Ha Trump lesz az elnök, az USA nem biztos, hogy segít a bajban

2016.07.21. 14:52

Ha Donald Trump lesz az Egyesült Államok elnöke, nem biztos, hogy továbbra is minden NATO-tagállamot automatikus védelem illet majd meg. Erről maga a kedden hivatalosan is republikánus elnökjelöltté választott Trump beszélt egy New York Timesnak adott interjúban.

Trump azt mondta, Amerika csak akkor sietne a szövetségesek segítségére, ha azok is "teljesítették a kötelezettségeiket" Amerika felé. Ezzel az észak-atlanti katonai szövetség egyik alapvetését kérdőjelezi meg. A NATO alapítóegyezményének 5. cikkelye szerint ha valamelyiküket megtámadják, automatikusan számíthat a többiek segítségére.

Mindenki egyért, vagy egy mindenkiért?

Az Egyesült Államok már hosszabb ideje kardoskodik azért, hogy az európai tagországok többet költsenek védelmi kiadásokra, de eddig még soha nem ment el odáig, hogy a kölcsönös védelem elvét kétségbe vonja. Ez azért különösen érzékeny pont Trump külpolitikájában, mert az orosz fenyegetés egyre aktuálisabb kérdés Európában, és nem túl biztató jel, hogy a potenciális amerikai elnök már előre vonakodik a segítségnyújtástól.

Trump már korábban is arról beszélt, hogy csökkentené az ország külpolitikai költségeit és általában is visszafogottabb nemzetközi amerikai szerepvállalást képzel el. Most azt mondta, "preferálná, ha fenn tudná tartani" a létező egyezményeket, de ez nem fog menni, ha a szövetségesek visszaélnek az amerikai hozzájárulással.

Azt is mondta még az elnökjelölt, hogy ha ő lenne az elnök, nem nyomasztaná polgári jogi kérdésekkel és az ellenzék ellehetlenítése miatti kritikákkal a szövetségeseit, mert szerinte Amerikának először "a saját háza táján kellene rendet tennie", mielőtt másokat kritizál.

Nézzék, mi történik az országunkban! Hogyan oktathatnánk ki másokat, amikor emberek hidegvérrel lőnek le rendőröket

– utalt Trump a néhány héttel ezelőtti eseményekre, amikor feketék rendőröket lőttek le a rendőrök feketék elleni erőszaka ellen szervezett tiltakozások alatt.

A fenti tételt jól illusztrálja az a gyakorlati példa, ahogy a meghiúsult török puccsra Recep Tayyip Erdogan elnök azt követő megtorlásaira reagált Trump. Szerinte elismerésre méltó, ahogy Erdogan a maga javára fordította a történteket. Ahogy megírtuk, a török elnök szükségállapotot hirdetett és hatályon kívül helyezi az Emberi Jogok Európai Egyezményét, hogy rendet tegyen a puccs után, de nyugati kritikák szerint valójában megpróbálja kihasználni a lehetőséget, hogy a puccs farvizén olyan ellenzéki vagy csak egyszerűen a kormányzásával szemben kritikus törököket is kiiktasson, akiknek magához a puccshoz semmi közük nem volt.

Trump a republikánusok hétfő óta tartó jelöltállító gyűlésének utolsó napján, csütörtökön tart nagy beszédet, ahol várhatóan további gondolatokat is megoszt arról, mihez kezdene, ha novemberben megnyerné a választást.