Trump kidobta kampányfőnökét

2016.06.20. 17:30
3 hozzászólás

Corey Lewandowski már nem dolgozik a leendő republikánus elnökjelölt kampánycsapatával, jelentették be Donald Trump kampánymenedzserésnek kirúgását. Lewandowski távozása azonban állítólag még a kampánycsapatban is sokakat meglepetésként ért, és egyelőre nem derült ki, ki fogja átvenni a helyét az átszervezés után.

A 42 éves Lewandowski azóta dolgozott Trump kampánycsapatának, hogy a milliárdos tavaly június 16-án bejelentette elnökjelölti indulását. Nem ismerte régről Trumpot, akivel egy 2014-es rendezvényen találkozott először, mégis egyik legfontosabb bizalmasa lett. A New Hampshire-i kampányguru korábban nem vezetett még országos kampányt, azonban több anti-establishment jelölttel is dolgozott már helyi szinten. Ő lett az ember Trump sikeres kampánya mögött, miközben a milliárdost ellenző pártvezetők szörnyülködve figyelték menetelését.

Lewandowski többek között márciusban került be a hírekbe, amikor az akkor még a Breitbart riportereként dolgozó Michelle Fields fotókat is mutatva azt állította, hogy a kampányfőnök a karját durván megragadva rántotta arrébb, amikor Trump közelébe próbált férkőzni. A rendőrség könnyű testi sértéssel gyanúsította, de aztán egy floridai ügyész ejtette ellene a vádakat. Most távozásának hírére Fields kiírta a Twitterre, hogy „úgy hallom, a Breitbartnál van felvétel".

Lewandowski ellen végül nem folytattak le eljárást, és Trump is kiállt mellette, de a kampánycsapatban állítólag többen is nagyon megosztónak tartották. Április eleje óta viszont már folyamatos volt a belső feszültség közte, és a Trump kampányához felvett veterán kampányguru, Paul Manafort köre között. Manafort eredeti feladata az volt, hogy a delegáltakért a háttérben folyó kampányban is segítsen Trumpnak Ted Cruz ellen, és előkészítse a milliárdost a júliusi jelöltállító konvencióra.

Manafort és Lewandowski között egyértelmű volt a rivalizálás, és több kérdésben is úgy tűnt, hogy a kampányfőnök szorult inkább a partvonalra. Egyelőre nem tudni, hogy az ellentétüknek mennyi köze volt Lewandowski mostani távozásához. Trump a Bloombergnek adott interjúban azt mondta, hogy a két kampányguru jól kijön egymással, „különben az egyiket lapátra tenném."

Viszont állítólag még a kampánycsapaton belül is többeket meglepetésként ért a hír, az NBC News pedig úgy tudja, hogy Trump telefonon mondta meg hétfőn Lewandowskinak, hogy a továbbiakban nem számít a munkájára.

Trumpot az elmúlt hetekben demokrata és republikánus oldalról is sok kritika érte, sokan bírálták többek között a Trump Egyetem ügyében vizsgálódó bíró mexikói származására tett megjegyzései miatt. Ezeket később visszavonta, de azt állította, hogy félremagyarázták a szavait. Május végén az országos felmérésekben beérte Hillary Clintont, viszont az elmúlt hetekben megint nőtt a különbség, és a RealClearPolitics legutóbbi összesítése szerint 5,8 százalékkal vezet a demokraták leendő elnökjelöltje.

Több, republikánus párthoz közel álló informátor szerint a kampányfőnököt a biztonságiaknak kellett kikísérni a Trump Towerből. Lewandowski távozását bennfentesek szerint Trump lánya, Ivanka és annak férje, Jared Kushner lobbizta ki a republikánus elnökjelöltnél.