A pártvezetés emailbotránya közepette kezdődik Clinton megkoronázása

2016-07-25T174727Z 2111368665 S1BETRQOMPAA RTRMADP 3 USA-ELECTIO
2016.07.25. 20:37 Módosítva: 2016.07.25. 20:37

A demokrata pártvezetést megrengető új emailbotrány közepette, elégedetlen és tiltakozásokat ígérő Bernie Sanders-támogatókkal nyílik meg magyar idő szerint hétfőn éjjel az Együtt egységben szlogennel leírt első nappal a demokraták jelöltállító gyűlése a Philadelphia 76ers NBA-csapat csarnokában. A négy nap alatt Barack Obama elnökkel az élükön felszólalnak a legfontosabb demokrata politikusok, a végén pedig Hillary Clinton történelmet ír, hivatalosan is ő lesz az amerikai politikát meghatározó két nagy párt első női elnökjelöltje. Azonban nagyon nem mindegy, hogy addigra mennyire tudják véghezvinni a legfontosabb célt, vagyis egységbe kovácsolni a demokratákat.

Mi ez az egész?

Ahogy azt már a múlt heti republikánus konvenciót felvezető cikkünkben is leírtuk, a jelöltállító gyűlés hagyományosan rengeteg ingyen reklámot és főműsoridőt jelent a párt politikusainak, és jól használható az elnökjelölt, valamint a párt arculatának bemutatására. Az előválasztási időszakot végérvényesen lezáró jelöltállító konvencióknak hagyományosan a következő a céljuk:

 • az előválasztások során elnyert delegáltak szavaznak arról, ki legyen a párt hivatalos elnökjelöltje
 • szavaznak arról is, hogy ki legyen a hivatalos alelnökjelöltje
 • felsorakoznak a párt legbefolyásosabb hatású potentátjai, akik hangzatos beszédeket mondanak
 • jelzik, hogy milyen csapásirányok mentén akarnak nekifutni az őszi elnök- és kongresszusi választásoknak
 • és ideális esetben ezzel a végére egyértelmű és jól kommunikálható lesz a párt egysége.

Arról itt írtunk bővebben, hogy hogyan nézett ki a konvenciók hőskorszaka, amikor még rendszeresek voltak az izgalmak, és csak ezen a rendezvényen, nem pedig az előválasztások alatt dőlt el a későbbi jelölt személye. Negyven éve is volt még nyílt jelöltállító gyűlés, az 1924-es demokrata konvención pedig egyenesen annyira szoros volt az állás a jelöltek között, hogy több mint százszor szavaztak egymás után a delegáltak, míg 16 nap után végre eldőlt, ki képviseli a pártot az elnökválasztáson.

Clinton megnyerte, Sanders beállt mögé

A demokratáknál ugyan hivatalosan nem lépett vissza Bernie Sanders vermonti szenátor az utolsó előválasztás után sem, de valójában már hónapok óta behozhatatlan volt Hillary Clinton előnye az államokban elnyerhető delegáltak között. A gyűlés második napján jön majd a delegáltszavazás, amin hivatalosan is döntenek Clinton jelöltségéről. Összesen 4763 küldött van, egy jelöltnek 2382-re lesz szüksége a többséghez. Az AP számításai szerint Clinton 2814 delegálttal érkezett a konvencióra, míg Sanders mögött 1893-an állnak. Ebben benne vannak a pártvezetőkből, kongresszusi képviselőkből és szenátorokból álló szuperdelegáltak is, az egyes államokban 4051 delegáltat lehetett elnyerni.

Így néz ki a négy nap

 • A nyitónap szlogenje az Együtt egységben. Bernie Sanders mellett Michelle Obama first lady is beszédet mond majd.
 • A másodiknak az Egy életen át harcolni a gyerekekért és családokért nevet adták. Bill Clinton lesz a fő szónok.
 • Az Együtt dolgozni napon jön Joe Biden alelnök és Barack Obama elnök is.
 • Végül pedig az Együtt erősebbek vagyunk nevű negyedik napon Chelsea Clinton vezeti fel a jelöltséget hivatalosan is elfogadó Hillary Clintont.

