Trump pénteken állhat elő alelnökjelöltjével

2016.07.13. 16:01 Módosítva: 2016.07.13. 16:45

A várható republikánus elnökjelölt, Donald Trump pénteken végszóra, még a hétfőn kezdődő republikánus konvenció előtt hivatalossá teheti, hogy a kiszivárgott öt név közül kit vesz majd maga mellé alelnökjelöltnek – vagy esetleg valaki meglepőbbet húz elő a kalapból. Eközben Hillary Clinton esetében azt találgatják, hogy stratégiai megfontolásból választ-e majd maga mellé második embert, és így próbálja megnyerni a politikailag megosztott Floridát.

Öten is esélyesek

A Reuters a kampánycsapattól származó információk alapján úgy tudja, Donald Trump most pénteken jelenti be, kit delegál majd alelnöknek. A jelöltről aztán ugyanúgy szavazni fognak a jövő heti konvención, mint Trumpról.

A republikánusok leendő elnökjelöltje azt mondta a Fox Newsnak, „öt emberre szűkítette a kört", közülük a sejthető jelöltek listája a következő:

  • Newt Gingrich, a képviselőház korábbi elnöke,
  • Mike Pence indianai kormányzó,
  • Chris Christie, New Jersey állam kormányzója és
  • Michael Flynn tábornok, a Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) volt igazgatója.
  • A CNN-nek emellett még Jeff Sessions alabamai szenátort is megemlítette.

Trump szavai alapján viszont még kétséges, hogy ki milyen tisztségre lesz majd felkérve, Pence-ről egy indianai kampányrendezvényen például ezt mondta:

Fogalmam sincs, hogy a kormányzótok lesz-e vagy az alelnökötök, ki a fene tudja?

A Time szerint, fontos, hogy a kampánycsapatában dolgozókkal ellentétben ez esetben Trump ki is kell tartson a döntése mellett a választások végéig, ha pedig megválasztják, az egész mandátuma idejére. Ezzel többek között arra utalhattak, hogy Trump nemrég kirúgta addigi kampányfőnökét, Corey Lewandowskit.

Clintonnak is lassan nevet kell mondania

Eközben Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje felől kevesebb hír érkezik a potenciális alelnökjelöltről, hiszen a demokraták egy héttel később tartják a saját konvenciójukat. A Reuters szerint viszont itt is hamarosan döntés születik majd. Most három esélyest lehet sejteni az alelnöki posztra: 

  • James Stavridis, az európai NATO-erők volt parancsnokát,
  • Elizabeth Warren szenátort és
  • Tim Kaine szenátort.

Belső értesülések szerint a három közül most éppen Stavridis a legesélyesebb, már azt vizsgálják, hogy mindenben megfelelne-e a jelöltség feltételeinek. A veterán, görög bevándorlók gyermekeként született Stavridis stratégiai szempontból lenne nagyon hasznos Clintonnak, ugyanis Floridában született, a volt first ladynek pedig nagy szüksége lenne a fontos csatatérállamra. 

Az elmúlt hetekben érkezett felmérések alapján egyébként Clinton emailbotrányának előtérbe kerülése – bár az FBI javaslatára végül nem emeltek vádat a volt külügyminiszter ellen – több fontos államban is Trumpnak kedvezett. Floridában például Clinton 4 százalékos előnyét bukta el, Trump most 0,2 százalékkal vezet a RealClearPolitics összesítésében. Emellett Ohióban és Pennsylvaniában is szorosabb lett az állás.