Megvan, ki lehet Trump alelnökjelöltje

2016.07.14. 19:37 Módosítva: 2016.07.14. 20:07

Egyre több jel és forrás utal arra, hogy Donald Trump eldöntötte, kit választ alelnökjelöltjének. Eredetileg péntekre tervezték bejelenteni a jelöltet egy rendezvényen, de egyre több amerikai lap írja meg a kampánycsapathoz közelálló forrásokra hivatkozva, hogy

Mike Pence indianiai kormányzó lesz a befutó.

Trump kampánycsapata hangsúlyozta, hogy még nincs végleges döntés, és csak helyi idő szerint péntek reggel jöhet hivatalos bejelentés.

Azonban a CBS News mellett az Indianapolis Star is megerősítette, hogy Pence-t jelenthetik be hamarosan hivatalosan is. A New York Times is azt írja, hogy a kampánycsapat erősen arra utalt, hogy Pence küzdi majd végig a következő hónapokat Trump mellett a Fehér Házért.

A Politico szerint Trump a felmerült jelöltaspiránsokat csütörtök délután tájékoztathatja döntéséről. Vannak, akik szerint még előfordulhat, hogy meglepetésre mégsem Pence-szel állnak elő.

Az utolsó napokban öt nevet tartottak esélyesnek:

  • Mike Pence indianai kormányzót,
  • Newt Gingrich-et, a képviselőház korábbi elnökét,
  • Chris Christie-t, New Jersey állam kormányzóját,
  • Michael Flynn tábornokot, a Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) volt igazgatóját,
  • és Jeff Sessions alabamai szenátort.

Pence egyébként nem szerepelt a hétfőn kezdődő republikánus konvenció előzetesen kiadott programjában a felszólalók között, de elég gyorsan be fog kerülni, ha tényleg ő lesz Trump alelnökjelöltje.

A szociális konzervatív Pence 12 éven át volt kongresszusi képviselő 2001 és 2013 között, mielőtt kormányzó lett volna. Az 57 éves politikus a jobbszárnyat képviseli a republikánusok között is, volt több olyan kérdés is, amiben George W. Bush elnökkel is szembement.

Ha Pence lesz a jelölt, akkor segíthet meggyőzni a konzervatív bázisból azokat, akik esetleg több kérdésben is túlságosan mérsékeltnek tartják Trumpot. Korábban egy másik szempont az volt, hogy olyan alelnökjelöltre lenne szüksége a milliárdosnak, aki kiismeri magát Washingtonban, és tud manőverezni a kongresszus tagjai között.