Milliárdos haverokból áll Trump gazdasági szupercsapata

2016.08.06. 10:03
9 hozzászólás

Donald Trump azt ígéri a főként munkás és alsóközéposztálybeli szavazóinak, hogy újra naggyá teszi Amerikát, péntek este óta pedig azt is tudni lehet, hogy ezt kiknek a tanácsai alapján akarja majd megcsinálni:

Trump gazdaságpolitikai tanácsadói csapatát egy tucat milliárdos üzletemberből áll.

Na jó, ez igazságtalan, a republikánus elnökjelölt gazdasági tanácsadói között van egy darab közgazdász is, de azért a választásán is látszik, hogy Trump többre értékeli a hozzá hasonló milliárdosok véleményét, mint holmi "szakértők" locsogásánál.  Számokra lebontva Trump gazdaságpolitikai tanácsadó testülében helyet kapott:

  • 6 Wall Street-i nagykutya, bankár, hedge fund menedzser és hasonló
  • 4 cégvezető, köztük egy olajmágnás és egy ingatlanspekuláns
  • 1 akadémiai közgazdász 
  • 1 konzervatív publicista és lobbista
  • 5 Steve nevű ember
  • és összesen 0 nő.

A gazdasági szupercsapatban többek között helyet kapott John Paulson, a hedge fund menedzser, aki milliárdokat keresett azzal, hogy a az amerikai igatlanpiac bedőlésére fogadott a tőzsdén, Harold Hamm olajmilliárdos és Steven Mnuchin, aki jelenleg Trump kampánypénztárnokaként dolgozik, miután úgy 40 millió dollárt keresett össze a Goldman Sachs bankáraként. 

A csapat egyetlen akadémiai közgazdásza a Kaliforniai Egyetemen tanító Peter Navarro, akinek az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelem a szakterülete. A csapat adóügyi szakértője pedig a konzervatív Club for Growth agytröszt alapítója és a Wall Street Journal publicistája, Stephen Moore, aki a Reagan-féle neokonzervatív, szabadpiaci gazdaságpolitika nagy híve.

Nagy örömömre szolgál bemutatni ezt a kiváló szakértőkből és tehetséges egyéniségekből álló csapatot, akik azon dolgoznak majd, hogy valódi megoldásoka kínáljanak az ország gazdasági problémáira

- ezt mondta Trump a csapat bemutatásaképpen. Az viszont kérdés, hogy a hogy fér össze Trump populista, a republikánus párt eddigi szabadpiaci gazdaságpolitikájával szembe menő retorikája és a csupa milliárdos üzletemberből, bankárból és pár nagyon is szabadpiaci közgazdászból álló tanácsadó testülete. Az is kérdés, hogy mennyire lesz hiteles Trump szájából ezek után, hogy Hillary Clinton a wall street-i bankárok zsebében van, miközben ő a dolgozó sokaság vezetője, ha a munkásopsztályt megváltani szándékozó programját bankárok és ingatlanspekulánsok írják.

A tét nem kicsi, mert Trump éppen amiatt lehet olyan népszerű a fehér munkásosztály körében, mert úgy érzik, hogy a demokraták és a republikánusok is elárulták és elhanyagolták őket eddig, így egy nagyon gazdagbarát, az eddigi mainstream gazdaságpolitikához hasonló programmal elidegenítheti magától a rajongóit. Viszont talán sikerül majd meggyőzni a republikánus párthoz húzó, egyre inkább a demokratákhoz átsoroló üzleti elitet, hogy egy Trump elnökség mégsem lenne nekik olyan rossz. 

Hogy mit hoz össze a szupergazdag szupercsapata, azt Donald Trump hétfőn Detroitban tartandó beszédében mutatja majd be. A republikánus jelölt eddig már sokmindent mondott, például hangosan kikelt az Egyesült Államok szabadkereskedelmi egyezményei és a munkahelyeket Kínába és Mexikóba kiszervező cégek ellen, és arról beszélt, hogy egy elnök sem teremtett még annyi munkahelyet, mint amennyit ő fog. (Washington Post)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?