Trump-ellenes tüntetőkkel csaptak össze a rendőrök

2016.07.21. 08:48
1 hozzászólás

Trump-ellenes tüntetők és rendőrök keveredtek erőszakos összetűzésbe szerdán Clevelandben, a republikánus jelöltállító gyűlés helyszíne mellett, letartóztatásokkal és könnyebb sérülésekkel zárult a konfliktus.

Egy tiltakozó megpróbált felgyújtani egy amerikai zászlót. Erre nagyjából kétszáz rendőr jelent meg, akik gyorsan összetűzésbe keveredtek egy tüntető csoporttal. A zászlóégetés egyébként se ment túl jól, az ezzel próbálkozó férfinek majdnem saját magát sikerült felgyújtania, a helyi tudósítások szerint rövid időre tüzet is kapott a lába.

A rövid, de heves összecsapás alatt több rendőrt is megütöttek és lökdöstek, ketten sérültek meg könnyebben. A tüntetők közül 18 embert vettek őrizetbe. Nekik olyan vádakkal kell majd szembenézniük, hogy nem oszlottak fel rendőri utasításra, ellenálltak a letartóztatásnak és hivatalos személyre támadtak.

A rendőrök kemény fellépése több helyről is kritikát kapott, az Amnesty International jogvédő szervezet helyi megfigyelője szerint például blokkolták a tiltakozók elől a helyszín elhagyására alkalmas útvonalakat, és az oszlatást bejelentő utasítások se voltak mindenki számára hallhatóak. A gyűlés eddigi két napján összesen 5 embert vettek őrizetbe, most már összesen 23-at.

A gyűlés harmadik napjáról írt összefoglalónkat ide kattintva olvashatják arról, hogy a korábbi ellenfél Ted Cruz nem volt hajlandó beállni a már hivatalosan is elnökjelölt Trump mögé, és a kifütyült beszédével a háttérbe szorította a frissen alelnökjelöltnek választott Mike Pence indianai kormányzót.