Sanders június elején még futott egy utolsó, eredménytelen kört a nagy többséggel Clintont támogató szuperdelegáltaknál, akik bármikor megváltoztathatták volna álláspontjukat. Végül azonban sikerült megegyeznie Clinton kampánycsapatával. Az előválasztások alatt is politikai forradalmat hirdető vermonti szenátor számos ügyben balra tolta a demokrata pártot, ami majd a konvención a programpontok elfogadásánál is érződni fog. Emellett azt is elérték a Sanderst támogató delegáltak, hogy felállítsanak egy bizottságot, ami megvizsgálja majd a szuperdelegáltak szerepét a következő elnökválasztási kampányokra nézve.

Sanders azt már június végén kimondta egy interjúban, hogy Clintonra szavaz majd, és mindent megtesz, hogy ne Donald Trump nyerjen a november 8-i elnökválasztáson. Két hete pedig nyilvánosan is beállt Clinton mögé, és közös rendezvényen ígérte meg, hogy mindent megtesz, hogy ő legyen az Egyesült Államok következő elnöke. A Pew felmérése akkor azt mutatta, hogy az egyébként megosztó előválasztás ellenére felgyorsulhat a pártegyesítés, amiben a kampányba bekapcsolódó Barack Obamánk is fontos szerepet szántak. A Pew szerint az előválasztások alatt Sanderst támogatók 85 százaléka mondta, hogy Clintonra is leszavazna.

Kontrasztot akartak állítani

Viszont ettől függetlenül sokan maradtak elégedetlenek, miközben a RealClearPolitics szerint összességében Trumpnál (59,1 százalék nyilatkozik róla negatívan) ugyan jobb, de Clintonnak is kifejezetten magas, 55,9 százalékos az elutasítottsága országosan. Ugyan az FBI javaslata nyomán az igazságügyi minisztérium nem emelt vádat Clinton ellen a külügyminiszterként magánszerveren folytatott levelezése miatt, de az emailbotrány előtérbe kerülése is érződött a felmérésekben. Clinton kampánycsapata a jelöltállító gyűléssel akart új lapot nyitni, és a lehető legnagyobb egységbe kovácsolni a demokratákat a vártnál küzdelmesebben alakuló előválasztás után. Vasárnap ennek része lehetett az a megkezdett narratíva is, amiről Obama beszélt a CBS-nek: ugyan tisztában van Clinton hiányosságaival és gyengéivel, de szerinte nincs jobb elnökjelölt nála.

A demokraták másik célja az lenne, hogy éles kontrasztot állítsanak a múlt héten véget ért – egyébként a felmérésekben Trumpnak lökést hozó – republikánus konvencióval, ami rögtön a milliárdos feleségének Michelle Obamát plagizáló beszédével kezdődött, több fontos politikus, többek között az egész Bush-család el sem ment, Ted Cruz texasi szenátor pedig nem volt hajlandó támogatásáról biztosítani a republikánus elnökjelöltet.

Ehhez képest a demokratáknál kapkodtak a szónoki helyekért a fontos politikusok is, és a legtöbb szenátor és kongresszusi képviselő ott lesz a helyszínen. Bill Clinton exelnök mellett beszédet mond Barack Obama, Joe Biden alelnök, Michelle Obama first lady, valamint a demokraták képviselőházi és szenátusi vezetői is. Clinton pénteken bejelentetett alelnökjelöltje, Tim Kaine várhatóan szerdán szólal fel. A politikusokon kívül az első napra jutott bevándorlásügyi aktivista, kedden pedig olyan szülők is felszólalnak majd, akiknek a gyerekei fegyveres erőszak miatt haltak meg. Azt lehet még tudni, hogy Snoop Dogg, Lady Gaga, Lenny Kravitz és Cyndi Lauper is szórakoztatja majd az 50 ezer embert a philadelphiai csarnokban.

Hiába terveztek azonban egy botrányoktól mentes, a republikánusokéra rálicitáló konvenciót a demokraták, meglehetősen feszült helyzetben, tüntetések közepette kezdődik meg hétfőn a jelöltállító gyűlés. A WikiLeaks ugyanis nyilvánosságra hozta a pártvezetésnek megfelelő Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) belső levelezésének egy részét, amikből az derült ki, hogy Clintonnak lejtett a pálya a pártvezetésen belül a Sanders elleni küzdelem alatt.

Belebukott a párt elnöke

A Demokrata Pártot formálisan a DNC vezeti, ennek feje tekinthető a párt kvázi elnökének, tagjainak pedig semlegesnek kellene maradniuk az előválasztások alatt. A DNC feladata a párt jelöltjeinek segítése a különböző szintű választásokon a helyhatóságiaktól az országosig, illetve a négyévenként tartandó jelölőkonvenció megszervezése is.

