Assange direkt a demokrata gyűlésre időzítette a WikiLeaks szivárogtatását

2016.07.27. 02:50

Julian Assange, a WikiLeaks alapítója arról beszélt a Democracy Now! hírműsornak, hogy úgy időzítette a demokrata pártvezetés belső levelezésének kiszivárogtatását, hogy egybe essen a demokrata jelöltállító gyűléssel, írja a New York Times.

A WikiLeaks múlt hét végén hozta nyilvánosságra a pártvezetésnek megfelelő Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) belső levelezésének egy részét, amikből az derült ki, hogy Hillary Clintonnak lejtett a pálya a pártvezetésen belül a Bernie Sanders elleni küzdelem alatt. Arról itt írtunk bővebben, pontosan mi derült ki a levelekből, amikbe belebukott a DNC elnöke, Debbie Wasserman Schultz. Emellett újra felkorbácsolták az indulatokat Sanders hívei között, miközben a demokraták pont a pártegységen próbálnak dolgozni a héten.

A négy éve Ecuador londoni nagykövetségén élő Assange onnan jelentkezett be a konvenció kezdete után adott interjúhoz. Azt mondta, hogy gyakran komoly marketingmunkát kell a megszerzett anyagaik mellétenni, hogy a lehető legnagyobb hatást érjék el. Viszont hozzátette, hogy ebben az esetben az amerikai elnökválasztást kísérő kiemelt figyelem miatt nem kellett partneri megállapodásokat kötniük a New York Timesszal, vagy a Washington Posttal, mint korábbi szivárogtatások esetében.

Azt is megkérdezték Assange-tól, hogy az orosz kormánytól kapta-e az emaileket, Clinton kampánycsapata szerint ugyanis orosz hekkerek álltak a levelek kikerülése mögött. Azt válaszolta, hogy soha nem adnak ki forrást, de egyébként „senki sem tudja, ki a forrásuk ebben az esetben." Szerinte a Demokrata Nemzeti Bizottság levelezését többször, különböző hekkerek is feltörhették.

A több százezer amerikai diplomáciai táviratot kiszivárogtató hekker és aktivista azután kért menedékjogot az ecuadori nagykövetségen, hogy azzal vádolták Svédországban: 2010 augusztusában egy nőt megerőszakolt, egy másikat pedig szexuálisan molesztált Stockholmban. Assange tagadja ezeket a vádakat, és meggyanúsítását politikai indíttatásúnak tartja. Továbbá attól tart, hogy Svédország kiadja őt az Egyesült Államoknak, ahol akár halálra is ítélhetnék a több százezer bizalmas dokumentum kiszivárogtatásáért.

A New York Times szerint Assange egy június 12-i interjújában is előrevetítette a DNC levelezésének nyilvánosságra hozását, és az is kiderült belőle, hogy személyesen is ellenzi Clintont, aki szerinte erősen támogatta a vádemelést ellene az amerikai diplomáciai táviratok kiszivárogtatásáért. Szerinte Clinton a sajtószabadságra is veszélyt jelenthetne, emellett pedig háborúpártinak tartja.

Amikor az interjúban rákérdeztek, hogy Donald Trumpot támogatja-e, azt mondta, teljesen kiszámíthatatlan, mit tenne a republikánus jelölt elnökként, Clintontól viszont szerinte pontosan tudja, mit várhatna. Assange akkor egyébként azt is mondta, hogy a WikiLeaks szerzett annyi és olyan súlyosságú bizonyítékot Clinton ellen, amelyek alapján vádat emelhetnének ellene.