Elnézést kért a legfelső bíróság tagja Trump szapulása miatt

2016.07.15. 00:09

Meggondolatlan megjegyzései miatt csütörtökön elnézést kért Donald Trumptól a legfelső bíróság egyik tagja, Ruth Bader Ginsburg, írja a New York Times. "Hosszas mérlegelés után arra jutottam, a sajtónak adott megnyilvánulásaim meggondolatlanok voltak, és sajnálom, hogy azok elhangzottak" – írta csütörtöki közleményében, és arra is kitért, hogy a többi bírónak is kerülni kellene az ilyen helyzeteket. "A jövőben körültekintőbb leszek" – tette hozzá.

A balra hajló, magát liberálisnak valló bíró a közelmúltban több interjút is adott (a New York Timesnak, a CNN-nek és az Associated Pressnek), amelyekben többek között hazugnak, egoistának és következetlennek nevezte Trumpot, valamint azzal viccelődött, hogy amennyiben elnöknek választják, ő inkább elhagyja az országot, és Új-Zélandra költözne.

Trump aztán kedden telefonos interjút adott a Timesnak, amelyben elfogadhatatlannak nevezte, hogy a legfelső bíróság valamelyik tagja ilyen nyíltan állást foglaljon politikai kérdésekben, szégyenteljesnek nevezte ezt, illetve arról is beszélt, hogy Ginsburgnak elnézést kellene kérnie a legfelső bíróságtól. 

Trump később a Twitteren tette fel a költői kérdést, hogy a 83 éves bírónő vajon elnézést kér-e majd tőle. "Óriási hiba egy inkompetens bírótól" – dohogott tovább. Ginsburg megjegyzései egyébként politikai hovatartozástól függetlenül többeket felháborítottak, cikkeiben a Washington Post és a New York Times is elítélte a bíró kijelentéseit.

A techcégek is Trump ellen vannak

Közben több nagy techcég is közös Trump-ellenes nyílt levelet fogalmazott, amelyet olyanok írtak alá, mint az Instagram, a Tumblr, a Slack, a Flickr és az Apple vezetői, illetve alapítói.

"Egy befogadó országban hiszünk, amely támogatja a kreativitást és az egyenlőséget. Donald Trump azonban másban hisz, az ő kampánya haragra, vakbuzgóságra, az új ötletektől és emberektől való félelemre épít. Donald Trumpot hallgatva az elmúlt egy évben arra jutottunk: Trump csapást jelentene az innováció számára. A víziója szemben áll az ötletek és emberek szabad áramlásával, valamint a külvilággal való produktív elköteleződéssel, ami válságosan érintheti a gazdaságunkat is" – írják a nyilatkozatukban, amelynek teljes szövegét itt lehet olvasni.