Clintont kihallgatták e-mailbotránya miatt

2016.07.02. 19:43

Így zajlik az előválasztás

Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt szombat reggel három és fél órát beszélgetett az FBI nyomozóival a külügyminisztersége idején fenntartott privát e-mailszerverének jogszerűsége kapcsán folyó nyomozás keretén belül.

Kampánya közlése szerint Clinton önként vállalta a kihallgatást, és örül, hogy segíthet az igazságügyi minisztériumnak pontot tenni a hosszan húzódó, és egyes vélemények szerint elnöki esélyeit is nagyban fenyegető ügy végére.

Az ügy háttere, hogy Cliton nem a kormányzati levelezőrendszert használta külügyminisztersége idején, hanem saját szervert állított fel otthonában, és ezen keresztül intézte munkahelyi e-mail-ezését is. Amivel az a baj, hogy egyrészt ez eleve szembemegy a kormányzati szabályokkal, másrészt így számos, titkos információt tartalmazó e-mail landolt a legalábbis véleményes védettségű magánszerveren, ami törvénysértést vet fel. A botrány részleteiről itt írtunk hosszabban.

Clintonék arról nem árultak el részleteket, hogy pontosan miről beszélt a kihallgatás alatt az FBI-nak.

A nagy kérdés az ügyben, hogy vádat emelnek-e Clinton ellen. Ha így tennének, az gyakorlatilag véget vetne az elnöki kampányának. Pénteken Loretta Lynch igazságügyi miniszter, szövetségi főügyész azt mondta, hogy az FBI és az ügyészség véleménye alapján fog dönteni arról, hogy megvádolja-e párttársát.