Clinton: Nem lehet Trumpra bízni az atomfegyvereket

2016.07.29. 07:22 Módosítva: 2016.07.29. 08:30
20 hozzászólás

Nemzetbiztonsági kérdésekben különösen sokat támadta Donald Trumpot, magát pedig felelős vezetőnek és főparancsnoknak mutatta be Hillary Clinton, aki csütörtök este a philadelphiai konvenció zárásaként elmondta a demokraták jelöltségét elfogadó beszédét. Ezzel hivatalosan is történelmet írt, ő lett az egyik nagy párt első női elnökjelöltje.

Amerikát optimista, befogadó országnak festette le, a héten felszólaló más demokrata szónokokhoz hasonlóan szembeállítva azt Trumppal, aki sötétnek látta a helyzetet múlt héten, és magát nevezte a problémák megoldójának. „Szét akar választani minket a világtól, és egymástól is" – mondta. Szerinte Trump nagyon messzire vitte a republikánusokat a Reagan-féle Amerika-képtől.

Azt akarja, hogy féljünk a jövőtől és egymástól.

Trump szerinte megrontja a régi republikánus és amerikai értékeket. „Jól látjuk, hogy milyen kihívásokkal néz szembe az ország. De nem félünk" – mondta. „Felvesszük a kesztyűt, ahogy mindig is tettük." Clinton a függetlenekhez és a centrista, mérsékeltebb republikánusokhoz is próbált szólni, amikor azzal érvelt, hogy egyedül ő képes felkészülten kezelni az ország előtt álló kihívásokat, főként a nemzetbiztonsági kérdésekben. Szerinte Bagdadtól Nizzán át Orlandóig eltökélt ellenséggel néznek szembe, amit le kell győzni, de ehhez biztoskezű vezetés kell.

Trumpról viszont azt mondta, hogy már a kampányban is bizonyította, a legkisebb provokációra is elveszíti a hidegvérét. „Most képzeljék el az ovális irodában, egy valódi válság esetén" – mondta. Azt mondta, hogy egy olyan emberre nem lehet rábízni az atomfegyvereket, akit egy tweettel ki lehet ugrasztani a bokorból. Utána pedig még példaként hozta Jackie Kennedyt a kubai rakétaválság idejéből, amikor a volt first lady azt mondta, attól félt, hogy háborút robbanthatnak ki olyan emberek, akiket félelem és büszkeség vezet.

Támadta Trump üzleti oldalát és az illegális bevándorlásról, vagy a muszlimok kitiltásáról vallott álláspontját is. Mint mondta, nem falat fog építeni, hanem megtalálja a módját, hogy állampolgárságot adjon több millió olyan bevándorlónak, akik már most is hozzájárulnak a gazdasághoz.

Sanders hívei többször is skandálni kezdtek, de Clinton támogatói túlharsogták őket a beszéd alatt. A konvención végig látszott, hogy Bernie Sanders támogatói közül sokan nem akarnak megbékélni Clinton jelöltségével, őket is külön kiemelte. „Bernie, minden támogatódnak itt és országszerte, azt akarom, hogy tudjátok, meghallottalak titeket. A ti ügyetek a mi ügyünk is" – mondta.

Beszélt a munkahelyteremtésről, a klímaváltozás elleni küzdelem fontosságáról, a minimálbér megemeléséről, a fegyvertartásról, és az „igazságtalan kereskedelmi egyezmények elutasításáról", valamint a hazai termelők támogatásáról. Elismerte, hogy túl sok amerikai érezheti úgy, hogy nem figyeltek oda a gazdasági helyzetére.

Többen frusztráltak, sőt, dühösek vagytok. És tudjátok mit? Igazatok van

– szólt közvetlenül is hozzájuk.

A személyes oldalát is próbálta felvillantani, amikor beszélt arról, hogy nagyszülei és szülei is keményen dolgoztak, hogy jobb életük lehessen a gyerekeiknek. Senki sem egyedül boldogul az életben, mondta, arra utalva, hogy Trump arról beszélt, egyedül ő tudja megjavítani a dolgokat. Clinton szerint viszont a kihívásokkal együtt kell szembenézni.

