Bill Clinton távozik jótékonysági szervezetei éléről

2016.08.23. 00:13
0 hozzászólás

Hillary Clinton demokrata elnökjelölt férje, a korábbi elnök Bill Clinton távozik a jótékonysági szervezetei éléről. Az elmúlt időszakban sokat kritizált alapítvány több száz emailjének nyilvánosságra hozása után jelentette be a lépését. A levelek többek között arra utalnak, hogy a bahreini koronaherceg Szalmánnal, egyik támogatójukkal a Clinton Alapítványt is bevonva szervezhettek meg egy külügyminiszteri találkozót.

Az elnökválasztási versenyben az elmúlt hetekben alaposan visszacsúszó, de most új kampánytanácsadókat kinevező republikánus jelölt, Donald Trump azonnal megpróbált fogást találni az alapítványok ügyein, és felszólította riválisát, hogy szüntesse be a szervezet működését. Clintonék szerint viszont a levelekből sem az derül ki, hogy a demokrata jelölt tett volna bármilyen lépést külügyminiszterként csak azért, mert valaki támogatta a családi alapítványt.

Nélküle folytatja az alapítványa

Az Egyesült Államok 42. elnöke, a múlt héten 70. születésnapját ünneplő Bill Clinton levélben tájékoztatta a Bill, Hillary & Chelsea Clinton Foundation támogatóit, hogy lemond a  jótékonysági szervezet vezetőségében betöltött posztjáról, a jövőben nem gyűjt adományokat. Az alapítványt ezzel párhuzamosan hivatalosan is átneveznék Clinton Foundationre.

1997-es létrejötte óta a szervezet összesen mintegy kétmilliárd dollárnyi adományt gyűjtött. A kritikusok szerint Hillary Clinton elnöki aspirációja fényében a nagy adományok felvetik a gyanút, hogy a támogatókat nem csak az önzetlen jótékonykodás, hanem a befolyásszerzés szándéka is vezérli. Erre válaszul jelentették be még múlt csütörtökön, hogy amennyiben Clinton nyer novemberben, a szervezet többé nem fogad el céges és külföldi adományokat.

Most a tájékoztató levélben az egykori elnök is leszögezte, hogy a jövőben nem fogadnak el adományokat külföldről. Csak az USA állampolgárai, oda bejelentett vállalatok és civil szervezetek támogathatják a jótékonysági alapot, ha feleségét, a Demokrata Párt hivatalos elnökjelöltjét, Hillary Rodham Clintont november 8-án az Egyesült Államok elnökének választják, írta a Politico. Azt is megígérte, hogy negyedévente minden támogató nevét nyilvánosságra hozzák majd.

Bill Clinton ugyanígy távozik a szintén a családhoz köthető Clinton Health Access Initiative irányító testületéből is. Az egykori elnök közölte, a szervezet jövőbeli tevékenységét még áttárgyalják, hogy továbbra is orvosi kezeléshez és más egészségügyi fejlesztésekhez segítsék a rászorulókat és az ellátóintézményeket.

Találkozókról is leveleztek

Az alapítványokat a kampány alatt sokat kritizálták már, azzal gyanúsítva Hillary Clintont, hogy a szervezeteket valójában politikai tevékenységre használta fel. Hétfőn újabb állítólagos alapítványon belüli leveleket hozott nyilvánosságra a Judicial Watch nevű jobboldali konzervatív csoport. Az egyik ilyen üzenetváltásban Clinton asszisztense egy külügyminiszteri emailcímről levelezett az alapítvány egyik vezetőjével, Doug Banddel, és a hivatalos csatornák mellett vele is egyeztetett egy találkozóról Szalmán bahreini koronaherceggel, aki 2005 és 2010 között 32 millió dollárt adományozott a szervezetnek, és találkozni szeretett volna a 2009-ben külügyminiszterré kinevezett Clintonnal.

Donald Trump republikánus elnökjelölt és kampánycsapata még a levelek kikerülése előtt nekiment a szerveznek. „Most már egyértelmű, hogy a Clinton Alapítvány a politika történet egyik legkorruptabb szervezete" – mondta Trump, aki szerint riválisa alkalmatlan volt külügyminiszternek, az alapítványt pedig szerinte azonnal le kellene állítani.

