Orosz hackerek kezébe kerülhetett az amerikai elnökválasztás sorsa

2016.06.22. 10:16

A Bill, Hillary és Chelsea Clinton Alapítvány is orosz hackerek támadásának célpontjává válhatott az elmúlt hónapokban – írja a Bloomberg. Az alapítvány szervereinek feltörését a hackerek online tevékenységét figyelő kormányzati tisztviselők fedezték fel.

A kormány már a múlt héten, a demokraták elleni támadás előtt figyelmeztette Clinton, Trump és Sanders kampánycsapatát, hogy hackerek kifinomult eszközökkel próbálnak behatolni a gépeikre és adatokat szerezni. A demokraták elleni támadásról már bebizonyosodott, hogy az orosz hírszerzéshez köthető csoportok állnak mögötte.

Az ügy a Sony Entertainment 2014-es botrányának politikai – csak épp sokkal súlyosabb verziója lehet: akkor a kiszivárgott levelek rengeteget ártottak a cégnek, és amerikai celebritások sora kényszerült magyarázkodásra. Most a Clinton-alapítvány és a demokrata elnökjelöltség befutója, Hillary Clinton kerülhet nehéz helyzetbe, ha például kiderül, hogy az alapítványt komoly összeggel támogatók közül egyesek kiléte titokban maradhatott.

Eközben zajlik az FBI nyomozása is Clinton emailjei miatt, de a két, cyberbiztonsági ügyben zajló eljárást a hatóságok elkülönítetten kezelik. A demokraták elleni támadás kivizsgálásával megbízott nagy jogi cég, a Baker & McKenzie három cyberbiztonsági céget is felbérelt a támadások hátterének felderítésére, emellett a demokraták közvetlenül is együtt dolgoznak egy ilyen céggel. Mindez arra utal, hogy lehet alapja demokraták félelmének, miszerint a megszerzett információk akár az őszi elnökválasztás kimenetelére is hatással lehetnek.

Egy a Bloombergnek nyilatkozó forrás szerint a vizsgálódás lényege az, hogy bármilyen, Clintonnak esetleg kínos, kompromittáló információk lássanak is napvilágot a hackerek révén, ha sikerül bebizonyítani, hogy a támadás szálai Oroszországba vezetnek, a közfelháborodás semlegesítheti a botrány belpolitikai hatását.

A hackerek tavaly októbertől májusig tartó, a Google-os email-fiókokat célzó támadássorozatának nemcsak a demokrata párt és Clintonék alapítványa, hanem jogi cégek, lobbisták, politikai tanácsadók és alapítványokat is áldozatául estek. Az elemzések szerint a támadók nagyon is sikeresek voltak, és jelentéseket, politikai elemzéseket, leveleket és további információkat sikerült megszerezniük.

Putyin szóvivője cáfolta, hogy Oroszország rendelte volna meg a támadásokat. Az elemzők szerint ugyanakkor az Moszkvának nagyon is érdekében állhatott, ugyanis a megszerzett információk tökéletesen alkalmasak lehetnek a következő elnök lejáratására, tekintélye gyengítésére.