Trump nagyjából 75 percig beszélt, Clinton 56 percnél fejezte be a beszédét. Clintont lánya, Chelsea Clinton vezette fel, aki anyja emberi oldalát próbálta hangsúlyozni. „Az én csodálatos, gondos anyám, mindig ott volt nekem" – mondta. Szerinte a volt first lady soha nem felejtette el, kikért harcol.

A korábban a Fehér Házban dolgozó Sarah McBride pedig a CNN szerint azal írt történelmet, hogy az első transznemű felszólalóként lépett színpadra az egyik nagy párt konvencióján, ahol az LGBTQI amerikaiakat érő diszkrimináció ellen beszélt.

Reagan szövegírója is beszélt

Előtte viszont több szónok sem elsősorban a demokrata bázisnak, vagy éppen a Sanderst támogató progresszív szárnynak üzent. Clinton többek között hős hazafinak nevezte John McCain 2008-as republikánus elnökjelöltet, és mások is próbálták megnyerni a volt first lady mögé a Trumpot elutasító republikánusokat. „Donald Trump, te nem vagy Ronald Reagan" – jelentette ki Reagan egyik volt beszédírója a demokrata konvención.

Beszélt John Allen tábornok, az Afganisztánban szolgáló amerikai erők volt parancsnoka, aki szerint a hadseregből nem válhat a kínzás eszköze. Elesett katonák és lelőtt rendőrök családtagjai is felszólaltak, közülük is kiemelkedett egy olyan amerikai muszlim katona édesapja is, akinek a fia társait megmentve halt meg egy 2004-es robbanásban Irakban. A 2012-es republikánus elnökjelölt Mitt Romney egyik stratégája szerint ebből a szempontból az egész zárónap jobban emlékeztetett a 2004-es republikánus jelöltállító gyűlésére, mint a múlt heti republikánus konvenció Clevelandben, írja a Politico.

Megválasztották az első női elnökjelöltjüknek

A demokrata jelöltállító gyűlés második napján a Philadelphiában összegyűlt delegáltak hivatalosan is megszavazták Clintont az elnökjelöltjüknek. Miután az első napon is többször bekiabáltak és fújoltak Sanders egyes delegáltjai, ezért a pártegységen dolgozó Clinton és a vermonti szenátor kampánycsapata megegyezett, hogy Vermont jelenti be majd hivatalosan is a jelölést. Bernie Sanders javaslatára végül közfelkiáltással döntöttek Clinton jelöltségéről.

Nagyjából 200 delegált a szavazás után tüntetőleg elhagyta a színpad előterét, és a médiasátornál tiltakozott. Sanders több támogatója azt mondta, a végén lehet, hogy inkább Jill Stein zöldpárti jelöltre, nem pedig Clintonra szavaz majd. Kedden utcai verekedés is volt, miután több különböző tüntető és ellentütető csoport találkozott össze a konvenció helyszínétől nem messze. Egyébként a hét első felében rendszeresek voltak a tüntetések Philadelphiában, többek között a Black Lives Matter mozgalom, de Trump helyi támogatói is felvonultak.

Próbáltak dolgozni az egységen

A pártegység helyreállításáért próbált viszont tenni a héten szinte az összes neves felszólaló, és a republikánus konvencióval ellentétben, ahova több fontos politikus nem ment el, a demokratáknál egymást váltották a prominens szónokok.

Az egység demonstrálása helyett a megosztottságot is megmutatta a nyitónap, bekiabálások, fütyülések szakították meg a beszédeket, annak ellenére, hogy Bernie Sanders is egyértelművé tette, a jelenlegi helyzetben legfontosabb a republikánus jelölt, Donald Trump legyőzése lenne, igy ideje beállni Clinton mögé. „Hillary Clinton kiváló elnök lesz, büszke vagyok rá, hogy ma itt lehetek mellette" – mondta. Az első napban konkrétan Sanders volt a konvenció arca, a szervezők csak azután kezdtek el több videót és táblát mutatni Clintonról, hogy ténylegesen megválasztották kedden elnökjelöltnek.

