Obama: Az Iszlám Állam képtelen legyőzni egy olyan erős nemzetet, mint az amerikai

2016.09.11. 18:10

Szeptember 11-én háromezer csodálatos élet veszett oda, ma még mindig arra gondolunk, hogyan bontakozott volna ki az életük. Hogyan öltöttek volna formát az álmaik 

– ezekkel a szavakkal emlékezett vissza Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke a 15 évvel ezelőtti New York-i terrortámadás áldozataira a Pentagonnál tartott megemlékezésén. Az elnök a merényletek áldozatait és túlélőit példaképnek nevezte, akik erőt és hitet adhatnak az amerikaiaknak, hogy nincs olyan fenyegetés, amelyet a nemzetük ne tudna legyőzni.

Az ABC tudósítása szerint Obama hangsúlyozta, a tizenöt évvel ezelőtti terrortámadást és annak áldozatait soha sem felejtik el. Ahogy azt sem, hogy az Egyesült Államok épp a sokszínűsége és nyitottsága miatt egy erős nemzet. Az elnök szerint a terroristák a faji és vallási megosztottságon felülkerekedő Amerikát támadták meg, akkor az al-Kaida, az elmúlt időszakban pedig az Iszlám Állam.

Az olyan terrorszervezetek, mint az ISIS soha sem tudnak legyőzni egy olyan erős nemzetet, mint az amerikai

– mondta el az elnök, aki a New York-i támadás mellett megemlékezett az idei San Bernardinó-i és orlandói, valamint a három évvel ezelőtti bostoni merényletek áldozatairól is.

Az eseményen Obama mellett Ashton Carter védelmi miniszter és Joseph Dunford, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője is részt vett. A demokraták elnökjelöltje, Hillary Clinton is ott volt a Pentagonnál, azonban rosszullét miatt idő előtt elhagyta a helyszínt.

Obama elnöki megemlékezése egyperces néma gyásszal kezdődött reggel 8 óra 46 Washingtonban, a Fehér Házban. 15 éve pontosan ekkor csapódott be az első eltérített repülőgép a Világkereskedelmi Központ északi tornyába. A támadás helyszínén, és országszerte minden közintézményen félárbocra engedték az amerikai zászlót.