánystratégiáját is egészen jól lefedi. A rajongói ráadásul a 18-24 éves korosztályból kerülnek ki, és alapvetően kerülik a politikát, nem kell őket más pártoktól elcsábítani.

És most jöhet az igazság pillanata: szavazzon! 

Ön melyiküket támogatná a jelenlegi pártok és politikusok ellenében?

 • 2429
  Tibi atya
 • 1127
  Akkor már inkább maradjon a Fidesz.
 • 1015
  BÁRMELYIKET!
 • 927
  Simicska Lajos
 • 803
  Frei Tamás
 • 736
  Gattyán György
 • 559
  Gerendai Károly
 • 412
  Hajdú Péter
 • 305
  Kis Grófó
 • 281
  Schobert Norbi
 • 174
  Lagzi Lajcsi
 • 146
  Fásy Ádám

(Illusztrációk: szarvas / Index)