Clinton kampánycsapata szerint viszont a demokrata jelölt soha nem tett semmilyen lépést külügyminiszterként csak azért, mert valaki támogatta a jótékonysági alapját. A külügyminisztérium helyettes szóvivője szintén arról beszélt, hogy nem láttak problémás összefonódásokat.

Trumpra is visszalőtt a Clinton-stáb: miután Bill Clinton közölte az adományozókkal, hogy feleségével távoznak a szervezetből, felszólították a republikánus jelöltet, hogy saját cégbirodalmát tegye tisztába. A választók felé számoljon el vállalkozása több millió dolláros hiteleivel, melyek között van olyan, amelyet a kínai állami kézben lévő Bank of China, vagy a Kremlhöz köthető pénzintézetek adtak.

A választás előtt hozhatnak nyilvánosságra újabb emaileket

A Washington Post közben arról írt, hogy a Hillary Clinton magánszerveren folytatott levelezése ügyében a vizsgálatát nyáron lezáró FBI 14 900 olyan emailt és dokumentumot is talált, és fésült át a demokrata elnökjelölt külügyminiszterségének idejéből, amiket az ügyvédei nem adtak át a közel 30 ezer másik emaillel együtt. Az FBI az emaileket átadta a külügyminisztériumnak, ami átnézi az összeset, és a Clinton munkájával összefüggő leveleket eljuttatja a bírósághoz forduló Judicial Watch-nak. A külügyminisztérium korábban azt javasolta, hogy október 14-től kezdve hetente hozzák nyilvánosságra a dokumentumokat, de egy washingtoni bíró hétfőn elrendelte, hogy már szeptember 22-én térjenek vissza a kérdésre.

Colin Powell, George W. Bush egyik külügyminisztere hétfőn azzal vádolta Clinton kampánycsapatát, hogy megpróbálják rákenni az emailügyet. A New York Times a múlt héten arról írt, hogy Clinton az FBI meghallgatásán azt mondta, Powell egy volt külügyminisztereknek rendezett vacsorán azt tanácsolta neki, hogy a titkosított információkat leszámítva nyugodtan bonyolítsa az elektronikus levelezését a magánfiókján keresztül, hiszen korábban külügyminiszterként ő is így tett. 

Powell munkatársai akkor először azt állították, hogy a volt külügyminiszter nem emlékszik ilyen beszélgetésre. Powell pedig most azt mondta, hogy amikor feljegyzést küldött Clintonnak arról, hogyan használta a magán AOL-fiókját, amikor nem titkosított információkról írt, akkor a volt first ladynek már egy éve megvolt a magánszervere.

Trump próbálja szélesíteni bázisát

Trump közben tagadta, hogy éles váltásra készülne a bevándorlásról vallott eddigi kemény álláspontjához képest, habár több jel is erre utal. Szombaton délután New Yorkban találkozott a spanyolajkú közösség egyik szervezetének képviselőivel, akiknek arról beszélt, hogy „igazságos és humánus" módon akarja kezelni az illegális bevándorlók problémáit.

Az biztos, hogy a múlt héten addigi kampányfőnökét lecserélő Trump a napokban többször is igyekezett megszólítani a latinókat, de még inkább az afroamerikai szavazókat. Az elsöprő többségben Hillary Clintont támogató feketéknek azt ígérte, hogy ha megválasztják most elnöknek, akkor annyira odafigyelne a problémáikra, hogy 2020-as újraválasztásakor már 95 százalékban rá fognak szavazni.

Kicsit több mint egy hónap a vitákig

A New York Times pedig arról írt, hogy Trump vasárnap már megkezdte a felkészülést a szeptember 26-án esedékes első elnökjelölti tévévitára. Clintonék is keresik már a megfelelő embert, aki hitelesen el tudná játszani Trump szerepét a felkészülési házivitákon, amiken a Trump imitátornak olyan témákat is fel kell majd hoznia, mint például a Monica Lewinsky-botrány.