Elsöprő többséggel lett Trump a republikánus elnökjelölt

2016.07.20. 01:18 Módosítva: 2016.07.20. 07:20

Így zajlik az előválasztás

Elmaradt a botrány a republikánusok clevelandi jelöltállító szavazása alatt, amit elsöprő többséggel nyert meg Donaldt Trump, így innentől teljesen hivatalos, hogy ő lesz Hillary Clinton kihívója a novemberi elnökválasztáson. Egyetlen delegáció sem vonult ki Trump jelöltté nevezésekor, Colorado államnál két, a Virgin-szigeteknél egy tartózkodás volt, míg a főváros 19 szavazata körül kisebb zavar támadt, de még így is csak a a rendre feltörő fújolás okozott némi problémát a konvención.

Trump alelnökjelöltje az indianai kormányzó, Mike Pence lesz.

A kongresszusban Trumpot elsőként támogató Jeff Sessions alabamai szenátor jelölte hivatalosan is elnökjelöltnek Trumpot, amit ugyan némi fújolás fogadott, de végül az előzetes fenyegetések ellenére egyetlen delegáció sem vonult ki a szavazásról, amit rettentő simán nyert meg Trump – a szavazatok nagyjából 30 százalékát még le sem adták, Trump szülőhelyénél, New Yorknál jártak, amikor biztossá vált a győzelme. Ezt egyébként legidősebb fia, Donald Trump Jr. jelentett be.

A győzelemhez legalább 1237 támogató kellett az első körben. Trump a Politico előzetes számítása szerint 1543 delegált támogatására számíthatott, de még ehhez képest is nagy fölénnyel nyert. „Hatalmas megtiszteltetés, hogy a republikánus párt elnökjelöltje lehetek. Keményen fogok dolgozni, hogy senkinek ne okozzak csalódást!" – írta győzelme után Twitteren a 70 éves milliárdos.

A 2472 delegált szavazatának megoszlása

  • Donald Trump – 1725
  • Ted Cruz – 484
  • John Kasich – 125
  • Marco Rubio – 123
  • Ben Carson – 7
  • Jeb Bush – 3
  • Rand Paul – 2

Hárman tartózkodtak.

Volt némi zavar is

A viszonylagos nyugalom mellett lezajló szavazásban több kisebb félreértés is akadt. Alaszka szerette volna, ha 12 szavazatot Cruzra adhatott volna le, de úgy határoztak, hogy mind a 28 alaszkai szavazatot Trump kapja. Ezt az állam képviselői a szavazás után megfellebbezték, bár a döntés a végeredményen semmit sem változtatott.

Hasonló zavar támadt a főváros, Washington voksolásakor: innen 10-et Marco Rubióra, 9-et pedig John Kasich-ra adtak volna le, de végül mind a 19-et Donald Trump kapta, mert mint kiderült, ha csak egy elnökjelöltet neveznek hivatalosan, akkor Washington DC minden szavazatát neki kell kapnia.

Trump várhatóan csütörtöki nyilvános szereplése alatt fogadja majd el hivatalosan a jelölést. A milliárdos azonban már kedden is bejelentkezett videón a New York-i Trump Towerből.

Ez egy mozgalom, de végig kell vinnünk. Büszke vagyok, hogy az elnökjelöltetek lehetek

– mondta, és megígérte, hogy csütörtök este elmondja, hogyan lehet egy szebb, és reménytelibb jövőt építeni minden amerikainak.

Clinton ellen sorakoztak fel

Az utolsó nyílt republikánus konvenció, az 1976-os Ford-Reagan küzdelem óta nem szavazott ilyen sok, több mint 700 delegált másik jelöltekre, de ettől még Trump nagy győzelmet könyvelhetett el. A delegáltszavazás után is sokkal meggyőzőbben alakult a jelöltállító gyűlés második napja, mint az első, ami leginkább a Trump elleni delegáltak lázadozásáról és Melania Trump Michelle Obamától részeket átemelő beszédéről marad emlékezetes.

A második napon viszont már több erős beszéd is volt, és nagyjából összeállt, hogy mi és ki az, ami és aki ellen felsorakoznak a republikánusok. A fő téma a gazdaság lett volna, de elsősorban a Hillary Clinton elleni beszédekről szólt az este, egymás után kérdőjelezték meg a leendő demokrata elnökjelölt szavahihatőségét. Ez pedig egységfrontba kovácsolta az egyébként meglehetősen megosztott republikánusokat.

Chris Christie New Jersey-i kormányzó arról beszélt, hogy a vádemelésig vinné Clinton ellen az emailügyet. „Most akkor bűnös, vagy nem bűnös?" – tette fel a kérdést.

Zárják be

– jött a skandálás a tömegből. Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi vezetője szerint rengetegen érzik úgy, hogy a kormány elárulta őket, erre a demokraták egy Clintonhoz hasonló jelölttel állnak elő.

A házelnök az egység mellett

Paul Ryan házelnök egységre szólított fel, szerinte a republikánusokon belüli megosztottság csak annak a jele, hogy készek felvállalni a vitákat. Ryan emellett kemény támadásba ment át Clinton, Barack Obama és a demokraták ellen. A jövő héten kezdődő demokrata jelöltállító gyűlést négy napig tartó, „politikailag korrekt moralizálásnak" nevezte, ami mindenkit emlékeztethet arra, mi a tétje a mostani elnökválasztásnak.

Négy napot ki lehet bírni, ha elnémítod a tévét. De még négy évet? Szó sem lehet róla

– mondta.

Trump gyerekei is előléptek

Trump gyerekei közül Donald Trump Jr. és Tiffany Trump is kedden lépett színpadra. Trump legfiatalabb lánya arról beszélt, hogyan támogatta őket a milliárdos, hogy megtalálják a saját útjukat, és rájöjjenek, miben tehetségesek.

A milliárdos fiának beszédét viszont különösen kiemelkedőnek ítélték meg a legtöbben, sokak szerint saját majdani politikai karrierjét is előkészíthette. A beszédben a Trump Organization alelnökeként azt ecsetelte, hogy apja nem felejtette el, honnan jött, rendszeresen kimozdult az irodából, és rengeteget találkozott a munkája alatt átlagamerikaiakkal, akiknek meghallgatta a problémáit. Azt mondta, hogy újra minden amerikai érdekeit nézik majd, nem csak az elitét a legtetején.

A Daily Show egyébként Donald Trump Jr. beszéde és F.H. Buckley egyik szövegrészlete között is talált hasonlóságokat, azonban kiderült, hogy ennek ezúttal annyi volt az oka, hogy a George Mason Egyetem oktatója is részt vett a megírásában.  • Hírek
  • Hírek