Az egységre szólító progresszív szónokok mellett viszont Michelle Obama ellopta a show-t, és a 2012-es konvencióhoz hasonlóan megint emlékezetes beszédet mondott, ami az egyik legjobb volt az egész héten. Egységre szólított fel a nagy pártok első női elnökjelöltje mögött, akinek hatalmas szerepe van abban, hogy Obamáék lányai is megtanulták, egy nőből is lehet elnök az Egyesült Államokban.

Barack Obama volt a Philadelphiában tartott demokrata konvenció harmadik napjának fő szónoka, és beszédében a korábbi leköszönő elnökökhöz képest aktívabban támadta a másik párt rivális jelöltjét, miközben teljes mellszélességgel kiállt az elnöki öröksége biztosítékának tartott volt külügyminisztere mögött. Késznek nevezte magát, hogy átadja neki a stafétabotot. Rajtuk kívül többek között:

  • Obama előtt Joe Biden alelnök is felszólalt, és többek között arról beszélt, hogy soha nem volt még nemzetbiztonsági kérdésekben annyira felkészületlen elnökjelölt, mint most Trump.
  • Bill Clinton az összegyűlteknek többek között arról beszélt, hogy együtt voltak jóban rosszban, közben pedig Hillary az életét annak szentelte, hogy az emberek életén javítson.
  • Hillary Clinton pénteken bejelentett alelnökjelöltje, a közfelkiáltással megszavazott Tim Kaine megbízhatónak nevezte Clintont, miközben Trumpnak szerinte egy szavát sem lehet elhinni.

Tekeredik az új emailbotrány

Az egész konvenciót végigkísérte, hogy a WikiLeaks múlt hét végén  hozta nyilvánosságra  a pártvezetésnek megfelelő Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) belső levelezésének egy részét, amikből az derült ki, hogy Hillary Clintonnak lejtett a pálya a pártvezetésen belül a Bernie Sanders elleni küzdelem alatt. Arról itt írtunk bővebben , pontosan mi derült ki a levelekből, amikbe belebukott a DNC elnöke, Debbie Wasserman Schultz. Emellett újra felkorbácsolták az indulatokat Sanders hívei között.

A WikiLeaks alapítója, Julian Assange világossá is tette, hogy direkt időzítette a konvenció kezdetére a szivárogtatást, de azt nem árulta el, kitől kapták a leveleket. Clintonék orosz hekkereket vádoltak meg, amerikai lapok hírszerzőkre hivatkozva pedig azt írták, elég valószínű, hogy az orosz kormány áll az emailszivárogtatós botrány mögött. Az FBI nyomoz az ügyben, az amerikai hírszerzés vezetője viszont azt mondta, még nem tudják, ki törte fel a DNC levelezését. A Kreml szerint abszurd, hogy közük lett volna a hekkertámadáshoz.

Trump az ügyben odaszólt Oroszországnak, hogy „remélem, megtaláljátok azt a 33 ezer emailt, ami még hiányzik", ezzel a Clinton magánszerveréről törölt levelekre utalva. Miután azonban ezért jó néhányan keményen támadták, Clinton kampánycsapata pedig úgy értékelte, hogy újabb kibertámadásra szólított fel, Trump csütörtökön már arról beszélt, hogy csak szarkasztikusan fogalmazott, a nemzetbiztonsági problémát pedig nem ő, hanem Clinton jelenti.

A konvenciós lökés még hátravan

A jelöltállító gyűlés alatt minden figyelem az adott pártra irányul, Trumpnak pedig már meg is hozta az ilyenkor szokásos lökést a felmérésekben a múlt heti republikánus konvenció. Most Clintonon van a sor, a jövő héten már mindkét konvenció hatásával és az azóta történt eseményekkel is számolni lehet az új felmérésekben.