Clinton meggyőzően vezet Trump előtt

2016.08.04. 18:39
3 hozzászólás

Hillary Clinton demokrata elnökjelölt valamennyi felmérés szerint jelentősen vezet republikánus vetélytársa, Donald Trump előtt – írta az MTI.

Egy sor felmérést hoztak nyilvánosságra csütörtökön, és valamennyi azt mutatja, hogy eltérő arányban ugyan, de Hillary Clinton előnye jelentős Donald Trump előtt, és nemcsak a pártkonvenció utáni átmeneti népszerűség-növekedésről van szó.

A pennsylvaniai Franklin & Marshall College közvélemény-kutatása szerint Clinton 11 százalékponttal vezet Trump előtt: a demokrata elnökjelölt támogatottsága 49 százalékos, míg Trumpot csak a megkérdezettek 38 százaléka tartja elfogadható elnöknek. A Detroit News tévécsatorna Michigan állam szavazóit kérdezte, és a felmérés szerint a szövetségi államban a volt külügyminiszter 9 százalékponttal vezet a New York-i üzletember előtt, a Massachusetts Intézet az északkeleti New Hampshire államban végzett közvélemény-kutatást, és ott 15 százalékpontos Hillary Clinton előnye. A CNN/ORC 9, a Fox televízió pedig napok óta 10 százalékpontos Clinton-előnyt jelez.

A kongresszusi politikusokkal, kampányokkal és választásokkal foglalkozó The Cook Political Report elemzője, Amy Walter szerint bár a demokrata elnökjelölt előnye robusztus, az eredmény még nem borítékolható, mégpedig azért, mert mindkét jelölt iránt erősek az ellenérzések és sok szavazó nem követi a kampány valamennyi fejleményét, ráadásul sok fordulat jöhet még, miközben három hónap van még a választásig. Clintonnak – írja Amy Walter – meg kell szilárdítania mostani vezető szerepét.

Elemzők felteszik a kérdést: vajon Trump képes lesz-e változtatni ezen a trenden, képes lesz-e visszaszerezni a vezetést Clintontól?

Chuck Todd, politikai elemző, az NBC főszerkesztője arra hívja fel a figyelmet: a republikánus kampánycsapatban elterjedt a nézet, miszerint a 70 éves Trump képtelen változtatni azon a magatartásán, amely az elnökjelöltségig röpítette őt.

Newt Gingrich volt házelnök – aki egy ideig Trump alelnökjelöltjének is esélyesnek tűnt is volt – a Washington Postnak azt nyilatkozta Trumpról: „nem tud tanulni abból, amit nem tud, mert nincs tudatában annak, hogy nem tudja”. A lap szerint egyébként a Republikánus Pártban kezd eluralkodni a pánik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!