Napszúrás elől ment haza Clinton a megemlékezésről

2016.09.11. 18:23 Módosítva: 2016.09.12. 06:28

Így zajlik az előválasztás

Egy előkerült felvétel alapján sokkal rosszabbul volt Hillary Clinton, mint azt a párt közleménye jelezte azután, hogy  demokrata elnökjelölt  a tervezettnél előbb hagyta el a szeptember 11-i megemlékezés helyszínét. A volt külügyminisztert lánya manhattani otthonához vitték. Azóta kiderült: a 68 éves politikusnak tüdőgyulladása van.

A felvétel egyébként biztonsági szempontból is aggályos, hiszen az elnökjelölt nincsen különösebben védve, a közelében elég hosszú ideig biztonsági őr sem áll, csak az autóba szállás pillanatában alkotnak gyűrűt. Akik pedig megfogják, elég sután segítik be a a 70 éves Clintont.

A párt közleményt adott ki, amely szerint:

Clinton „másfél órán át volt a szeptember 11-i megemlékezésen, hogy tiszteletét tegye és köszöntse az áldozatok néhány családtagját. A megemlékezés alatti hőség miatt elhagyta a helyszínt és lánya otthonába ment, azóta jobban érzi magát.”

Az elmúlt napokban – akárcsak 2001. szeptember 11-én – a szokásosnál melegebb és párásabb volt a levegő New Yorkban. 

Clinton orvosa szerint tüdőgyulladása van a 68 éves politikusnak – írta a BBC. Lisa R. Bardack nyilatkozata szerint Clintont nemrégiben allergiás köhögés gyötörte, és pénteken egy kontrollvizsgálaton kiderült, hogy tüdőgyulladása van. Antibiotikumot adott neki, és azt tanácsolta: pihenjen többet, és módosítsa betervezett programjait.

A vasárnapi rosszullét utáni vizsgálat szerint Clinton teste túlhevült és kiszáradt a megemlékezésen, de már pótolták a folyadékhiányt és szépen javul az elnökjelölt állapota.  Pár órával később Clinton választási stábjának egy tagja közölte: az elnökjelölt tüdőgyulladására hivatkozva lemondta kétnapos kaliforniai kampányútját, amelyre hétfőn indult volna.

Ellenfele, a 70 éves republikánus elnökjelölt, Donald Trump már alig egy hónapja is felvetette, hogy részletes egészségügyi igazolásokkal kéne előállnia Clintonnak, amire válaszul hasonlót követeltek tőle demokrata oldalról.

A demokrata elnökjelölt azóta maga is megerősítette, hogy jobban van, bár kicsit szerencsétlenre sikerült a bejelentkezése ahhoz képest, hogy a csaknem háromezer ember életét követelő terrortámadás 15. évfordulójáról van szó: „Nagyszerűen érzem magam, gyönyörű nap van New Yorkban.

Ezzel mintha tartotta volna a tétet Donald Trumppal szemben, akinek 15 évvel ezelőtti bejelentkezését idézte fel újra sajtó.

Történt már kellemetlenebb is mint, amilyen Clinton rosszulléte volt. 1992-ben az akkori elnök George Bush, hivatalos útján hányta le a japán miniszterelnököt az ebédlőasztalnál.