Milliárdos haverokból áll Trump gazdasági szupercsapata

2016.08.06. 10:03
9 hozzászólás

Donald Trump azt ígéri a főként munkás és alsóközéposztálybeli szavazóinak, hogy újra naggyá teszi Amerikát, péntek este óta pedig azt is tudni lehet, hogy ezt kiknek a tanácsai alapján akarja majd megcsinálni:

Trump gazdaságpolitikai tanácsadói csapatát egy tucat milliárdos üzletemberből áll.

Na jó, ez igazságtalan, a republikánus elnökjelölt gazdasági tanácsadói között van egy darab közgazdász is, de azért a választásán is látszik, hogy Trump többre értékeli a hozzá hasonló milliárdosok véleményét, mint holmi "szakértők" locsogásánál.  Számokra lebontva Trump gazdaságpolitikai tanácsadó testülében helyet kapott:

  • 6 Wall Street-i nagykutya, bankár, hedge fund menedzser és hasonló
  • 4 cégvezető, köztük egy olajmágnás és egy ingatlanspekuláns
  • 1 akadémiai közgazdász 
  • 1 konzervatív publicista és lobbista
  • 5 Steve nevű ember
  • és összesen 0 nő.

A gazdasági szupercsapatban többek között helyet kapott John Paulson, a hedge fund menedzser, aki milliárdokat keresett azzal, hogy a az amerikai igatlanpiac bedőlésére fogadott a tőzsdén, Harold Hamm olajmilliárdos és Steven Mnuchin, aki jelenleg Trump kampánypénztárnokaként dolgozik, miután úgy 40 millió dollárt keresett össze a Goldman Sachs bankáraként. 

A csapat egyetlen akadémiai közgazdásza a Kaliforniai Egyetemen tanító Peter Navarro, akinek az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelem a szakterülete. A csapat adóügyi szakértője pedig a konzervatív Club for Growth agytröszt alapítója és a Wall Street Journal publicistája, Stephen Moore, aki a Reagan-féle neokonzervatív, szabadpiaci gazdaságpolitika nagy híve.

Nagy örömömre szolgál bemutatni ezt a kiváló szakértőkből és tehetséges egyéniségekből álló csapatot, akik azon dolgoznak majd, hogy valódi megoldásoka kínáljanak az ország gazdasági problémáira

- ezt mondta Trump a csapat bemutatásaképpen. Az viszont kérdés, hogy a hogy fér össze Trump populista, a republikánus párt eddigi szabadpiaci gazdaságpolitikájával szembe menő retorikája és a csupa milliárdos üzletemberből, bankárból és pár nagyon is szabadpiaci közgazdászból álló tanácsadó testülete. Az is kérdés, hogy mennyire lesz hiteles Trump szájából ezek után, hogy Hillary Clinton a wall street-i bankárok zsebében van, miközben ő a dolgozó sokaság vezetője, ha a munkásopsztályt megváltani szándékozó programját bankárok és ingatlanspekulánsok írják.

A tét nem kicsi, mert Trump éppen amiatt lehet olyan népszerű a fehér munkásosztály körében, mert úgy érzik, hogy a demokraták és a republikánusok is elárulták és elhanyagolták őket eddig, így egy nagyon gazdagbarát, az eddigi mainstream gazdaságpolitikához hasonló programmal elidegenítheti magától a rajongóit. Viszont talán sikerül majd meggyőzni a republikánus párthoz húzó, egyre inkább a demokratákhoz átsoroló üzleti elitet, hogy egy Trump elnökség mégsem lenne nekik olyan rossz. 

Hogy mit hoz össze a szupergazdag szupercsapata, azt Donald Trump hétfőn Detroitban tartandó beszédében mutatja majd be. A republikánus jelölt eddig már sokmindent mondott, például hangosan kikelt az Egyesült Államok szabadkereskedelmi egyezményei és a munkahelyeket Kínába és Mexikóba kiszervező cégek ellen, és arról beszélt, hogy egy elnök sem teremtett még annyi munkahelyet, mint amennyit ő fog. (Washington Post)