Cruz kiállt, és bevitt egy gyomrost Trumpnak, keményen kifütyülték

2016-07-21T031724Z 560347584 S1AETQTYAMAA RTRMADP 3 USA-ELECTION
2016.07.21. 07:01 Módosítva: 2016.07.21. 12:22
21 hozzászólás

A republikánus jelöltállító gyűlés egyik célja éppen az lenne, hogy a párt próbáljon egységet felmutatni, azonban a harmadik napon felszólaló Ted Cruz texasi szenátor nem volt hajlandó támogatásáról biztosítani az egy nappal korábban nagy többséggel hivatalos elnökjelöltnek választott Donald Trumpot, amiért a helyszínen a delegáltak keményen kifütyülték, és a pártból is sokan bírálták.

Az előválasztások alatt Trump legnagyobb rivalisa a fújolások közepette véget ért beszédével így ráadásul ellopta a show-t, és a gyűlés harmadik napjáról szóló hírek is elsősorban rá, nem pedig Trump nem sokkal később felszólaló alelnökjelöltjére, Mike Pence indianai kormányzóra koncentráltak. Viszont a delegáltak és a helyszínen lévő több pártvezető és befolyásos támogató is szinte egy emberként állt Trump mellé.

Cruz arról beszélt, hogy olyan vezetőkre van szükségük, akik kiállnak értékek mellett, és azok mentén egyesítik őket, a düh helyett pedig a szeretet választják. „Ne maradjatok otthon novemberben" – mondta a texasi szenátor.

Szavazzatok a lelkiismeretetek szerint, olyan jelöltekre, akikben megbíztok, hogy megvédik a szabadságunkat és hűek maradnak az alkotmányhoz.

Trumpot viszont véletlenül sem említette meg, és korábban is annyit tett csak, hogy gratulált neki a jelöltséghez. Cruz még jelentőségteljes hatásszünetet is tartott a beszéde vége előtt, amikor is több delegált bekiabálta, hogy jelentse be Trump támogatását. „Értékelem a New York-i delegáció lelkesedését" – szólt oda Cruz, aki a feleségével együtt végül fújolás és dühös beszólogatások közepette, a biztonságiak védelmében hagyta el a csarnokot, hiszen a delegáltak többsége egyértelműen Trumpot támogatta.

Valójában nem volt teljesen meglepetés a Tea Party-vonalat képviselő Cruz húzása. Egyrészt a szenátusban is számos esetben kész volt már szembemenni a többi republikánussal, ráadásul Trump támogatása továbbra sem egységes a párton belül, bár a milliárdost ellenzők inkább el sem jöttek Clevelandbe. Emellett Cruz már előzetesen is jelezte, hogy egyelőre nem áll készen a milliárdos támogatására. Sőt, azt is mondta, hogy arra fogja használni a saját felszólalását, hogy felvázolja a saját elképzelését a republikánusok jövőjéről. Sokan pedig úgy vélték, hogy ezzel a beszéddel is már egy esetleges 2020-as elnökjelölti indulását készítette elő.

Trump egyébként a drámai hatás kedvéért pont Cruz beszédének a végére érkezett meg a terembe, így a tévék filmszerűen be tudták vágni a republikánus jelölt és gyerekei reakcióit. Valamint Trump ezzel el is tudta vonni a figyelmet a színpadon álló Cruzról.

Később viszont jelezte, pontosan tudta, hogy mire fut majd ki Cruz beszéde.

Wow, Ted Cruzt kifütyülték a színpadról, nem tartotta magát az ígéretéhez! Két órával korábban láttam már a beszédét, de hagytam felszólalni. Nem nagy ügy!

– írta ki a Twitterre, arra utalva, hogy az előválasztás egy pontján a jelöltek megígérték, hogy támogatni fogják a későbbi hivatalos győztest, bárki legyen is az.

Viszont elindult egy olyan találgatás is, hogy Cruz nem az utolsó pillanatban verte-e át alaposan Trumpot, aki kicsit sem kímélte őt az előválasztások alatt. Egyrészt Trump lányának, Ivankának a dühös reakciója is arra utal, hogy meglepetésként érte őket a beszéd. Másrészt a később felszólaló Newt Gingrich súgógépén az a szöveg volt olvasható, hogy Cruz kifejezetten arról beszélt, hogy a Trump-Pence kettőst kell megválasztani. A volt házelnök az elmondott beszédében viszont végül úgy fogalmazott, hogy akkor Cruz beszéde értelmében, ha valaki meg akarja védeni az alkotmányt, akkor az egyetlen lehetséges választása nyilván a Trump-Pence republikánus páros.

Cruz támogatói közül többen méltatták a texasi szenátor felszólalását, egyikük szerint a történelem majd fontos és bátor lépésként ítéli meg. „Ez volt Cruz élete beszéde" – mondta a szenátor volt kommunikációs igazgatója is.

A többség viszont pont ellenkezőleg, még a texasi delegáltak közül is volt, aki nagyon csalódott volt, amiért az egység helyett Cruz ezt az utat választotta. A texasi szenátor azóta már Trump mögé állt pénzügyi támogatói közül is volt, aki csak a fejét csóválta, szerinte Cruznak támogatnia kellett volna a hivatalos elnökjelöltet. A lépésnek komoly ára is lehet Cruzra nézve, a CNN szerint ugyanis Sheldon Adelson befolyásos republikánus támogató nem is akarta fogadni a szenátort a beszéd után. Cruz virginiai kampánycsapatának egykori vezetője is azt mondta, hogy legközelebb már nem valószínű, hogy őt támogatná.

A Politico szerint  mindenesetre  a lelkiismereti szavazással egy jó szlogent adott a demokraták kezébe, amire többször is visszatérhetnek majd a november 8-i elnökválasztásig.  Hillary Clinton át is vette a mondatot a Twitterén, saját oldalát linkelve mellé. Viszont Gingrich-hez hasonlóan a republikánusok is magyarázni fogják még egy ideig Cruz szavait.

Az este fő szónokának szánt, de végül valamennyire háttérbe szorult alelnökjelölt, Pence (akinek néhány korábbi, emlékezetes megszólalásáról itt írtunk) arról beszélt, hogy Hillary Clinton a status quo minisztere, aki a bukott washingtoni elitet testesíti meg. „A változás kontra a status quo" – írta le a választási helyzetet. Emellett pedig dicsérte Trumpot, és próbálta egységre szólítani a republikánusokat a jelöltjük mögött a szociálisan konzervatív szárnyat külön is lelkesítő beszédével. Pence-t egyébként Paul Ryan házelnök konferálta fel, aki pénteken is azt mondta, nem is tudott volna jobb választást elképzelni Trump alelnökjelöltjeként. Ryan szerint Pence vérbeli konzervatív, akit Trumppal együtt a Fehér Házig kell repíteniük.

A konvenció harmadik napjának fejleménye volt még, hogy  nyilvános közleményben vállalta magára a Donald Trump feleségének beszéde körüli plágiumbotrányt Melania Trump egyik szövegírója, Meredith McIver, aki állítása szerint felajánlotta a lemondását, de Trumpék nem fogadták el. Erről itt olvashat bővebben>>>