Obama: Trump alkalmatlan elnöknek

2016.08.02. 19:51
9 hozzászólás

Barack Obama elnök keményen odaszólt Donald Trumpnak, és teljességgel alkalmatlannak nevezte a republikánus jelöltet arra, hogy amerikai elnök legyen, írja a CNN. Azokat a republikánusokat is kiosztotta, akik kiállnak Trump mellett.

Obama arról beszélt, hogy korábbi republikánus elnökjelöltekkel, John McCainnel és Mitt Romney-val is voltak nézetkülönbségeik, de soha nem érezte azt velük kapcsolatban, hogy nem felelnének meg a feladatra.

Kiemelte, hogy Trump az elmúlt napokban folyamatosan összetűzésbe került egy társait megmentve Irakban meghalt amerikai muszlim katona szüleivel, akik közül az apa felszólalt a demokrata konvención. Szerinte emellett Trump úgy tűnik, hogy alapvető dolgokkal sincs tisztában Európában, a Közel-Keleten és Ázsiában.

Obama szerint most már hetente jön valamilyen olyan ügy, amiben a republikánus vezetők is elhatárolják magukat Trumptól, viszont vissza nem vonják a támogatásukat. „Mit mond ez el a pártotokról, hogy ez az ember az élharcosotok?" – kérdezte.

A pozitív népszerűségi mutatókkal bíró Obama már korábban is a régebbi elnökökhöz képest sokkal aktívabban beszállt a kampányba, és a demokrata konvención is név szerint bírálta Trumpot. Obamának abban is fontos szerepet szánnak Clinton kampánycsapatában, hogy meggyőzze Bernie Sanders támogatóit a volt first lady mellett, és hogy megszólítsa az összes olyan választót, akik korábban győzelemre segítették.

Trump Obama megjegyzéseire válaszul kiadott egy közleményt, amiben többek között arról írt, hogy Obama és Clinton destabilizálták a Közel-Keletet, miközben Irakot, Líbiát és Szíriát az Iszlám Állam kezére juttatták, és hagyták, hogy amerikaiakat gyilkoljanak meg Bengáziban. Megismételte, hogy Clinton az egész országot veszélybe sodorta a külügyminiszterként magánszerverről folytatott levelezésével.