Clintonék szerint Trumpot Moszkva segíti

2016.07.24. 22:38

Oroszországot vette elő Hillary Clinton kampánystábja azután, hogy a WikiLeaks a Demokrata Párt belső levelezéséből 20 ezer e-mailt szivárogtatott ki, amelyek rossz fényt vetnek a pártvezetésre. A levelekből kiderült, hogy pártvezetés erősen dolgozott Clinton legkitartóbb ellenfele, Bernie Sanders ellen.

Az egyik e-mailben ugyanis elég világosan az szerepel, hogy hogyan lehetne az előválasztáson voksolók vallási nézeteire hatva rontani a magát demokratikus szocialistának nevező, zsidó vallású vermonti szenátor esélyeit. Most kiderült, ki állhat a botrány mögött, legalábbis Clintonék szerint.

A botrány időzítése beszédes, hiszen nem sokkal a Clinton előválasztási győzelmét szentesítő jelölőkonvenció előtt robbant ki. A történtekre reagálnia kellett Clinton stábjának, amelynek vezetője, Robby Mook vasárnap tudatta: a kiszivárogtatás mögött Oroszország áll.

Ez kétszeresen is jól jön a stábnak, akár az orosz titkosszolgálat turkált a levelezésben, akár nem. Egyrészt ezzel Clinton valamelyest az élét is veheti a levelek tartalmának, másrészt Trumpot is orosz érdekek akár önkéntelen védelmezőjének mutatja be. Clintonék szerint ugyanis az oroszok a republikánus elnökjelölt megsegítése érdekében szivárogtatták ki az e-maileket, hogy zavart keltve a Demokrata Párton belül, növeljék a republikánusok esélyét.

A vád azonban igaz is lehet. Nem sokkal a levelek kiszivárgása előtt Fehér Ház magas szintű biztonsági megbeszélést tartott, azzal a gyanúval, hogy az oroszok feltörték a Demokrata Párt levelezését – írta a Washington Post, amely szerint ha valóban így történt, akkor ez azt jelenti, hogy az orosz vezetés először próbálta befolyásolni az amerikai elnökválasztások eredményét.  

Hogy a Kreml valóban Trumpot látná szívesen a Fehér Házban, azt nem tudni, de tény, hogy Vlagyimir Putyin egyszer már udvarolt Trumpnak, amikor tavaly decemberben tehetséges, egyedülálló embernek nevezte őt, aki „az elnökválasztási küzdelem egyértelmű esélyese.”

 Nem sokkal később Trump viszonozta a dicséretet, amikor egy újságírói kérdésre azt mondta az orosz elnökről: 

Putyin irányítja az országát, legalább vezetőként viselkedik, nem úgy, mint ahogyan ez nálunk van.

Trump stábjának vezetője képtelenségnek tartja Mook állításait. Paul Manafort szerint az egész orosz szállal csak azt akarják elérni Clintonék, hogy ne kelljen beszélniük a levelek tartalmáról.