Ez is megtörtént, Sanders beállt Clinton mögé

2016.07.12. 17:35

Hillary Clinton megnyerte a demokrata előválasztást, ehhez gratulálok neki. Ő lesz a demokraták elnökjelöltje, és mindent meg fogok tenni, amit csak tudok, hogy ő legyen az Egyesült Államok következő elnöke

– így jelentette be a volt külügyminiszterrel közösen tartott New Hampshire-i kampányrendezvényen Bernie Sanders vermonti szenátor, hogy hivatalosan is támogatja Clintont. Mint mondta, nem a múltról akar beszélni, hanem a jövőre koncentrálni.

Sanders hivatalosan nem lépett vissza az előválasztások után, de azt már június végén kimondta egy interjúban, hogy Clintonra szavaz majd, és mindent megtesz, hogy ne Donald Trump nyerjen a november 8-i elnökválasztáson. Az eredetileg politikai forradalmat hirdető Sandersnek azt sikerült elérnie, hogy számos kérdésben balra tolja Clintont.

Sanders kiállását úgy időzítették, hogy megelőzzék vele Donald Trump alelnökjelöltjének bejelentését és a jövő héten kezdődő republikánus konvenciót is. Clintonéknak különösen fontos volt, hogy már a pártegységet hangsúlyozva érkezhessenek meg a július 25-én Philadelphiában kezdődő demokrata jelöltállító gyűlésre.

A Politico szerint Clinton kampánycsapata már hetek óta próbálta meggyőzni a háttérben Sanders támogatóit a legfontosabbnak ítélt csatatérállamokban. Azokra fektettek különösen nagy hangsúlyt, amiket az előválasztások alatt Sanders nyert meg, vagy különösen szorosan alakult az eredmény.

Nem véletlenül tették a közös kampányeseményt is éppen New Hampshire-be, ahol 22 pontos előnnyel nyert Sanders Clintonnal szemben. Michiganben meglepetésre győzte le Sanders Clintont, ezért ebben az államban külön "egyesítő találkozót" is tartottak a két jelölt által elnyert delegáltaknak. Sanders volt kampánycsapatából pedig több embert is átvettek Clintonék.

Obama bevonása mellett Clinton kampánycsapata többek között azzal is próbált nyitni Sanders támogatói felé, hogy nyilvánosan is megszerezte több progresszív demokrata támogatását. Elizabeth Warren szenátor például már hetek óta aktívan kampányol Clinton mellett.

A Pew felmérése szerint egyébként a megosztó előválasztás ellenére felgyorsulhat a pártegyesítés, amiben egyébként Barack Obama elnök is fontos szerepet játszhat. A Pew szerint az előválasztások alatt Sanders támogató szavazók 85 százaléka mondta az elmúlt hetekben, hogy Clintonra is szavazna, miközben 2008-ban a volt first lady híveinek csak 69 százaléka jelezte ugyanezen a ponton, hogy beáll Obama mögé.

A sandersisták nem örültek

Bernie Sanders a rendezvényen köszönetet mondott eddigi támogatóinak, és arra biztatta őket, hogy támogassák Clintont. Hillary Clinton mondandójának lényege az volt, hogy együtt erősebbek. "Egyesítjük erőinket, hogy legyőzzük Donald Trumpot!" - mondta.

A Sanders-hívők körében viszont az előzmények után nem lesz egyszerű elérni, hogy Clintonra szavazzanak. A CNN-nek Sanders több támogatója is úgy nyilatkozott, hogy vagy Sandersre voksol vagy senkire. Egy vermonti sandersista "Csakis Bernie" feliratú táblával érkezett a keddi bejelentésre, és később a CNN-nek így fogalmazott: "Bernie-t a világ végéig is követném, de Hillaryig nem fogom. Nem fogok Trumpra szavazni, de Bernie nevét fogom beírni."

Donald Trump Twitteren reagált az összeborulásra: "Némileg meglep, hogy Bernie Sanders nem volt hű önmagához és a támogatóihoz. Ők most nem boldogak, amiért eladta őket!"