A WikiLeaksen nyilvánosságra hozott emaileket folyamatosan nézik át újságírók, és könnyen lehet, hogy a Philadelphiában tartott gyűlés négy napja alatt is derülnek még ki új részletek. A levelek nagyobbik része már akkor született, amikor a delegáltak között behozhatatlan volt Clinton előnye, és ugyan a Vox szerint az nem tűnt ki belőlük, hogy a pártvezetés erőforrásait kifejezetten a volt first lady mellett használták volna fel, de az egyértelműnek tűnik, hogy kit szerettek volna győztesként látni. Egyelőre többek között ezek voltak a legfontosabb megállapítások a DNC-ről:

 • Elgondolkoztak azon, hogyan lehetne az előválasztáson voksolók vallási nézeteire hatva rontani a magát demokratikus szocialistának valló, ateizmusáról beszélő, de zsidó vallású vermonti szenátor esélyeit.
 • Debbie Wasserman Schultz, a DNC elnöke „átkozott hazudozónak" nevezte Sanders kampányfőnökét, miután a nevadai helyi delegáltválasztó konvención kitört balhé után megvédte a vermonti szenátor támogatóit.
 • Clinton egyik ügyvédje adott tanácsot egy esetben a DNC-nek, hogyan reagáljanak Sandersre.
 • Egymás között már nagyon azt akarták, hogy a behozhatatlan hátrányba került Sanders lépjen vissza, és nyilváníthassák Clintont a várható elnökjelöltnek.
 • Egyes támogatókat kinevettek, bohócnak nevezték őket egymás között elküldött levelekben. Az is kiderült, hogy nem kezelték túl nagy elővigyázatossággal a pénzügyi támogatók adatait, például bankkártyaszámok is kikerültek a levelekkel.

Az emailekből kiderült részrehajlás nem érte meglepetésként Sanderst és a híveit, hiszen már az előválasztások alatt is követelték Wasserman Schultz lemondását, azonban a korábbi sejtéseik beigazolódása felkorbácsolta az indulatokat. Ennek eredményeként először az derült ki nagyon gyorsan, hogy Wasserman Schultz nem fog nagy beszédet mondani a konvención, de aztán azt is bejelentette, hogy a gyűlés után lemond a DNC vezetéséről.

Sanders Trump ellen hív harcba

Az emaileket a DNC szervereit feltörve szerezhették meg hekkerek még egy hónappal ezelőtt, az FBI megerősítette, hogy nyomoznak az ügyben. Clintonék az orosz titkosszolgálatot gyanítják a történtek mögött, azt sejtetve, hogy az akcióval valójában a republikánusok jelöltjét, Donald Trumpot akarta segíteni a Kreml. Ezt Trump kampánystábja visszautasította.

A szintén megszólaló Obama mellett viszont Sanders is próbálta enyhíteni a feszültséget. Habár a republikánusok ebben reménykedtek, de Sanders nem volt hajlandó Clintonhoz kötni a DNC-leveleket.

A legfontosabb most az, hogy nem választhatnak meg egy olyan katasztrofális jelöltet, mint Donald Trump

– mondta Sanders. Hozzátette, hogy a másik üzenete az támogatói felé az, hogy folytatni kell a politikai forradalmat, és egy olyan kormányzatért kell küzdeni, ami minél több javaslatukat képviseli majd.

Sanders a Washington Post szerint azt is megüzente, hogy nem ő lesz a demokraták Ted Cruza, aki többek között elvonta a figyelmet a republikánusok alelnökjelöltjéről, az országosan ott bemutatkozó Mike Pence indianai kormányzóról. Tanácsadói szerint Sanders alapvetően arra szólítja majd fel a demokratákat hétfő este, hogy álljanak össze Clinton mögött, emellett pedig a beszédét arra használná fel, hogy kihangsúlyozza annak a politikai forradalomnak a fontosságát, amit az előválasztások alatt is próbált képviselni.

Sanders nem lelkesedett túlságosan Clinton pénteken bejelentett alelnökjelöltjéért, Tim Kaine virginiai szenátorért, akit a vermonti szenátor szavazóit adó progresszív szárny túlságosan centristának tart. Viszont azt mondta, hogy Kaine ugyan konzervatívabb szemléletű, mint ő, de így is „100-szor jobb, mint Trump". Sanders mellett ehhez hasonló üzenetet fogalmazhatnak meg a pártegyesítést célozva más progresszív demokraták is, akik szintén felszólalnak majd az első napon, köztük Elizabeth Warren massachusetts-i szenátor is, akit a sandersisták szívesen vettek volna alelnökjelöltként.

