Trump putyinista kampányguruja Orbánék putyinista washingtoni barátját pénzelte

2016.08.17. 07:16

Ha a Kreml és Vlagyimir Putyin külföldi barátairól van szó, a szálak Washingtontól Budapestig valahogy mindig összeérnek, és ezek a figurák Moszkva politikáján túl egymást is támogatják – ez a tanulsága annak az újabb érdekes összefüggésnek, amit az elmúlt napokban kaptak fel amerikai politológusok, és amit még az orosz ellenzéki Garri Kaszparov is megosztott Twitterjén a Kreml amerikai barátairól. De hogy jön ide Magyarország?

Úgy, hogy az említett összefüggés nem más, mint hogy Paul Manafort, Donald Trump erős orosz szálakkal rendelkező kampánymenedzsere több alkalommal is támogatta Dana Rohrabacher kaliforniai republikánus képviselő kampányát – arról a Rohrabacherről van szó, aki Washington leghírhedtebb putyinistájának számít. És ugyanez a Rohrabacher volt az, aki tavaly az Orbán-kormány politikáját mosdató kongresszusi meghallgatást vezényelt le, sőt nemrég Budapesten együtt is fotózkodott a magyar kormányfővel.

Paul Manafortról azt érdemes tudni, hogy éveken keresztül Viktor Janukovics Kreml-barát ukrán elnöknek és pártjának dolgozott tanácsadóként, feltételezhetően dollármilliókért, de a kétezres évek közepén voltak érdekeltségei az orosz energiaszektorban is. Az amerikai Szövetségi Választási Bizottság (Federal Election Commission, FEC) nyilvános adatai szerint a Kreml-barát forrásokból is vagyonosodó Manafort rendszeresen adott pénzt egyéni támogatóként Rohrabacher újraválasztási kampányára, 2013-ban például három alkalommal is ezer dollárt:

A 2013-as támogatások előtt ráadásul Manafort már 1997-ben is adott ezer dollárt Rohrabacher kampányára, ami bizonyítja, hogy régi kapcsolatról van szó a két Moszkva-barát figura között. Az összegek nem magasak, inkább itt is szimbolikus jelentősége van Manafort teljesen nyílt támogatásának. A választási törvények értelmében egyébként külföldi kampánytámogatást a jelöltek közvetlenül nem fogadhatnak el, ám az, hogy egy-egy amerikai állampolgárságú donor honnan szerzi a vagyonát, amiből adakozik, már egy más kérdés. 

Dana Rohrabacherről tavaly tavasszal írtunk először: a republikánus képviselő a '90-es években barátkozott össze Szentpétervár akkori polgármester-helyettesével, Vlagyimir Putyinnal, akire azóta felnéz, és a Kongresszusban is rendszeresen oroszbarát álláspontot visz. Ő volt az, aki tavaly egy kongresszusi albizottság elnökeként Connie Mack századvéges lobbista közreműködésével olyan meghallgatást rendezett Washingtonban, ahol republikánus politikusok álltak ki az Orbán-kormány mellett, illetve az Obama-adminisztráció Magyarország-politikája ellen; majd később még egy hasonló, leginkább politikai színjátéknak nevezhető meghallgatásban is szerepet vállalt.

Rohrabacher idén áprilisban hivatalos találkozóra érkezett Budapestre, amikor Orbán Viktorral is találkozott, de információink szerint ezt megelőzően is viszonylag gyakran járt Magyarországon, olyannyira egymásra talált az oroszbarát amerikai politikus és szintén nem éppen oroszellenes magyar vezetés.