Obama nekiment Trumpnak, átadná a stafétát Clintonnak

2016-07-28T052852Z 466399462 HT1EC7S0F7MV4 RTRMADP 3 USA-ELECTIO
2016.07.28. 08:25
16 hozzászólás

Barack Obama volt a Philadelphiában tartott demokrata konvenció harmadik napjának fő szónoka, és beszédében a korábbi leköszönő elnökökhöz képest aktívabban támadta a másik párt rivális jelöltjét, miközben teljes mellszélességgel kiállt az elnöki öröksége biztosítékának tartott Hillary Clinton mögött.

Obama összeszedte, milyen eredményeket értek el elnöksége alatt, szerinte nagyon sok tekintetben lett erősebb az ország a nyolc évvel ezelőtti helyzethez képest. Obama a beszédében kontrasztot próbált állítani a múlt heti republikánus jelöltállító gyűléssel, optimistán állt a jövőhöz a sötét képet festő, és konkrét megoldások helyett szerinte csak szlogenekkel dobálózó Trumppal szemben.

Obama Reagan optimista vízióját is szembeállította Trumppal. Szerinte a milliárdos üzenete nem republikánus, vagy konzervatív, hanem „pesszimista jövőkép egy olyan országról, ahol egymás ellen fordulunk". Szerinte Trump problémákról beszél, de nem kínál megoldásokat, egy olyan Amerikát hozna létre, ahol nem látnak szívesen senkit, akinek nem az angol az anyanyelve.

„Arra apellál, hogy ha elég embert elijeszt, akkor elég szavazatot szerezhet, hogy megnyerje a választást" - mondta Obama. Azonban szerinte ezzel nem érhet célt. „Bárki, aki az értékeinket fenyegeti, legyen az fasiszta, kommunista, dzsihadista, vagy éppen itteni demagóg – mindig elbukik a végén" – mondta Trumpnak üzenve.

Szerinte Amerika már most is nagyszerű, Hillary Clinton pedig csak még inkább azzá teszi. Mint mondta, senki, sem ő, sem Bill Clinton nem volt felkészültebb arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen. Tehetséges, kitartó harcosként írta le, akit sok támadás ér út közben. „Megvádolták mindennel, amit el lehet képzelni, és azzal is, amit nem" – mondta.

Szerinte követett el hibákat Clinton, de ő maga, és mindenki más is. Arra kérte a szavazókat, hogy segítsenek megválasztani Clintont, ahogy korábban őt segítették győzelemhez. Bernie Sanders támogatóit külön is méltatta, és nekik is azt üzente, hogy menjenek, és szavazzanak a demokrata jelöltekre novemberben. Szerinte elnöksége alatt nem tudtak mindent elvégezni, amit akartak, még sok munka van hátra, de jó kezekben hagyja a Demokrata Pártot.

Kész vagyok átadni a stafétabotot

– mondta a végén, majd pedig a színpadra érkező Clintonnal közösen integettek az ujjongó delegáltaknak.

Obama előtt Joe Biden alelnök is felszólalt, és többek között arról beszélt, hogy soha nem volt még nemzetbiztonsági kérdésekben annyira felkészületlen elnökjelölt, mint most Trump. Szerinte hiába mondja Trump, hogy a középosztály sorsa érdekli, „ez csak egy nagy adag halandzsa", lövése sincs a problémáikról.

Hillary Clinton pénteken bejelentett alelnökjelöltjét, Tim Kaine-t közfelkiáltással választották meg hivatalosan is a delegáltak. Obama és Biden árnyékában Kaine is bemutatkozott, a pozitív üzenetet folytatva azt mondta, azokért szeretne dolgozni, akik egy szerethető Amerikában hisznek. Clintont megbízhatónak nevezte, viszont szerinte Donald Trumpnak egy szavát sem lehet elhinni.

Keményen nekiment Trumpnak Michael Bloomberg volt New York-i polgármester is, aki korábban republikánus színekben is nyert már választást, és év elején fontolgatta, hogy független elnökjelöltként induljon. Bloomberg üzletemberként támadta Trumpot, aki szerinte hiába mondja, hogy az amerikaiaknak kell újra munkát adni, ő külföldi idénymunkásokat foglalkoztat kevés pénzért.

A demokrata konvenció majd csütörtökön zárul, akkor fogja Hillary Clinton hivatalosan is elfogadni pártja jelöltségét.

Borítókép: Jim Young / Reuters.