Trump ideológiai tesztet akar minden bevándorlónak

2016.08.15. 23:44
9 hozzászólás

Ideológiai tesztnek kellene alávetni minden bevándorlót, hogy kiderüljön, egyet értenek-e a nyugati liberális értékekkel, például a vallásszabadsággal és a melegek jogainak védelmével, és hogy kiszűrjék a potenciális iszlamistákat - ezzel az ötlettel próbálta feléleszteni elnöki kampányát Donald Trump ingatlanmilliárdos és elnökjelölt hétfőn, Ohio államban tartott beszédében.

Ezzel valamennyit puhított a bevándorlási politikáján a jelölt, aki a párizsi terrortámadás után még az összes muszlim bevándorlót ki akarta tiltani az USA-ból, bár a "terrorizmust exportáló" országokból továbbra sem engedne be senkit. Hogy melyek ezek az országok, azt Trump nem mondta el.

Nem hagyhatjuk, hogy a radikális iszlám gyűlöletes ideológiája terjedjen a saját országunkban.

- ezzel indokolta az ideológiai teszt bevezetését Trump, aki arról beszélt, hogy az ISIS elszabadult, egyre terjeszkedik és már 18 országban van aktívan jelen.  A külpolitikai beszédében Trump azt ideológiai teszt mellett arról is beszélt, hogy 

  • nyitva tartaná a Guantanamo Bay börtönt
  • külön elnöki vizsgálóbizottságot állítana fel az iszlamista terror kivizsgálására
  • és megpróbálna közös nevezőre jutni Oroszországgal az Iszlám Állam elleni harcban.

Trump kampánycsapata azt ígérte, hogy az Ohioban tartott beszédével Trump visszatér az elnökjelöltekhez méltó stílushoz az elmúlt hetek botrányos megszólalásai után, amik vissza is vetették a republikánus jelöltet a közvéleménykutatásokban. Ehhez képest Trump most sem finomkodott sokat, hogy beszóljon Hillary Clintonnak, még ha nem is utalt arra, hogy valakinek le kellene lőnie a demokrata elnökjelöltet. Trump azt mondta, hogy

Clintonnak nincs meg a "szellemi és fizikai állóképessége" ahhoz, hogy legyőzze az Iszlám Államot

és az Egyesült Államok más ellenfeleit, legyenek azok gazdasági vagy katonai ellenfelek. Clintonból emellett Trump hiányolta

  • az ítélőképességet
  • a stabilitást
  • a temperamentumot 
  • és az erkölcsi tartást, 

ami ahhoz kellene, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen. Trumpot New York volt polgármestere, a republikánus Rudy Giuliani mutatta be a közönségnek, aki már ráhangolt a Clinton-gyalázásra, amikor arról beszélt, hogy sok barátja már fél Londonba vagy más európai városba utazni a terrorveszély miatt, ezt a világot pedig Hillary Clinton hozta el. 

A republikánus elnöki kampány most abban reménykedik, hogy a kül- és bevándorláspolitikai keménykedés újra lendületet adhat Trump kampányának, ami az elmúlt időben leginkább a botrányoktól volt hangos. Viszont nem lesz könnyű dolguk, Trump és emberei ugyanis újabb és újabb balhékba szaladnak bele, ami miatt megint foghatja majd a fejét az egész republikánus párt.

Trump kampányfőnökéről Paul Manafortról például kiderült, hogy 2007 és 2012 között 12,7 millió dollárnyi kenőpénzt számolt el neki Viktor Janukovics ukrán elnök pártja, a híresen orosz- és Putyinbarát Régiók pártja. Legalábbis az ukrán hatóságok megtalálták a nevét egy noteszben, amiben a párt korrupt pénzmozgásait jegyezte föl valaki. Hogy Manafort megkapta-e az összeget, vagy egyáltalán tudott-e arról, hogy benne van a füzetben, azt nem tudni, az amerikai lobbista pedig mindent tagad.