Tiltakozásokat ígérnek

A legnagyobb kérdés viszont az, hogyan reagálnak Sanders delegáltjai, akik közül többen már a DNC emailbotránya előtt is jelezték, hogy tiltakozni fognak a konvenciónak helyet adó csarnokban, amennyiben Clinton Tim Kaine-t választja maga mellé. Most azt is bedobták, hogy esetleg megfuttathatnak egy másik nevet is alelnökjelöltként a gyűlésen, amire már 300 delegált támogatásával lehetőségük lehet. Mások csak azt tervezik, hogy valamelyik harmadik párti jelöltet, a libertárius Gary Johnsont, vagy a zöldpárti Jill Steint támogatják majd.

Az biztos, hogy Clinton 2100 delegáltja mellé Sanders képviseletében is 1900-an érkeznek Philadelphiába, vagyis ha tömegesen akarják, akkor sokkal látványosabban hallathatják a hangjukat, mint az előző héten a Trump támogatását megtagadó néhány száz republikánus küldött. Más kérdés, hogy Sanders delegáltjai közül is nagyjából csak 200-an lennének hajlandóak egyenesen a csarnokban tiltakozni valamilyen módon, és a többségük egyetértett a vermonti szenátorral, hogy a legfontosabb végső soron Trump legyőzése lesz.

A csarnokon kívül sem kevés ember demonstrál majd, de az elégedetlen Sanders-szavazók mellett a fegyvertartás szigorításáért küzdő csoportok, vagy éppen Trump helyi támogatói is köztük lesznek. A philadelphiai hatóságok 35-50 ezer tüntetőre számítanak naponta, de aktivisták szerint akár 100 ezren is lehetnek majd összesen a különböző rendezvényeken és meneteken. Ezek egyébként vasárnap már el is kezdődtek, a rendőrség szerint békésen zajlottak le. Emellé egyébként még kifejezetten meleg is fogadta a demokrata konvencióra érkezőket, hétfőn 37-40 fokot is mértek Philadelphia egyes részein, ezért önkéntesek osztanak vizet a tüntetőknek.

Trump ráment Sanders szavazóira

Az biztos, hogy Hillary Clinton az egész végén, csütörtökön történelmet ír majd, amikor hivatalosan is az egyik nagy párt első női elnökjelöltjévé válik. Azonban nagyon nem mindegy, hogy mekkora egységet tudnak felmutatni, amíg eljutnak odáig, noha novemberben várhatóan Sanders most vonakodó szavazóinak nagyobbik része is Trump ellen dönt majd. A demokraták közül többen is aggódnak, hogy a gyűlés előtt kirobbant, DNC körüli botrány Trumpnak segíthet, és lökést adhat a kongresszusi képviselői és szenátori helyekért küzdő republikánusoknak is.

Trump egyik legfontosabb érve eddig is pont az volt, hogy az egész rendszer csalásra épül, Sanders támogatóit pedig már a múlt csütörtökön a republikánus konvenciót záró beszédében külön is megpróbálta megszólítani. A Twitterre is kiírta, hogy szerinte Clintonnak mindenről tudnia kellett, amit „a szolgája csinált a DNC-nél, egész egyszerűen csak lebuktak! Nevettek Bernie-n"- szólt oda megint a vermonti szenátor híveinek.

A republikánus jelölt egyébként szerdán, Obama és Biden napján pont Pennsylvaniában, azon belül is Scrantonban, az alelnök szülővárosában kampányol majd, emellett pedig gondosan aznapra időzített online fogadóórát is tart a Redditen.

Clintonnak még hátravan a lökés

A jelöltállító gyűlés alatt minden figyelem az adott pártra irányul, Trumpnak pedig már meg is hozta az ilyenkor szokásos lökést a felmérésekben a múlt heti republikánus konvenció. A CNN mérése szerint Trump már több százalékkal átvette a vezetést – ráadásul főként a függetlenek között sikerült erősödnie –, de a RealClearPolitics összesítésében is minimális előnybe került. Viszont most a demokrata jelöltállító gyűlés Clintonnak hozhat hasonló erősödést, ezért arra kell majd igazán figyelni, hogy a következő héten hogyan néznek ki a pontos esélyek. • Tippek
 • Babaváró hitel