Trump szerint Izraelnek befellegzett, ha nem választják meg

2016.09.07. 17:20

Donald Trump a napokban Clevelandben járt, és többek között arról beszélt, hogy az iráni atom-megállapodás miatt Izrael napjai meg vannak számlálva, kivéve ha ő lesz az elnök - írja a Newsweek. Ha ő lesz az elnök, Izrael megmarad, mert ha megválasztják, eltörli az egyezményt, aminek értelmében Irán leépíti vitatott atomprogramját, bizonyos szankciók feloldásáért cserébe. 

Iráni konzervatív vallási vezetői gyakran beszélnek Izrael megsemmisítéséről, és még az izraeli titkosszoláglatnak, a Moszadnak a vezetője is aggodalmát fejezte ki az atom-megállapodással kapcsolatban, mert az Iránt érintő szankciók feloldásával hamarosan több milliárd dollár is beáramolhat az országban, amiből tetemes mennyiségben kerülhet pénz olyan Izrael-ellenes szervezeteknek,mint a libanoni Hezbollah, vagy a palesztin Hamasz. 

Közben a hagyományosan a republikánusokra szavazó Texas állam legnagyobb napilapja, a Dallas Morning News a második világháború óta először nem republikánus elnökjelölt mellett áll ki, hanem a demokrata párti Hillary Clintont támogatja a novemberi amerikai elnökválasztáson. 

"Nem könnyen jutottunk erre a döntésre. Ez az újság a második világháború óta nem ajánlott demokrata párti politikust a nemzet legmagasabb tisztségére, s ha összeszámoljuk, akkor ez több mint 75 évet és csaknem 20 választást jelent" - írták a szerdai szerkesztőségi állásfoglalásban. 

A választási kampány során Trump és Clinton az egyik legkomplexebb vitájára készül szerda este, amivel a hadsereg kegyeiért harcolnak. A vita többek között olyan nehéz kérdéseket fog boncolgatni, mint az amerikai csapatok elhelyezése és finanszírozása, valamint veteránok integrálása a társadalomba,  

Az atom-megállapodásról részletesebben ebben a cikkünkben olvashat.