Trumpék meglepő érveléssel próbálják magyarázni Melania Trump beszédét

2016.07.19. 19:45 Módosítva: 2016.07.19. 22:51

Így zajlik az előválasztás

Donald Trump kampányfőnöke és főtanácsadója, Paul Manafort végighaknizta a nagy amerikai tévék reggeli műsorait, ahol kategorikusan tagadta, hogy plagizált lett volna Melania Trump hétfő este, a republikánusok clevelandi jelöltállító gyűlésén elmondott beszéde.

Trump felesége volt a nyitónap fő szónoka, de a beszéd után nem sokkal az amerikai lapok kiderítették, hogy egyes részek feltűnő hasonlóságokat mutatnak Michelle Obama nyolc éve, az akkori demokrata gyűlésen elmondott beszédével. Vannak részek, amik szinte szóról szóra megegyeznek, másoknál a lényeg és a gondolatmenet az azonos. A Vox egymás mellé is rakta a két beszéd érintett részeit:

Ehhez képest Manafort nagyjából azzal az érveléssel állt elő, hogy

ennyire hülyék már csak nem lettünk volna.

Szerinte Melania Trump tisztában volt vele, hogy 35 millió amerikai figyel majd minden szavára, ebben a helyzetben pedig őrültség azt gondolni, hogy átvette volna Michelle Obama beszédének elemeit.

Mint mondta, Trump felesége a közbeszédben gyakori szavakat használt, amikor többek között éppen a saját gyermekkoráról, és a szüleitől kapott értékrendről beszélt a felszólalásának említett részén. Manafort azt is próbálta magyarázni, hogy milyen célja lett volna igazából a beszédnek. „Szerintem a férje iránti érzései, és a valódi Donald Trump bemutatása nagyon hangsúlyosan és egyértelműen átjöttek" – mondta a CNN-nek.

A plágiumvád egyébként pont azért is lehet kínos, mert a hírekben teljesen elnyomta a beszéd többi részét, miközben ezzel akarták bemutatni Trump eddig inkább háttérbe tolt feleségét az amerikai választóknak. A kampánycsapat tudatosan osztotta be a milliárdos négy gyerekét is a konvenció fontos szónoki posztjaira, mert segítségükkel akarja megmutatni Trump emberibb arcát.

Előkerült viszont internetes fórumokon egy olyan találgatás is, hogy annyi más nagyot szóló botrányos ügyhöz hasonlóan valójában Trumpék szándékosan rejtették el a beszédben a kölcsönvett sorokat. Így ugyanis ingyenreklámot kaptak, feltehetően sokkal többen nézik végig Melania Trump egész beszédét, miközben már előre a mostani first ladyhez hasonlítják. Ezt a verziót mondjuk erősen gyengítik a kampánycsapat reakciói, ráadásul ezúttal amúgyis minden figyelem rájuk irányul a republikánus nagygyűlés miatt.

Mindenesetre Trump kampánycsapata korábban kiadott egy közleményt, amiben arról írnak, hogy Melania saját tapasztalatai alapján született a beszéd, de nem érintették konkrétan a szinte teljesen megegyező részeket. A kampánycsapatból többen is utaltak arra, hogy több fontos tanácsadó is szerkesztette előzetesen a beszédet, javasolt változtatásokat. Ez némileg ellentmond annak a nyilatkozatnak, amit Melania Trump adott az NBC-nek, ott arról beszélt, hogy a lehető legkisebb segítséggel, ő maga írta a beszédet.

Manafort mindenesetre azt is elmondta, hogy senkit sem fognak kirúgni a történtek miatt, mivel szerinte nincs is miért. Manafort próbált támadásba is átmenni, és azt mondta, ez újabb példája annak, hogy Hillary Clinton és a demokraták megpróbálnak aláásni egy veszélyesnek ítélt nőt.

A konvenció első napjáról bővebben itt olvashat, a delegáltak kedden este pedig már szavazhatnak is az elnökjelöltről, illetve az alelnökjelöltről, míg a szónokok főként a gazdaságra koncentrálnak majd.