Donald Trump felesége illegálisan vállalhatott munkát az USA-ban

2016.08.05. 15:34 Módosítva: 2016.08.05. 18:35
8 hozzászólás

Egyre több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, Donald Trump felesége vajon betartotta-e az USA bevándorlásra és munkavállalásra vonatkozó törvényeit, amikor a kilencvenes években felbukkant az országban, írja a Politico. A témával foglalkozó amerikai újságok szerint egyre valószínűbbnek látszik: a bevándorlásellenes Trump egy hajdani illegális munkavállalóval házasodott össze. 

A korábban modellként dolgozó Melania Trump (leánykori nevén Knauss) saját bevallása szerint először 1996-ban utazott az USA-ba, egy róla készült 1995-ös szexi fotósorozat azonban arról tanúskodik, hogy egy évvel korábban már kint volt. Ennél érdekesebb, hogy a modellkedés munkavállalásnak számít, ezért ahhoz, hogy legálisan fotózzák, Knaussnak speciális, erre engedélyt adó vízummal kellett volna rendelkeznie. 

Az ideiglenes munkavállalásra feljogosító vízum alaptípusát Amerikában H-1B-vízumnak hívják, ezt első körben maximum 3 évre adják ki, de pozitív elbírálás esetén további 3 évre meghosszabbítható – az azonban biztos, hogy ezt a fajta vízumot nem kell néhány havonta meghosszabbítani, márpedig Melania azt állítja, első amerikai tartózkodásai idején pár havonta hazajárt Szlovéniába megújíttatni vízumát a törvényeknek megfelelően.

A munkavállalást bizonyító fotósorozat és Melania Trump állításai így némileg ellentétesnek tűnnek: ha valóban folyton meg kellett újíttatni az engedélyét, akkor csak turistavízummal rendelkezett és illegálisan vett részt a fotózásokon, ha viszont volt H-1B-vízuma, akkor semmi nem indokolta volna, hogy rendszeresen Európába járjon megújíttatni. 

Az ügyben nem lenne semmi érdekes, ha az elnökségre pályázó Donald Trumpnak nem a külföldiek (elsősorban a Dél-Amerika felől érkezők) illegális bevándorlása és munkavállalása elleni fellépés lenne az egyik fő kampányígérete. Sőt, Trump annyira radikálisan közelíti meg a kérdést, hogy még a legálisan dolgozó külföldiek számát is szeretné visszaszorítani: nemrég kijelentette, elnökké választása esetén fellépne a H-1B-vízum alkalmazása ellen, mivel inkább a bennszülött amerikai állampolgárok munkához jutását támogatja. Ennek fényében lenne némi pikantériája, ha pont Trump révén válna first lady egy korábbi illegális munkavállalóból. 

Obama megint kiosztotta Trumpot

A hét elején a republikánus jelöltet az elnökségre alkalmatlannak nevező Barack Obama közben arról beszélt, hogy Trump állításával ellentétben a választást senki sem fogja elcsalni. „Van olyan, hogy néhányan, ha veszítenek, akkor csalásra panaszkodnak. De még soha nem hallottam olyanról, aki már akkor erről beszélt, mielőtt a játék egyáltalán véget ért volna" – mondta, és egy hisztis gyereknek titulálta Trumpot.

Azt is hozzátette, hogy az egyik nagy párt elnökjelöltjeként Trump is meg fogja kapni a titkosított nemzetbiztonsági jelentéseket. Viszont szerinte Trumpnak el kellene kezdenie elnökként viselkednie, ami szükséges lenne ahhoz, hogy megkapja a jelentéseket, amik pedig nem arra vannak, hogy szétkürtölje őket.

Paul Manafort, Trump kampányfőnöke hozzátette, hogy a republikánus jelölt a következő két hétben kezdi majd megkapni a jelentéseket.