Korlátok nélküli kapitalizmust ígér Trump

2016.08.09. 12:37 Módosítva: 2016.08.09. 12:38
23 hozzászólás

Donald Trump az utóbbi hetekben botrányt botrányra halmozott, ami a felmérések szerint népszerűségét is elég erősen megtépázta. Hétfőn ezért megpróbálta gyakorlatilag újraindítani kampányát egy nagyívű gazdasági programbeszéddel, amelyben nagyjából a megszokott republikánus szlogeneket hangoztatta, azaz 

 • adócsökkentést, sőt "adóforradalmat",
 • a "növekedést elnyomó" szövetségi szabályozások letörését,
 • a "munkahelygyilkos" környezetvédelmi rendeletek visszavonását,
 • és ezzel összhangban természetesen rengeteg új munkahelyeket ígért.

Trump arról beszélt, hogy "nem is lenne olyan nehéz" felpörgetni a növekedést, programja rögtön nagy lökést adna az amerikai gazdaságnak. És hiába számít minden szempontból formabontó jelöltnek, ehhez most ő is a jól ismert republikánus javaslatokat hozta: kevesebb szabályozás, kevesebb adó, több munkahely. Azaz szabadjára kell engedni a kapitalizmust, és minden jobbra fordul.

Ezek a témák mind kedvesek a hagyományos republikánus elitnek, akik közül eddig elég sokan fújtak Trumpra. A milliárdos elnökjelölt ezért egyrészt rájuk, másrészt pedig a táborának derékhadát adó fehér melósokra szabta szlogenjeit, amelyek igazából azt sugallják, hogy régen minden jobb volt, és ő majd visszaadja az amerikai gazdaság régi fényét.

Konkrét ígéretei között szerepelt

 • a jelenlegi hét szja-sáv háromra csökkentése, egybekötve egy nagy adócsökkentéssel
 • a társasági adó 35 százalékról 15 százalékra csökkentése
 • az 5,45 millió dollár fölötti hagyatékra kivetett 40 százalékos adó eltörlése 
 • a szövetségi hivataloknak hatalomra jutása után három évig nem engedélyezné, hogy új üzleti szabályozásokat hozzanak
 • a nem létfontosságú szövetségi szabályozások eltörlése
 • a bürokraták "a munkahelyteremtéshez értő szakértőkre cserélése"
 • Barack Obama jelenlegi elnök összes környezetvédelmi rendeletének hatályon kívül helyezése
 • a szénipar feltámasztása és a környezetvédelmi hatásai miatt elkaszált Keystone XL olajvezeték megépítése
 • a párizsi klímaegyezmény felmondása
 • félmillió új állás megteremtése az energetikai szektorban

Trump ezek közül már több mindent elmondott korábban, de most foglalta először össze gazdasági elképzeléseit. Amelyek közül egyetlen tekintetben megy szembe a republikánus ortodoxiával, mégpedig a kereskedelem terén: most is megismételte azon fenyegetéseit, hogy ha megválasztják, nekimegy a Világkereskedelmi Szervezetnek, újratárgyalja az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA), és keményen fellép a "csaló" országok, különösen Kína ellen.

Míg a republikánus elit hagyományosan szereti a szabadkereskedelmet, hiszen az elég nagy piacokat nyit meg az amerikai áruk előtt, továbbá lehetővé teszi a termelés kiszervezését és ezáltal a gyártási költségek csökkentését, Trump a másik oldaláról fogja meg a kérdést, és munkahelygyilkos, az amerikai ipart kiüresítő dologként gondol ezekre az egyezményekre. Ami nem véletlen: ugyanígy érzik ezt a Trump táborában nagy számban jelenlévő csalódott, lecsúszott ipari munkások, illetve általában véve az átlagos vidéki fehér amerikaiak is.

Mindazonáltal ha a kereskedelmi részt nem számítjuk, akkor ugyanezt elmondhatta volna bármelyik republikánus jelölt Ronald Reagan óta, sőt igazából mindannyiuk hason húrokat pengetett a gazdasági témákban. Kérdés, hogy ez elég lesz-e Trumpnak, hogy megfordítsa az állást, és behozza az utóbbi hetek közvélemény-kutatásai alapján per pillanat jóval nagyobb támogatásnak örvendő demokrata ellenfelét, Hillary Clintont.