Trump az orosz hackerek segítségét kéri a kampányához

2016.07.27. 21:29

Így zajlik az előválasztás

Trump Oroszországtól kér segítséget a kampányához, kérdés, hogy fogják ezt fogadni a republikánus szavazók. Közben Obama már arról beszél, hogy Trump akár nyerhet is - az elnök a veszély emlegetésével Clinton mögé próbálhatja beállítani a bizonytalankodó demokratákat.

Trump direktben az orosz hackerekhez fordult: sajtótájékoztatóján azt kérte tőlük, hogy további e-maileket hozzanak nyilvánosságra Hillary Clinton feltört postafiókjából.

Oroszország, ha hallasz, remélem megtaláljátok azt a 33 ezer e-mailt, ami még hiányzik. Szerintem a sajtónk bőségesen meg fog jutalmazni érte

– mondta a floridai eseményen a republikánus jelölt. Ezt a vele nem szimpatizáló sajtó rögtön úgy interpretálja, hogy az orosz hackereket arra kéri, indítsanak újabb kibertámadást az Egyesült Államok ellen. Trump konkrétan Hillary Clinton külügyminisztersége alatti, eddig nyilvánosságra nem került levelei kapcsán tette a kijelentést. A Quartz szerint valószínűleg ez az első alkalom, hogy egy esélyes elnökjelölt idegen nagyhatalomtól kér segítséget.

Bár közben Trump azt hangsúlyozta, hogy soha nem volt köze az oroszokhoz, mostani nyilatkozata nem biztos, hogy nagy megértésre talál majd a hagyományosan nem éppen oroszbarátnak ismert republikánus táborban.

Ráadásul szinte a sajtótájékoztatójával egyidőben tett 180 fokosan ellentétes tartalmú nyilatkozatot a saját alelnökjelöltje. Mike Pence arról beszélt, hogy ha kiderül, hogy a gyanúnak megfelelően tényleg az oroszok állnak a demokrata belső levelezés kiszivárogtatása mögött, annak súlyos következményei lesznek. Ebben szerinte teljes egység van a két párt között.

Obama szerint még az is lehet, hogy Donald Trump nyeri a választást

Bár Obama fél éve még azt mondta, elképzelni sem tudja, hogy Donald Trump nyerje a novemberi elnökválasztást, most az NBC-ben már arról beszélt, hogy „bármi lehetséges, a demokrácia már csak olyan, hogy amíg le nem adták a szavazatokat, az amerikaiak nem hallatták a hangjukat, addig nem tudhatjuk, mi lesz”.

Obama feltehetően a Hillary Clinton iránt bizalmatlan, Sanders-hívő demokrata szavazókat is motiválni akarta a Trump-veszély hangsúlyozásával, és komoly veszélynek nevezte, ha a demokrata párti szavazók nem mennek el voksolni – írja az MTI.

Megerősítette, hogy Trump esetleges elnöksége „félelmetes”, mert Trump nem tudja a dolgát, és szerinte a republikánus elnökjelöltet nem is érdekli, hogy megtanulja azt, amit még nem tud. „Ha megnézzük bármelyik sajtóértekezletét, vagy a különböző vitákat, amelyeken részt vett, akkor nyilvánvaló, hogy alapvető ismeretekkel nincs tisztában, például a világról, a nukleáris fegyverzetekről, vagy arról, hogy a muszlim világban mi a különbség szunniták és síiták között”.  • Tippek
  • Hírek